Amnesty International

Skistjerner med støtte for ytringsfrihet før OL-sesongen

Del
-Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier Johannes Klæbo -Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs. I dag bruker et helt kobbel av norske vinteridrettsutøvere sosiale medier for å formidle et budskap om retten til ytringsfrihet.
Mange norske vinteridrettsutøvere med markering for ytringsfrihet
Mange norske vinteridrettsutøvere med markering for ytringsfrihet

Dette sier utøverne:

Johannes Klæbo, langrenn

- Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet. Mange av oss idrettsprofiler får svært mye oppmerksomhet gjennom både redaksjonelle og sosiale medier. Vi kan bidra til å få fokus på viktige områder, slike som ytringsfrihet og menneskerettigheter generelt. Men det må ikke bli noe tvang rettet mot idrettsutøvere. Det må komme fra hjertet – samt være noe som man brenner for. Det gjør jeg. Derfor støtter jeg Amnesty i sitt viktige arbeid for å styrke ytringsfriheten over hele verden.

Jesper Saltvik Pedersen, alpint

- Store idrettsmesterskap er alltid et høydepunkt for en toppidrettsutøver. Samtidig er det viktig for meg å benytte muligheten til å sette fokus på menneskerettigheter, som tross alt, er mye viktigere enn det vi skal utrette i skiløypene.

Birk Ruud, freeski: 

- Det er fint at vi som er profilerte utøvere kan bruke vår posisjon til å ta avstand fra brudd på menneskerettigheter og stå opp for noe så grunnleggende som ytringsfrihet.

Hanne Eilertsen, brett

- Hvis vi over tid kommuniserer hvor viktig og grunnleggende ytringsfrihet er, uansett hvor du bor i verden, håper jeg vi kan bidra til endring og en positiv utvikling.

Jørgen Graabak, kombinert

- Ytringsfrihet er kanskje en av de viktigste pilarene et velfungerende, moderne samfunn står på. Etter min mening er uenighet, meningsutveksling, debatt og diskusjon helt essensielt for å bringe alt fra små team til en hel verden fremover. Et samfunn som skal fungere for alle er avhengig av at alle har rett til å uttale seg uten å frykte for konsekvensene. Mitt håp er at vi som utøvere kan sette ytringsfrihet på agendaen, og på den måten hjelpe verden å ta et steg i riktig retning.

Amnesty

- Ytringsfriheten er under press over hele kloden. I land som Kina og Russland, store deler av Øst-Europa, i Midtøsten og andre steder, ser vi autoritære ledere som stadig innskrenker muligheten for at folk skal kunne uttrykke seg fritt. Før en sesong med OL i Beijing, er dette budskapet fra norsk idrett ekstra aktuelt, sier Egenæs.

Samtidig skjer denne markeringen i et år hvor norske fotballstjerner har gjort stadige markeringer for å belyse situasjonen for migrantarbeidere før fotball-VM i Qatar neste år.

- Norske idrettsutøvere har nå en lederrolle internasjonalt med sine progressive standpunkter for menneskerettighetene. Jeg synes nordmenn kan være stolte av det motet som idretten nå fremviser, sier Egenæs.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange norske vinteridrettsutøvere med markering for ytringsfrihet
Mange norske vinteridrettsutøvere med markering for ytringsfrihet
Last ned bilde

Om Amnesty International

Amnesty International
Grensen 3
0159 Oslo

22 40 22 00https://www.amnesty.no/

Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.

Følg pressemeldinger fra Amnesty International

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Amnesty International

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye