Innovasjon Norge

Restauranter og spisesteder kan bli sommerens ferievinnere

Del

59 prosent av den norske befolkningen sier at de skal på norgesferie i sommer. Majoriteten ønsker å oppleve landets storslagne natur, og å besøke restauranter og spisesteder, viser en ny undersøkelse fra Innovasjon Norge.

Andøya. Foto: CH  / VisitNorway.com
Andøya. Foto: CH / VisitNorway.com

Sommerferien 2020 blir ulikt alt vi har sett tidligere. En ny landsdekkende undersøkelse gir oss en pekepinn på hva vi kan vente av ferierende nordmenn i sommer. Over halvparten av befolkningen sier de helt sikkert skal på norgesferie, og de fleste planlegger dagsturer og kortere ferier i hjemregionen.

-Nordmenn har alltid feriert mest i eget land. 70 prosent av alle ferier i løpet av året er i Norge. Men vi reiser tradisjonelt for å besøke venner og kjente, eller på hyttetur. Vi ser det samme i år men flere oppgir at de også ønsker å bo på hoteller, gjøre aktiviteter, og spise ute, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge. Hun fortsetter, -Vi oppfordrer alle til å oppleve det som gjør at Norge igjen og igjen troner på lister over verdens beste reisemål.

Det er viktig for en hardt presset reiselivsnæring, som i løpet av en vanlig sommer ville ønsket velkommen til rundt 7,7 millioner* internasjonale overnattinger. -De norske gjestene vil på langt nær dekke opp for tapet av internasjonale gjester, men være avgjørende for mange bedrifters overlevelse, påpeker Holm.

Mange vil spise ute

Naturopplevelser troner ventet på toppen over aktiviteter nordmenn ønsker å få med seg på ferien. Like bak kommer ønsket om å spise ute på restauranter og spisesteder. Nordmenn i alle landsdeler svarer at de vil bruke penger på mat og drikke på restauranter og spisesteder når de reiser i Norge denne sommeren.

- Det kan virke som at folk rett og slett er lei av å kokkelere hjemme. Vi ser det samme enten de planlegger byferie eller hyttetur, sier Holm, og fortsetter. -Det er veldig viktig for næringen, og for arbeidsplasser. Spisesteder er hjertet av lokalsamfunn over hele landet, og mange er helt avhengig av feriebesøkende for å overleve.

Av andre aktiviteter nordmenn ønsker seg i Norge i sommer er strand, sol og bading, og byopplevelser.

-At så mange viser interesse for byopplevelser her hjemme bør være godt nytt for reiselivsnæringen. Mange norske byer har et variert tilbud av hoteller, spisesteder, gallerier og aktiviteter, og kan by på etterlengtet folkeliv for mange, sier Holm.

Følger myndighetenes reiseråd

Myndighetenes reiseråd er avgjørende for hvorvidt nordmenn tar norgesferien eller ei. 53 prosent legger disse til grunn for om de skal reise. Deretter kommer muligheten til å ta ferien på sparket, og egen økonomisk situasjon.

- Undersøkelsen viser at mange er urolige for egen økonomi. Det vil naturligvis påvirke ferieplanene for mange, og rundt halvparten av respondentene planlegger å bruke mindre penger på ferie nå enn før koronakrisen, påpeker Holm.

I tillegg til en usikker økonomisk situasjon kommer smittefrykt inn i bildet. Attraksjoner og severdigheter som potensielt samler mange mennesker skaper bekymring. Til sammenligning er relativt få bekymret for å bo på hotell.

- Reiselivsnæringen tar smittevern på stort alvor, og er klar for å ta imot besøkende nå som reiserestriksjonene er lettet, sier Holm, og viser blant annet til smittevernveiledere innen hotell, restaurant og transport.

Andre funn i undersøkelsen:

  • 63 prosent vil ikke bestille på forhånd, men ta ferien på sparket.
  • 27 prosent sier de vil vente med ferien til de kan reise til utlandet igjen.
  • 33 prosent er godt i gang med å planlegge ferien.
  • Bilen er den soleklart foretrukne formen for transportmiddel. Rundt 90 prosent oppgir å planlegge ferie med bil.
  • Over halvparten av Norges befolkning har tilgang til egen eller lånt hytte, fritidsbolig, båt eller campingvogn. De oppgir at de i større grad vil benytte av seg av dette i år.
  • De fleste vil reise mest rundt i egen region. 88 prosent av nordlendingen vil reise i eller besøke Nord-Norge. I Stor-Oslo svarer 66 prosent at de vil feriere i Oslo-området.
  • 29 prosent av oss vil overnatte i naturen – i hengekøye, telt eller tilsvarende
  • 70 prosent synes det er lett å planlegge en feriereise I Norge

Les hele undersøkelsen her 

Fakta:
Undersøkelsen er gjennomført i uke 19 og 20 av Epinion på oppdrag fra Innovasjon Norge. Det var 1521 respondenter, som gir oss innsikt i reiseadferd per landsdel. Undersøkelsen skal gjentas i juni og juli. Undersøkelsen viser et bilde av hvordan situasjonen er her og nå.

*7,7 millioner gjestedøgn inkluderer overnatting ved kommersielle overnattingssteder, privat overnatting, bobil og lignende.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Andøya. Foto: CH  / VisitNorway.com
Andøya. Foto: CH / VisitNorway.com
Last ned bilde

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0104 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål. 

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom