Pågående menneskerettighetsbrudd ved Guantánamo fangeleir
Tortur, og ingen rettsikkerhet i Guantánamo fangeleir
- Dette handler om mer enn bare de 40 menneskene som fortsatt holdes i Guantánamo, det handler også om brudd på internasjonal rett begått de siste 19 årene og mangelen på ansvarliggjøring for dem. Det handler også om fremtiden når vi nå går mot 20-årsmarkeingen for terrorangrepene 11. september 2001, sier Daphne Eviatar, direktør for sikkerhet og menneskerettigheter i Amnesty International USA.
Rapporten fra Amnesty International dokumenterer brudd på menneskerettigheter begått mot de som er og har vært i leiren. Utstrakt bruk av tortur og utilstrekkelig medisinsk behandling er noen av eksemplene. Fanger blir også holdt i leiren på ubestemt tid, også de som egentlig skulle ha vært løslatt.
Joe Biden kan stenge leiren
Guantánamo fangeleir ble opprettet i kjølvannet av terrorangrepet i USA 11. september 2001, og det ble raskt et symbol for de omfattende menneskerettighetsbruddene som kjennetegnet USAs «krig mot terror». Leiren har blitt brukt for å kunne avhøre og torturere vilkårlig fengslede personer uten beskyttelse gjennom det amerikanske rettssystemet. Dette må det nå endelig bli slutt på.
- Dette er en måte å frata mennesker friheten på som ikke kan fortsette. Hemmelige overføringer, tvangsforing av sultestreikere, hemmelige avhør, tvungne forsvinninger og generelt mangel på rettslige prosesser, sier Eviatar.
Som USAs visepresident uttalte Joe Biden i 2009, «Vi vil respektere rettighetene til de vi holder ansvarlig, og vi vil stenge fangeleiren ved Guantánamo Bay». Nå har han en mulighet til å leve opp til disse ordene.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noBilder
Lenker
Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg pressemeldinger fra Amnesty International
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Amnesty International
Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo begynner i Amnesty Norge – blir politisk rådgiver for urfolk7.12.2021 14:35:26 CET | Pressemelding
- Vi er svært glade for at Aili Keskitalo har takket ja til denne nye stillingen, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs. Keskitalo skal bidra med kartlegging og dokumentasjon av utfordringer for urfolk. Hun skal også bidra til politikkutvikling og kampanjer for å styrke urfolks rettigheter, forteller Egenæs.
Skistjerner med støtte for ytringsfrihet før OL-sesongen22.11.2021 09:44:17 CET | Pressemelding
-Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier Johannes Klæbo -Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs. I dag bruker et helt kobbel av norske vinteridrettsutøvere sosiale medier for å formidle et budskap om retten til ytringsfrihet.
Ytringsfriheten i Norge trues av rasisme27.8.2021 12:05:52 CEST | Pressemelding
Amnesty har gjennomført en undersøkelse og kartlagt netthets blant alle topp 10 stortingskandidater i alle fylker og partier i forkant av valget 2021.
Feirer menneskerettighetslov for næringslivet10.6.2021 15:47:48 CEST | Pressemelding
Torsdag 10. juni vedtok Stortinget en ny lov som vil skjerpe næringslivets ansvar for å respektere menneskerettighetene. Amnesty er svært glade for Åpenhetsloven som regjeringen nå legger frem.
Amnesty: Forby ansiktsgjenkjenningsteknologi som forsterker diskriminering fra politiet26.1.2021 11:04:08 CET | Pressemelding
Amnesty krever et forbud mot ansiktsgjenkjenning brukt til masseovervåkning av politiet eller private sikkerhetstjenester. Denne formen for overvåkning krenker retten til privatliv, truer retten til å delta i fredelige demonstrasjoner og forsterker rasisme og annen diskriminering, mener Amnesty.