Pågående menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo fangeleir
Amnesty International dokumenterer pågående og tidligere brudd på menneskerettighetene i en ny rapport om Guantánamo fangeleir. Påtroppende president Joe Biden har tidligere tatt til orde for å stenge leiren.

Tortur, og ingen rettsikkerhet i Guantánamo fangeleir
- Dette handler om mer enn bare de 40 menneskene som fortsatt holdes i Guantánamo, det handler også om brudd på internasjonal rett begått de siste 19 årene og mangelen på ansvarliggjøring for dem. Det handler også om fremtiden når vi nå går mot 20-årsmarkeingen for terrorangrepene 11. september 2001, sier Daphne Eviatar, direktør for sikkerhet og menneskerettigheter i Amnesty International USA.
Rapporten fra Amnesty International dokumenterer brudd på menneskerettigheter begått mot de som er og har vært i leiren. Utstrakt bruk av tortur og utilstrekkelig medisinsk behandling er noen av eksemplene. Fanger blir også holdt i leiren på ubestemt tid, også de som egentlig skulle ha vært løslatt.
Joe Biden kan stenge leiren
Guantánamo fangeleir ble opprettet i kjølvannet av terrorangrepet i USA 11. september 2001, og det ble raskt et symbol for de omfattende menneskerettighetsbruddene som kjennetegnet USAs «krig mot terror». Leiren har blitt brukt for å kunne avhøre og torturere vilkårlig fengslede personer uten beskyttelse gjennom det amerikanske rettssystemet. Dette må det nå endelig bli slutt på.
- Dette er en måte å frata mennesker friheten på som ikke kan fortsette. Hemmelige overføringer, tvangsforing av sultestreikere, hemmelige avhør, tvungne forsvinninger og generelt mangel på rettslige prosesser, sier Eviatar.
Som USAs visepresident uttalte Joe Biden i 2009, «Vi vil respektere rettighetene til de vi holder ansvarlig, og vi vil stenge fangeleiren ved Guantánamo Bay». Nå har han en mulighet til å leve opp til disse ordene.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noBilder

Lenker
Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg saker fra Amnesty International
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Amnesty International
Amnesty: Israelske myndigheter gir ikke vaksine til palestinere som lever under okkupasjon6.1.2021 13:46:20 CET | Pressemelding
Israel har blitt hyllet for å allerede ha vaksinert mer enn en tiendedel av befolkningen. Men palestinere som lever under okkupasjon på Vestbredden og Gaza-stripen blir ikke vaksinert. Dette må endres umiddelbart, mener Amnesty.
Grovt urettferdig vaksinefordeling9.12.2020 00:01:00 CET | Pressemelding
Rike land: Kan vaksinere befolkningen sin tre ganger. Fattige land: Kun én av ti får tilgang til vaksine.
Amnesty: Sjokkerende økning av henrettelser i Egypt1.12.2020 21:45:44 CET | Pressemelding
I løpet av oktober og november henrettet egyptiske myndigheter minst 57 menn og kvinner. Dette er nesten det dobbelte av de registrerte 32 menneskene de henrettet i løpet av 2019, melder Amnesty International.
Amnesty: Etterlyser mer engasjement fra utenriksministeren for å få kvinneaktivister fri20.11.2020 13:16:07 CET | Pressemelding
Amnesty har lagt sterkt press på utenriksminister Ine Eriksen Søreide om å komme på banen angående den kritiske situasjonen til kvinneaktivist Loujain al-Hathloul som sultestreiker i fengsel i Saudi-Arabia. Loujain har sultestreiket siden 26. oktober.
Amnesty: Mens Saudi-Arabia leder G20-toppmøte kan en kvinneaktivist dø i fengsel18.11.2020 00:00:00 CET | Pressemelding
- Loujain al-Hathloul som er helt sentral i kvinnekampen i Saudi-Arabia, kan dø av sultestreik i fengsel mens verdens mektigste møtes, sier Ina Tin i Amnesty Norge.
El Salvador: Teodora er fri etter 10 år i fengsel15.2.2018 17:20:54 CET | Pressemelding
Teodora Vasquez (34) ble dømt til 30 år i fengsel etter en dødfødsel i 2007. Etter massiv innsats fra lokale og internasjonale organisasjoner, ble hun i dag en fri kvinne etter å ha sonet 10 år bak murene i El Salvador.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom