Sex og samfunn fyller 50 år: Vi fortsetter abortkampen så lenge vi må!
I forbindelse med Sex og samfunn sitt 50-årsjubileum slippes en dokumentar som forteller historien om dagens abortlov. Sex og samfunn ble opprettet 8. februar i 1971. Den gang hadde Norge en av de mest restriktive abortlovene i Europa. For å gjennomføre abort måtte det søkes til en abortnemnd. Det ble satt et ambisiøst mål; alle som kom inn av døra og som ønsket abort, skulle få hjelp til å utføre dette. Legene jobbet for å påvirke nemndene, og skapte et nettverk av leger som hadde samme oppfatning. De ansatte ble aktivister i abortkampen, og bidro til å kjempe frem Lov om selvbestemt abort som endelig ble vedtatt i 1978.
«Vi ser dessverre mange likheter mellom kampen på 70-tallet og der vi er i dag. Vi mener at valget kun bør være opp til den gravide, som best kjenner sin egen situasjon og som dermed er best egnet til å ta beslutninger angående eget liv. Derfor mener vi at retten til selvbestemt abort bør utvides frem til uke 22,» sier Røsok.
Sex og samfunn har vokst til å bli Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse. Da det hele startet ble klinikken stiftet på ideelt grunnlag. Overskriften den gangen var «Der leger jobber gratis». Klinikken ble ledet av Astor Reigstad (83), og han forteller: «Alle som ønsket abort, skulle få det. Det sørget vi for å få til. Allerede på åpningsdagen var det kjempelang kø og flere av oss jobba til klokka to om natta for å tømme lokalene.» De første ti årene gjennomførte klinikken rundt 51 000 konsultasjoner, det ble søkt om abort for om lag 9 800 uønskede gravide, og 20 000 pasienter fikk prevensjonsveiledning.
Sex og samfunn har jobbet med retten til selvbestemmelse i 50 år, og har lenge ment at nemndsystemet ikke fungerer. På 70-tallet var det en kjent sak at mange kvinner ble behandlet dårlig og at det var store forskjeller mellom de ulike nemndene. Det hendte at de som jobbet på klinikken var kreative med folks bostedsadresser for å sørge for at den gravide endte i en nemnd der de fleste fikk innfridd ønsket om abort.
I dag må det søkes til nemnd for abort etter svangerskapsuke 12. Det å måtte møte i nemnd påfører ofte den gravide en stor og unødvendig belastning. For de som må avbryte et ønsket svangerskap på grunn av en alvorlig tilstand hos fosteret, kan dette oppfattes som helt uforståelig og urimelig. Nå er vi spent på årets valgkamp og håper at politikerne kommer på banen. Det er på tide med nye og nødvendige endringer i abortloven som passer til det århundret vi lever i. Vi sier som da: Fjern nemnda!
Dokumentarfilmen lanseres på Sex og samfunn sine nettsider kl. 10.00 mandag 8. februar.
Nøkkelord
Kontakter
Aurora Eck NilsenFagpolitisk rådgiver
Tel:22 99 39 00Tel:92 07 18 67aurora@sexogsamfunn.noMaria RøsokDaglig leder
Tel:22 99 39 00Tel:92 04 75 45maria@sexogsamfunn.noBilder
Lenker
Om Sex og samfunn
Sex og samfunn har alltid vært – og vil fortsette å være – en spydspiss i arbeidet for bedre seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for alle kjønn. Vi driver klinisk, undervisnings- og påvirkningsarbeid, og har blant annet landets største poliklinikk for seksuell helse. Alt arbeid er forankret i prinsippet om at alle individer har kontroll og bestemmer fritt over egen kropp og seksualitet. Vårt slagord er: Frihet fra skam – frihet til å velge! I 2020 hadde Sex og samfunn 20 000 besøk på klinikken og nesten 14 000 henvendelser på telefon. Over 11 000 fikk hjelp via chat, og 24 000 benyttet vår chatbot.
Følg pressemeldinger fra Sex og samfunn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og samfunn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og samfunn
Morten Marius Skau: – Jeg vant faktisk en pris for å si alle de flaue tingene.8.9.2023 17:48:45 CEST | Pressemelding
Som 16-åring ble Morten Marius Skau lam fra brystet og ned etter en tramplineulykke. De siste årene har han engasjert seg for at personer med nedsatt funksjonsevne skal ha et godt seksualliv, og mener selv han snakker såpass mye om sex at foreldrene kanskje blir litt flaue. I dag vant han Skamløsprisen for sin åpenhet.
Skamløsprisen 2022 til Kaveh Rashidi: - Jeg vil bidra til at vi skammer oss litt mindre.2.9.2022 18:23:44 CEST | Pressemelding
Kaveh Rashidi jobber for at vi alle skal snakke mer åpent om seksuell helse, og er særlig opptatt av at leger må tørre å snakke med sine pasienter om sex. - Gjennom formidling av kunnskap prøver jeg å bidra til at vi skammer oss litt mindre, men også at vi ikke pålegger andre skam, sier vinneren av Skamløsprisen 2022.
Skamløsprisen 2022: Mangfold preger årets topp 1020.6.2022 09:00:44 CEST | Pressemelding
Topp 10 til Skamløsprisen 2022 er klare, og Sex og samfunn er glade for at mangfold står ekstra sentralt i år. Det trengs mer åpenhet rundt seksualitet, sier daglig leder ved Sex og samfunn, Maria Røsok.
Unge er mindre fornøyde med seksualitetsundervisningen enn tidligere5.1.2022 03:00:00 CET | Pressemelding
Ifølge en undersøkelse utført av Kantar på vegne av Sex og samfunn er unge mindre fornøyde med seksualitetsundervisningen i dag enn tidligere. Data er basert på funn fra 2021 som er sammenlignet med en lik undersøkelse fra 2017.
Unge krever en bedre seksualpolitikk: Helse- og omsorgsministeren mottar 50 krav fra unge fra hele landet3.12.2021 04:00:00 CET | Pressemelding
Unge fra hele landet har gitt innspill til Norges seksualpolitikk, og resultatet er 50 krav som i dag overrekkes helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. - Formingen av fremtidens seksualpolitikk kan ikke skje uten oss, sier leder for Sex og samfunns Ungdomsgruppe.