Sex og samfunnSex og samfunn

Sex og samfunn drar på Norgesturne: Hva mener unge om sex?

Del
Ofte snakkes det om ungdommen, men sjeldent snakkes det med dem. Dette vil Sex og samfunn endre. De drar på Norgesturne for å finne ut hva unge mener og ønsker for fremtidens seksualpolitikk.
Fra venstre: Katarina Eisenstein (23), Ebba Giil (23) og Paulina Dubkov (25). Bilde: Sex og samfunn.
Fra venstre: Katarina Eisenstein (23), Ebba Giil (23) og Paulina Dubkov (25). Bilde: Sex og samfunn.

Sex 50 år frem    

I år fyller stiftelsen Sex og samfunn 50 år. Istedenfor å kikke seg tilbake vil de vende nesa fremover. Sammen med Sex og samfunns Ungdomsgruppe vil de finne ut hva dagens unge ønsker skal forbedres når det gjelder seksuell helse. Katarina Eisenstein (23), Ebba Giil (23) og Paulina Dubkov (25) skal derfor reise landet rundt og samle inn 50 krav til fremtidens seksualpolitikk. "For 50 år siden kunne ikke folk ta selvbestemt abort eller leve ut sin seksualitet. Tenk hvor mye vi kan endre de neste 50 årene," sier Dubkov. Turen går til:  

  • Alta: 7. Juli 
  • Hammerfest: 8. juli  
  • Kirkenes: 9. juli  
  • Tromsø: 12. juli  
  • Mo i rana: 13 juli  
  • Trondheim: 14. juli  
  • Otta: 15. juli 
  • Bergen: 19-20. juli  
  • Kristiansand: 21-22. juli  

"Ingen har gjort noe lignende før. Vanligvis ville man kanskje fokusert på storbyene, men for oss er det viktig å få innspill fra hele landet," sier Eisenstein. "Alle har sitt eget perspektiv. Det er umulig for meg som 23-år gammel storby-jente å mene noe om hva som er viktig for en 15-år gammel gutt fra Hammerfest".  

Fjern tabu og skam  

Det skal avholdes workshops hvor temaene prevensjon, seksualitet, hvordan unge lærer om sex, og krenkelser og overgrep skal diskuteres. Siste tema er spesielt aktuelt med nyhetssaken fra Agder. "Allerede i svært ung alder har man behov for kunnskap om grenser og det å bestemme over egen kropp. Det er mye som tyder på at det som finnes i dag ikke er nok," mener Giil. Workshopen avsluttes med at ungdommen skal stemme frem de kravene de mener er viktigst.   

Selv militæret skal med  

Militærleiren Høybuktmoen (GSV) i Kirkenes får også besøk. Det er svært viktig å få med mange ulike perspektiver, både fra organisert og uorganisert ungdom. Det er ingen krav til forkunnskaper så lenge du er mellom 13 og 29 år. De vil gjerne snakke med deg, om du har 5 minutter eller 2 timer.  

Ulikt og urettferdig tilbud om seksuell helse  

"Vi tror vi vil avdekke store forskjeller i tilbud for de unge. Med denne kartleggingen kan vi gå inn å jobbe for sakene med forankring i hva ungdom faktisk mener," sier Giil. Både Eisenstein og Giil sitter i Sex og samfunns Ungdomsgruppe til vanlig. Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse. De snakker med titusenvis av ungdom hvert år. Deres erfaring er at tilbudet for unge der ute oppleves svært forskjellig. I en ny rapport Har ungdom i kommunene et likeverdig tilbud? som Sex og samfunn lanserte i juni kommer det blant annet frem at 1 av 5 kommuner ikke har egen helsestasjon for ungdom.  

Politikerne får en gavepakke  

Målet er at politikerne skal få overrakt 50 krav til de neste 50 årene. "Vi håper at dette skal overrekkes til påtroppende helseminister. Endelig får politikerne høre fra dem det gjelder. De vil få et dokument signert av ungdommer fra hele landet. Det er rett og slett en gavepakke," sier Dubkov. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra venstre: Katarina Eisenstein (23), Ebba Giil (23) og Paulina Dubkov (25). Bilde: Sex og samfunn.
Fra venstre: Katarina Eisenstein (23), Ebba Giil (23) og Paulina Dubkov (25). Bilde: Sex og samfunn.
Last ned bilde

Lenker

Om Sex og samfunn

Sex og samfunn
Sex og samfunn
Trondheimsveien 2 b
0560 Oslo

http://sexogsamfunn.no

Sex og samfunn er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Sex og samfunn har alltid vært – og vil fortsette å være – en spydspiss i arbeidet for bedre seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for alle kjønn. Vi driver klinisk, undervisnings- og påvirkningsarbeid, og har blant annet landets største poliklinikk for seksuell helse for unge under 25 år. I 2020 hadde Sex og samfunn 20 000 besøk på klinikken og nesten 14 000 henvendelser på telefon. Over 11 000 fikk hjelp via chat, og 24 000 benyttet chatbot. Alt arbeid er forankret i prinsippet om at alle individer har kontroll og bestemmer fritt over egen kropp og seksualitet. 

Sex og samfunns Ungdomsgruppe bidrar med bevisstgjøring rundt unges seksualitet, både politisk og i samfunnet generelt. De representerer Sex og samfunns målgruppes synsvinkler, erfaringer og behov. Medlemmene er i alderen 15-29 år og gruppas viktigste funksjon er å bidra til brukermedvirkning. 

Følg pressemeldinger fra Sex og samfunn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og samfunn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og samfunn

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye