Postlov-forslaget: Økt innovasjonsstøtte skal bidra til å digitalisere avisene

– Mange aviser er fortsatt avhengige av postlevering for å nå sine lesere, og inntekter fra papiravisene er fortsatt en betydelig del av avisenes økonomi. Endringene i postloven gjør at digitaliseringen må skyte ytterligere fart. Derfor er det positivt med tiltak for å hjelpe nettopp disse aktørene i en overgangsperiode, selv om det er for tidlig å si om dette er nok, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Kjøper postlevering og øker innovasjonsstøtte
I forslaget til endringer i postloven som Samferdselsdepartementet la fram onsdag, foreslås det å redusere postlevering til 2,5 dager i snitt per uke. Årsaken er at brevvolumet de siste årene har gått drastisk ned. Samtidig foreslås det å kjøpe avislevering tre dager i uken og å øke innovasjonsstøtten til mediene med ti millioner kroner i en overgangsperiode. Tiltakene skal redusere ulempene og gjøre omstilling lettere for de avisene som særlig rammes ved Postens endringer.
Vil følge utviklingen nøye
I sin høringsuttalelse til de foreslåtte endringene i Postloven uttrykte Medietilsynet bekymring for at dårligere distribusjonsmuligheter kan gjøre at avisenes inntekts- og driftsgrunnlag svekkes.
I sin høringsuttalelse pekte Medietilsynet på at svekket distribusjon kan svekke mediemangfoldet, ved redusert tilbud eller i sin ytterste konsekvens ved at noen aviser ikke klarer å finansiere driften. Tilsynet påpekte også at endringene i postlevering særlig rammer avisabonnenter i distriktene og sårbare grupper som ikke har tilstrekkelig digital kompetanse eller infrastruktur.
– Nå foreslår jo regjeringen nye tiltak for å avhjelpe situasjonen og lette omstillingen. Det er bra, men det blir viktig å følge utviklingen i mediemangfoldet nøye framover, sier Velsand.
Dobler innovasjonsstøtten
Økningen i mediestøtte legges inn i potten til innovasjonsstøtte, som forvaltes av Medietilsynet. Den foreslåtte økningen er på ti millioner kroner årlig i en overgangsperiode. Det er dobling av dagens støttenivå.
– Økningen går inn i ordningen vi allerede har med innovasjons- og utviklingstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier, og innrettes mot digitalisering og omstilling i aviser som særlig berøres av endringen, sier Mari Velsand.
Nytt mediemangfoldsregnskap
Medietilsynet jobber nå for å følge utviklingen i mediemangfoldet på en tettere og mer strukturert måte.
– I løpet av året planlegger vi å lansere en ny status for mediemangfoldet i Norge, og vi vil følge utviklingen i mediemangfoldet nøye framover. Forhåpentlig vil vi her kunne fange opp eventuelle negative konsekvenser for mediemangfoldet i Norge, sier Velsand.
Nøkkelord
Kontakter
Kristine MeekDirektør kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:+47 918 85 405kristine.meek@medietilsynet.noBilder



Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet støtter økt aldersgrense og alderskontroll i sosiale medier7.7.2025 10:02:42 CEST | Pressemelding
Medietilsynet støtter regjeringens lovforslag om å øke aldersgrensen for sosiale medier til 15 år og å innføre en reell alderskontroll i disse tjenestene. – Vi vet at mange barn og unge eksponeres for skadelig påvirkning i sosiale medier, og derfor trengs det risikoreduserende tiltak, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
19 nominasjoner til Ibelin-prisen7.7.2025 07:50:00 CEST | Pressemelding
Fristen for å nominere kandidater til den første Ibelin-prisen – årets rollemodell innen gaming – er gått ut. 19 unge forbilder er nominert, og nå starter juryen sitt arbeid mot prisutdelingen i høst.
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom