Potet på den politiske agendaen

Nøkkelfunksjon i et beredskapsperspektiv
Borch påpekte også at folk er mer bevisst på matberedskap og det beste vi kan gjøre er å ha løpende produksjon året rundt. Potet kan spille en nøkkelfunksjon i et beredskapsperspektiv med sin gode lagringskapasitet.
– Poteten må også sees i et bærekraftperspektiv der den kan brukes enten til mat, drikke eller avfall som går til oppvarming sa landbruks- og matministeren når hun åpnet konferansen Potet 2023 arrangert av Norsk landbruksrådgivning.
Potet kan være en del av løsningen når matbudsjettet kuttes
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt vil trekke frem poteten som løsningen på flere utfordringer vi nå opplever i samfunnet og ser til en rapport fra SIFO som viser at nesten 7 av 10 husholdninger har måtte gjøre tiltak for å få endene til å møtes og mange har sett seg nødt til å kutte ned på matbudsjettet.
– Når matbudsjettet kuttes er det viktig med gode næringsrike valg så det ikke går på helsen løs. Poteten er både mer næringsrik enn pasta og ris, metter bedre og er et mer miljøvennlig valg.
– Jeg er redd mange tenker pris over kvalitet og at det fort kan bli mye nudler og pasta med ketchup, sier ernæringsrådgiveren som vil trekke frem poteten som en del av løsningen.
Mer mett av potet
– Velg mat av god kvalitet som metter og som gir mye næring for en billig penge. Potet er et perfekt eksempel på dette. Potet inneholder mindre kalorier, mer vitamin C og mer fiber enn pasta og ris. Fiberrik mat metter godt, påpeker hun.
Ernæringsrådgiveren forteller at flere studier som sammenligner måltider med pasta, ris og potet med samme kalorimengde, viser at man blir mer mett av måltider med potet.
Potetforbruket nesten halvert; - Klimaknollen er ikke på menyen hos de unge
Poteten er en av de minst klimabelastende matproduktene, og sammenlignet med ris og pasta krever poteten mindre jord, næring og vann. Det er gode forhold for å dyrke poteter i hele landet og poteten har svært gode lagringsegenskaper. Det gjør at vi har muligheter til å velge norsk potet i handlekurven året rundt. I dag er 80 % av poteten vi spiser norskprodusert, og vi har et potensiale til å kunne bli selvforsynt.
Likevel ser vi at konsumet av fersk matpotet stuper. De siste 25 årene har forbruket av ferske matpoteter nesten blitt halvert. I 1996 spiste vi 28,5 kg potet i året per innbygger, 25 år senere spiser hver av oss kun 18 kg (1).
– Vi ser et generasjonsskifte, der de yngste spiser minst og de eldste spiser mest. Og når de yngste spiser potet spiser de den ofte i form av bearbeidede potetprodukter som pommes fries, chips og potetmos. Poteten blir nok også dessverre utkonkurrert av ris, pasta, taco og pizza. Den yngre generasjonen trenger nok litt hjelp til å se hvordan de kan bruke fersk matpotet i retter som de liker og som er budsjettvennlige, sier Bogstrand Sagen.
Ernæringsrådgiveren erkjenner at det selvsagt må mer på menyen enn bare potet.
- Du kan få en pakke gulrot, løk, potet og en hodekål til under hundrelappen, dette kan brukes som “basisvarer” i kostholdet.
Få flere tips her:Slik spiser du frukt og grønt på budsjett.
Gode potetretter på budsjett
- Spansk tortilla med potet og spinat | FRUKT.no
- Indiskinspirert potetgryte med linser | FRUKT.no
- Purresuppe med poteter og timian | FRUKT.no
Poteter med ekstra smak
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Frukt og grønt taper på alle fronter- det samme gjør forbrukerne23.3.2023 09:44:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at frukt og grønt får en stadig mindre plass i dagens måltider. Tall som viser at vi spiser mindre frukt og grønt gir grunn til bekymring, sier generalsekretær for Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen.
Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?14.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Nest etter brød og bakervarer er det frukt og grønt norske forbrukere kaster mest av. Mye av maten som kastes er fullt spiselig, men mange føler seg usikker på hvor grensen går og hva man kan gjøre med rester og det som ikke lenger ser like friskt ut (1).
5 middager til hele familien til under 500 kr12.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
En god middag trenger hverken å være dyr eller ta lang tid å lage. Med gode basisvarer i kjøleskapet er det enkelt å lage rimelige middager som smaker digg. Da har du et godt utgangspunkt til å lykkes med ukens middager uten at det trenger å gå ut over lommeboka.
Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?10.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.
Betaler for vann og minimalt med grønnsaker6.3.2023 10:19:59 CET | Pressemelding
Hvor mye tomat forventer du at det er i en tomatsuppe? Når vi kjøper ferdigsupper vet de fleste av oss at den ikke inneholder 100 % tomat. Men visste du at enkelte av suppene nesten bare inneholder vann og at en tomatsuppe fra pose kan inneholde hele fire ganger mindre tomat enn en hjemmelaget suppe?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom