Landbruks- og matdepartementet

Presseinvitasjon Grüne Woche i Berlin

Del

Norge deltar fra 17. - 26. januar 2020 på Grüne Woche i Berlin. Det er regionene Nord Norge, Fjell Norge og Fjord Norge som i år skal representere Norge på en av verdens største mat og landbruksmesser.

Lokale smaker foto: Vidar Alfarheim
Lokale smaker foto: Vidar Alfarheim

Rundt 80 utstillere fra de tre regionene skal servere 400 000 besøkende på Messe Berlin det beste Norge har å by på av lokale mat- og reiselivsopplevelser. 

Over 400 000 besøkende fant veien til Grüne Woche i 2019. Med det befestet Grüne Woche sin posisjon som Berlins best besøkte publikumsmesse, og for første gang ble det omsatt varer for over 50 millioner Euro i løpet av de ti dagene messen varte. 1800 utstillere med over 100 000 produkter fra nær 70 land, landbruksministere fra alle verdens kontinenter og et rekordstort antall utenlandske delegasjoner deltok på  messen i fjor.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har også i år med seg en egen delegasjon til Berlin med sentrale norske aktører innen utdanning, mat og reiseliv.

Program: 

Torsdag 16. januar 

09.00 - 15.00 - Landbruks- og matminister Olaug Bollestad leder et dialogseminar for delegasjonen. Denne møteplassen har utviklet seg til en viktig og nyttig arena for å bygge nettverk og bidra med konkrete innspill til regjeringens arbeid på mat- og reiselivssektoren.

Tema for Næringslivsdelegasjonen har de siste årene vært næringsutvikling og verdiskaping i skjæringspunktet mellom mat og reiseliv.  I 2020 setter vi rekruttering til mat- og måltidsbransjen på dagsorden.  Rekruttering til mat- og restaurantfagene i videregående skole har vært lav og synkende over flere år. Utdanningsprogrammet hadde det laveste søkertallet av alle yrkesfagene på landsbasis i 2019, og har de siste årene også hatt den høyeste frafallsprosenten blant elevene (over 50 prosent). Dette, i kombinasjon med en økende sårbarhet i matnæringen og i kokk- og restaurantnæringen som følge av sviktende rekruttering og et kommende generasjonsskifte de nærmeste 5-10 årene, gjør temaet svært aktuelt. 

15.30 - Pressekonferanse i den norske ambassaden i Berlin (Rauchstr. 1). Her vil delegasjonens arbeid bli presentert sammen med flere andre forberedte nyhetssaker som omhandler reiseliv og trender for matproduksjon og omsetning.

Bedriftene Grønn Gjødsel AS fra Østfold, Buggegården i Vestfold og Ragnhild og Jonas Viken som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag kjemper om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2019. Vinneren av prisen på 250 000 kroner blir kåret under pressekonferansen.

Fredag 17. januar

09.30 - Landbruks- og matminister Olaug Bollestad åpner den norske standen på Grüne Woche 2020 (Messe Berlin: Standnr 114, hall 8.2, Messedamm 22, D - 14055 Berlin). Her er også statsrådens delegasjon til stede sammen med en rekke andre norske gjester fra mat- og reiselivsnæringen.

Under åpningen skal Bollestad i samarbeid med stiftelsen Matmerk dele ut tre Spesialitetsmerker og en ny Beskyttet betegnelse. Etter åpningen vil statsråden besøke  den norske standen og snakke med utstillerne. 

Lørdag 18. januar

14.00 Statsråd Bollestad deltar på en internasjonal konferanse som den tyske landbruksministeren inviterer til, Global Forum for Food and Agriculture. Her samles 70 landbruksministre fra hele verden for å diskutere årets tema som er "Food for all! Trade for Secure, Diverse and Sustainable Nutrition ”.

Kontakter

Kommunikasjonssjef Ottar Løvik: + 47 481 40 477.
Seniorrådgiver Heidi Eriksen Riise: + 47 975 17 227.
Seniorrådgiver Mona Raa Ravndal, Innovasjon Norge + 47 942 97 048.

Bilder

Lokale smaker foto: Vidar Alfarheim
Lokale smaker foto: Vidar Alfarheim
Last ned bilde
Norges stand på Grüne Woche i Berlin. Foto: Vidar Alfarheim
Norges stand på Grüne Woche i Berlin. Foto: Vidar Alfarheim
Last ned bilde

Lenker

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg saker fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom