Helsepartiet

Regjeringens prioriteringer: 13 millioner til Kurt Nilsen, 20 millioner til hjerneforskning

Del

Kulturminister Abid Raja og regjeringen deler rundhåndet ut midler til kultur-Norge i koronakrise. Kurt Nilsen får 13 millioner kroner, samtidig med at regjeringen gir 20 millioner til forskning på fire hjernelidelser som vil ramme hver tredje nordmann i løpet av livet.

Bekymret; ALS-pasient Cathrine Nordstrand og tidligere kreftpasient Lise Askvik er bekymret for manglende prioritering av forskningsmidler til hjernesykdommer.
Bekymret; ALS-pasient Cathrine Nordstrand og tidligere kreftpasient Lise Askvik er bekymret for manglende prioritering av forskningsmidler til hjernesykdommer.

Kronikk av Cathrine Nordstrand og Lise Askvik

Joda, vi vet at midlene kommer fra forskjellige budsjetter. Men alle budsjetter, både helse og kultur, fylles med statens midler fra fem, felles hovedkilder som er våre skattepenger, oljepenger, arbeidsgiveravgift, MVA og andre avgifter. Å debattere disse prioriteringene er derfor høyst relevant.

Du som leser dette har 33% gjennomsnittlig sannsynlighet for å få en hjernesykdom i løpet av livet. Hjernesykdommer som ALS har i Norge ikke vært prioritert.

Forskningssenteret Neuro-Sys. Med i Bergen forsker på MS, demens, Parkinson og ALS. De får 20 millioner fra staten i året for å forske på fire, forferdelige sykdommer. Det vil si fem millioner per lidelse.

Tilskuddet som artist Kurt Nilsen får fra staten til jul er mer enn halvparten av de samlede, årlige midlene som går til hjerneforskning. Hvordan reflekterer regjeringen når de synes at Kurts julekonserter er nesten like mye verd som forskningsmidler til fire, dødelige hjernelidelser?

Det stemmer at vi er over gjennomsnittet opptatt av helse. Som ALS- og kreftpasient har vi, i likhet med altfor mange andre, erfart hvor ensomt og skremmende det er å være alvorlig syk, og redd for å dø fra barn og familien. Å være pårørende til en alvorlig syk er nesten like belastende som å være pasient. Det gjør noe med deg når du tviler på om du, eller din datter, vil være der til å feire neste jul.

At Kurt Nilsen får 13.2 millioner, skurrer for oss. Vi har ikke noe imot Nilsen, men vi har mye imot prioriteringen. For ikke nok med det: kulturminister Raja oppfordrer kultur-Norge til å søke stimuleringsordningen, for han har 500 millioner til som han skal dele ut!

Vi opplever dette som om syke mennesker ikke har noen særlig verdi. Det føles som en hån når man er alvorlig syk og må se at småpenger gis til forskning samtidig som penger renner ut til julekonserter. Hva kunne 500 millioner gjort for hjerneforskningen?

Helse er nemlig ikke «et umettelig sluk». Helse er en investering i innbyggernes livsevner, i nåtid og fremtid.

Vi unner det norske folk både kultur og julekonserter. Men mer enn noe annet unner vi hardt rammede familier håp og virksomme, medisinske tiltak når alvorlig sykdom rammer.

Forskning og medisin må prioriteres mye høyere. Julesang lindrer dårlig når den du har kjær er død.

Bilder

Bekymret; ALS-pasient Cathrine Nordstrand og tidligere kreftpasient Lise Askvik er bekymret for manglende prioritering av forskningsmidler til hjernesykdommer.
Bekymret; ALS-pasient Cathrine Nordstrand og tidligere kreftpasient Lise Askvik er bekymret for manglende prioritering av forskningsmidler til hjernesykdommer.
Last ned bilde

Om Helsepartiet

Helsepartiet
Helsepartiet
Farseggen 76
2015 Leirsund

92 02 55 92https://helsepartiet.no/

Helsepartiet er et rikdsdekkene parti som 

https://no.wikipedia.org/wiki/Helsepartiet

Følg saker fra Helsepartiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Helsepartiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Helsepartiet

Vil Helse- og omsorgskomiteen se hvordan helse-Norge kan spare 10,9 mrd kr?26.11.2020 07:37:55 CETPressemelding

Fredag 27.11 er alle medlemmer av Helse- og omsorgskomiteen invitert til et digitalt møte til presentasjon av ett av flere ulike alternativer til IT-systemet Akson (11,2 mrd kr), det australske Sorsix´ IT-system Pinga (280 millioner kr), som omtalt i Aftenposten 14.11. Norge kan altså spare omlag 10,9 milliarder kr. Understående invitasjon ble onsdag 18.11 sendt alle medlemmer i helse- og omsorgskomiteen.

Regjerningen har ikke brukt pausen til å ruste opp helsevesenet: Norge har ikke flere intensivplasser nå enn i mars5.11.2020 15:59:46 CETPressemelding

De siste nettene har det vært fullt på intensivavdelingen på landets største sykehus, Oslo Universitetssykehus (OUS). Heldigvis har sykehuset så langt ikke hatt noe rush av koronapasienter som ikke får puste, for kapasiteten er fullt utnyttet. Ansatte ved OUS forteller at intensivkapasiteten ikke har blitt styrket, det finnes ikke flere intensivsenger eller flere intensivsykepleiere eller anestesileger enn de hadde i mars. Noen har riktignok vært på et to-tre ukers kurs i intensivbehandling i tilfelle det blir kritisk mangel på kvalifisert arbeidskraft. Mener regjeringen at dette er et kraftfullt og riktig svar på en verdensomspennende pandemi?

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom