Ytringsfriheten i Norge trues av rasisme
- Amnestys undersøkelse viser at politikere med minoritetsbakgrunn opplever rasistisk netthets. Det er en klar og tydelig forskjellsbehandling basert på etnisitet, hudfarge, nasjonalitet og religion, sammenlignet med andre politikere.
- Politikere med minoritetsbakgrunn opplever oftere enn andre negative kommentarer i sosiale medier og i kommentarfelt.
- Det er stor enighet blant stortingskandidatene om at politikere med etnisk minoritetsbakgrunn, mer enn andre politikere, er utsatt for netthets.
- Vi frykter rasisme i norsk offentlig debatt, og at netthets gjør at politikere med minoritetsbakgrunn trekker seg fra offentligheten. Da trues deres ytringsfrihet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
Har kartlagt netthets blant stortingspolitikere
Amnesty har kartlagt netthets blant kandidater til neste stortingsperiode, nærmere bestemt de som står på en av de ti første plassene for sitt parti og valgkrets. En liten andel av de spurte har vært eller er, innvalgt på Stortinget. De aller fleste av de 600 som svarte på undersøkelsen, har enda ikke sittet på Stortinget.
I undersøkelsen er netthets definert som «ytringer som er truende, hatefulle, diskriminerende eller nedverdigende og på annen måte trakasserende». Undersøkelsen er utført av Ipsos på oppdrag fra Amnesty.
- Netthets er den største trusselen mot ytringsfrihet i Norge. Undersøkelsen viser at flere tiltak settes inn, både langsiktige og mere akutt. Noe handler om folkeskikk, noe handler om norsk politikk og noe handler om hvordan de internasjonale datagigantene opererer, sier Egenæs.
Undersøkelsen viser at over halvparten av de som har opplevd hets oppgir at de har blitt mere forsiktige med å si sin mening offentlig. Undersøkelsen viser også at det er særlig klima og miljø og innvandring som er tema som utløser hets.
Mer aggressivt debattklima
Ni av ti er enige i at debattklimaet på nett stadig blir mer aggressivt.
Som et akutt-tiltak for å demme opp for rask forverring må norske politiske partier følge opp egne tillitsvalgte bedre. Undersøkelsen indikerer at partiene enten mangler systemer for å håndtere netthets, eller har systemene, men ikke har klart å kommunisere dette ut i partiet. Partiene står nærmest stortingsvalgkandidatene og har ansvaret for at de ikke blir stående alene i hetsen, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs.
Kvinner hetses for kjønn
54% av kvinnene som har opplevd netthets har blitt hetset for kjønn. Bare 2% menn opplever det samme. Dette er svært viktige funn som bekrefter det vi også så i vår tidligere undersøkelse om netthets, kvinner blir hetset fordi de er kvinner, mens menn mottar hets for politisk ståsted og sak.
- Selv om politiets kapasitet er styrket noe på dette feltet er problemet nå så stort at det trengs mer ressurser fremover. Politiet må ha kapasitet til å følge opp hatefulle ytringer på nett. Samtidig så vet vi at det store volumet av hets ikke er lovbrudd, men trakasserende og fordomsfulle kommentarer. Det er derfor også nødvendig å finne bedre systemer for å håndtere den store mengden hets som ikke er lovstridig, sier Egenæs.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noSindre Stranden TollefsenKommunikasjonssjef
Tel:92 63 03 15stollefsen@amnesty.noBilder
Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg pressemeldinger fra Amnesty International
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Amnesty International
Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo begynner i Amnesty Norge – blir politisk rådgiver for urfolk7.12.2021 14:35:26 CET | Pressemelding
- Vi er svært glade for at Aili Keskitalo har takket ja til denne nye stillingen, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs. Keskitalo skal bidra med kartlegging og dokumentasjon av utfordringer for urfolk. Hun skal også bidra til politikkutvikling og kampanjer for å styrke urfolks rettigheter, forteller Egenæs.
Skistjerner med støtte for ytringsfrihet før OL-sesongen22.11.2021 09:44:17 CET | Pressemelding
-Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier Johannes Klæbo -Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs. I dag bruker et helt kobbel av norske vinteridrettsutøvere sosiale medier for å formidle et budskap om retten til ytringsfrihet.
Feirer menneskerettighetslov for næringslivet10.6.2021 15:47:48 CEST | Pressemelding
Torsdag 10. juni vedtok Stortinget en ny lov som vil skjerpe næringslivets ansvar for å respektere menneskerettighetene. Amnesty er svært glade for Åpenhetsloven som regjeringen nå legger frem.
Amnesty: Forby ansiktsgjenkjenningsteknologi som forsterker diskriminering fra politiet26.1.2021 11:04:08 CET | Pressemelding
Amnesty krever et forbud mot ansiktsgjenkjenning brukt til masseovervåkning av politiet eller private sikkerhetstjenester. Denne formen for overvåkning krenker retten til privatliv, truer retten til å delta i fredelige demonstrasjoner og forsterker rasisme og annen diskriminering, mener Amnesty.
Pågående menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo fangeleir11.1.2021 05:00:00 CET | Pressemelding
Amnesty International dokumenterer pågående og tidligere brudd på menneskerettighetene i en ny rapport om Guantánamo fangeleir. Påtroppende president Joe Biden har tidligere tatt til orde for å stenge leiren.