Regjeringen svikter barn med kreft
Nå må regjeringen handle raskt. Bent Høie har hatt snart åtte år på å gjøre noe med den alvorlige mangelen på hjelpetiltak for 6000 kreftrammede barn og deres familier, sier Helsepartiets leder Lise Askvik. - Dette handler om penger for regjeringen, men om resten av livet for disse barna.
Statssekretær i HOD, Anne Grete Erlandsen, sier i dag til NRK at regjeringen «er oppmerksomme på problemet med manglende oppfølging av barn som har kreft».
Hvert år får om lag 200 norske barn og unge under 18 år en kreftdiagnose. Nesten 6000 norske barn og deres familier lever med ettervirkninger av ulike former for kreft. Å begrense senskader etter sykdommen og til dels brutale behandlinger er avgjørende for barnas videre liv.
- Barna og deres familier har behov for alt fra tid og råd fra leger og helsefagfolk, til psykolog, smertelindring og hjelp finne frem til de få tiltakene som finnes, sier Askvik.
- Dette kan samles i et begrenset antall, gode klinikker med spesialisert kompetanse. Barn med kreft og deres pårørende er en sårbar og utsatt gruppe, som regjeringen hittil har vist liten vilje til å hjelpe, til tross for at både rammede, Barnekreftforeningen og media ofte har løftet temaet opp.
Barnekreftforeningen peker på Sverige for effektive klinikkløsninger der leger, sosionomer, psykologer, sosionomer og andre fagfolk står klare til å hjelpe barna og deres pårørende.
Regjeringen ønsker derimot å se på mulighetene av «pakkeforløp hjem» som løsning, etter mønster fra Danmark, der Høie henter de fleste av sine helsepolitiske ideer fra.
- Det er provoserende at statssekretæren igjen viser til pakkeforløp som et mantra, sier Askvik.
- Nå må regjeringen lytte til de som har skoene på og slutte å skylde på lange utredninger og prosesser. Barna trenger hjelp nå, og klinikker kan åpnes raskt.
- Det humane aspektet i denne saken er viktigst for oss, men faktum er at det også samfunnsøkonomisk lønner seg å styrke pasienter og pårørende for å unngå livslang uførhet, senskader og svekket livskvalitet, poengterer Askvik.
Helsepartiet gikk i 2018 inn for å etablere gratisklinikkene Maggies i Norge. Stiftelsen Maggies gir vederlagsfri faghjelp i mange land, fra ulike profesjoner til kreftrammede i alle aldre. Hittil har motstanden vært massiv i regjeringens regionale helseforetak.
- Når Maggies ennå ikke har fått tillatelser til å gi hjelp til norske pasienter, sier det mye om regjeringens manglende vilje. Spesielt oppsiktsvekkende er det at nettopp helseminister Bent Høies ektemann Dag Terje K. Solvang er styreleder for akkurat Maggies: http://maggies.no/styret/
Helsepartiets krav er klart: Nå må regjeringen og Bent Høie ta grep, og sørge for snarlig og faglig hjelp til kreftrammede barn og deres pårørende. Det kreves politisk vilje og finanser til å opprette nødvendig tilbud.
Kontakter
Erik Hexeberg
Tel:99297979Tel:99297979erik.hexeberg@helsepartiet.noLise AskvikLeder
Tel:920 25 592lise.askvik@helsepartiet.noOm Helsepartiet
Helsepartiet er et rikdsdekkene parti som
https://no.wikipedia.org/wiki/Helsepartiet
Følg saker fra Helsepartiet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Helsepartiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Helsepartiet
Kunstneren Pøbel løfter Helsepartiets kjernesak17.12.2020 11:03:58 CET | Pressemelding
Den rogalandsbaserte grafittikunstneren Pøbel har i sitt oppdrag for Helse Vest, på pøbelaktig vis, lagt inn klok og viktig kritikk av dagens helsesystem. Helsepartiet er imponert over hans uttrykk, idé og mot.
Vil Helse- og omsorgskomiteen se hvordan helse-Norge kan spare 10,9 mrd kr?26.11.2020 07:37:55 CET | Pressemelding
Fredag 27.11 er alle medlemmer av Helse- og omsorgskomiteen invitert til et digitalt møte til presentasjon av ett av flere ulike alternativer til IT-systemet Akson (11,2 mrd kr), det australske Sorsix´ IT-system Pinga (280 millioner kr), som omtalt i Aftenposten 14.11. Norge kan altså spare omlag 10,9 milliarder kr. Understående invitasjon ble onsdag 18.11 sendt alle medlemmer i helse- og omsorgskomiteen.
Norge kan spare 10,7 milliarder ved å velge Pinga fremfor Akson16.11.2020 11:15:55 CET | Pressemelding
Innen kun seks måneder kan IT-systemet Pinga løse alle de oppgavene som E-helsedirektoratet og PWC planlegger å bruke 22 milliarder kroner og ti år på.
Norge kan spare 10,7 milliarder ved å velge Pinga fremfor Akson16.11.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Innen kun seks måneder kan IT-systemet Pinga løse alle de oppgavene som E-helsedirektoratet og PWC planlegger å bruke 22 milliarder kroner og ti år på.
Regjeringens prioriteringer: 13 millioner til Kurt Nilsen, 20 millioner til hjerneforskning13.11.2020 21:22:24 CET | Pressemelding
Kulturminister Abid Raja og regjeringen deler rundhåndet ut midler til kultur-Norge i koronakrise. Kurt Nilsen får 13 millioner kroner, samtidig med at regjeringen gir 20 millioner til forskning på fire hjernelidelser som vil ramme hver tredje nordmann i løpet av livet.
Helsepartiet gratulerer USA7.11.2020 19:32:09 CET | Pressemelding
Helsepartiet gratulerer amerikanernes neste president, Joe Biden og den første, kvinnelige visepresident, Kamala Harris, med valgseieren i 2020.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom