Amnesty International

Pågående menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo fangeleir

Del

Amnesty International dokumenterer pågående og tidligere brudd på menneskerettighetene i en ny rapport om Guantánamo fangeleir. Påtroppende president Joe Biden har tidligere tatt til orde for å stenge leiren.

Foto fra 2002. AFP PHOTO / US NAVY / Shane T. McCOY
Foto fra 2002. AFP PHOTO / US NAVY / Shane T. McCOY

Tortur, og ingen rettsikkerhet i Guantánamo fangeleir

- Dette handler om mer enn bare de 40 menneskene som fortsatt holdes i Guantánamo, det handler også om brudd på internasjonal rett begått de siste 19 årene og mangelen på ansvarliggjøring for dem. Det handler også om fremtiden når vi nå går mot 20-årsmarkeingen for terrorangrepene 11. september 2001, sier Daphne Eviatar, direktør for sikkerhet og menneskerettigheter i Amnesty International USA.

Rapporten fra Amnesty International dokumenterer brudd på menneskerettigheter begått mot de som er og har vært i leiren. Utstrakt bruk av tortur og utilstrekkelig medisinsk behandling er noen av eksemplene. Fanger blir også holdt i leiren på ubestemt tid, også de som egentlig skulle ha vært løslatt.

Joe Biden kan stenge leiren

Guantánamo fangeleir ble opprettet i kjølvannet av terrorangrepet i USA 11. september 2001, og det ble raskt et symbol for de omfattende menneskerettighetsbruddene som kjennetegnet USAs «krig mot terror». Leiren har blitt brukt for å kunne avhøre og torturere vilkårlig fengslede personer uten beskyttelse gjennom det amerikanske rettssystemet. Dette må det nå endelig bli slutt på. 

- Dette er en måte å frata mennesker friheten på som ikke kan fortsette. Hemmelige overføringer, tvangsforing av sultestreikere, hemmelige avhør, tvungne forsvinninger og generelt  mangel på rettslige prosesser, sier Eviatar.

Som USAs visepresident uttalte Joe Biden i 2009, «Vi vil respektere rettighetene til de vi holder ansvarlig, og vi vil stenge fangeleiren ved Guantánamo Bay». Nå har han en mulighet til å leve opp til disse ordene.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto fra 2002. AFP PHOTO / US NAVY / Shane T. McCOY
Foto fra 2002. AFP PHOTO / US NAVY / Shane T. McCOY
Last ned bilde

Lenker

Om Amnesty International

Amnesty International
Amnesty International
Grensen 3
0159 Oslo

22 40 22 00https://www.amnesty.no/

Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.

Følg pressemeldinger fra Amnesty International

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Amnesty International

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom