Norges Blindeforbund

Øyelegens beste påskeråd

Del

Vi har bedt øyelege og professor med det sesongriktige navnet Tor Paaske Utheim, om å gi det norske folk sine beste råd for at øynene skal ha en trygg påske. For husk; de er ikke fornybare; og i disse dager hvor sykehusene er overbelastet, er øye-påskeråd viktigere enn noensinne.

Blindeforbundets rådgivende øyelege og professor Tor Paaske Utheim, her iført heldekkende solbriller som filtrerer alt av UV-lys.
Blindeforbundets rådgivende øyelege og professor Tor Paaske Utheim, her iført heldekkende solbriller som filtrerer alt av UV-lys.

Tor Paaske Utheim er Norges Blindeforbunds prisbelønnede, rådgivende øyelege. Selv tar han ingen sjanser og ifører seg heldekkende solbriller som filtrerer alt av UV-lys. 

Vi satser alle på at det blir mye sol i påsken, men hva om dette ikke skulle slå til. Trenger man å bruke solbriller om det er overskyet?

 - Et tynt skylag har minimal beskyttende effekt på ultrafiolett (UV) stråling. Også tykkere skydekke kan slippe gjennom mye UV-stråling. Det er klokt å ikke undervurdere UV-eksponeringen når det er overskyet og være liberal med å ta på solbriller. Dessuten beskytter solbriller både mot vind og partikler i luften. Begge deler kan bidra til utvikling av øyesykdommen pterygium, som innebærer en vingeformet innvekst av bindevev på øyets overflate, sier øyelegen med det sesongriktige navnet.

Hvorfor er det skadelig for øynene å bli utsatt for sollys?

Foruten snøblindhet, øker UV-stråling risikoen for kreft i øyet samt øyesykdommer som pterygium, grå stær og aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Fordunkling i øyelinsen betegnes grå stær. Aldersrelatert makuladegenasjon (AMD) er en sykdom i netthinnen som rammer skarpsynet. Begge tilstandene, som oftest rammer eldre, gir redusert syn.

Kan man få varige øyesykdommer av for mye sol på øynene?

Ja, dessverre. Av alle de nevnte solrelaterte øyesykdommene er det bare snøblindhet som ikke fører til varig øyesykdom. Det er nok mange som ikke er klar over hvor mange deler av øyet som skades.

Selv om det er fy-fy å dra på hytta på fjellet, er det jo mange som bor i snøfylte områder og kan gå seg en skitur. Da kan man bli snøblind. Hva er egentlig det?

Oppholder du deg i sterk sol over lengre tid uten gode solbriller, kan øynene bli solbrent. Hornhinnens ytterste lag tar skade og nervefibre blir eksponert. Tilstanden kalles ofte snøblindhet og gir typisk sterke smerter, tåreflod, lysskyhet og følelse av sand eller rusk i øyet. Tettheten av nerver i hornhinnen er langt høyere enn i huden. Dette forklarer de sterke smertene. Heldigvis tilheles hornhinnens ytterste lag i løpet av få dager og som regel blir det ingen senskader. Sår på øyeoverflaten kan også gi grobunn for mikroorganismer og dermed lettere føre til infeksjoner, sier den prisbelønnede øyelegen

Er det nok med å ha glemt solbrillene én solfylt dag i Norge, så har man pådratt seg øyeskader?

Det er dessverre riktig at dette kan være nok til å utvikle snøblindhet. For andre solrelaterte øyesykdommer er derimot den totale eksponeringen over tid det avgjørende, forsikrer øyelegen som også er tilknyttet Øyehelseklinikken i Oslo.

Hvordan beskytter man seg mot sola? Er det bare solbriller som gjelder? Og hva slags solbriller må man ha? Må de koste skjorta?

Å holde seg i skyggen når solen er på sitt sterkeste er gunstig. Refleksjon av UV-stråling er det spesielt viktig å være oppmerksom på. Nysnø kan f. eks. reflektere opptil 90% av UV-strålingen. Dette er langt høyere enn gress, asfalt, jord, sand og sjø, som reflekterer mellom 5-25% av UV-strålingen. Jo høyere over havet du befinner deg, desto større er risikoen for UV-relatert øyeskade. Man kommer imidlertid langt med gode CE-merkede solbriller med full UV-beskyttelse. Det er viktig at solbrillene dekker øynene godt, slik at UV-stråler ikke slipper gjennom og kan bli reflektert fra innsiden mot øynene. Det er disse faktorene som er sentrale og heldigvis ikke hvor mye brillene koster.

Bruk av caps/hatt er heller ikke å forakte, men da i tillegg til solbriller.

Men det kan vel ikke være direkte skadelig å bruke solbriller uten UV-beskyttelse.

- Dessverre er svaret "jo". Dette fordi mørke glass kan utvide pupillen, hvilket gjør at UV-stråler lettere kan skade linsen og netthinnen.

Lytt til erfarne øyeleger!

Norges Blindeforbund vil at færrest mulig skal bli rammet av synstap, og håper folk følger øyelegens råd. Organisasjonen satser også stort på øye-forskning.

- Blindeforbundet er der for alle som ser dårlig. Jeg ser frem til at vi skal få et enda sterkere fokus på forskning. Derfor har vi ansatt en forskningssjef og vi vil fremover få en tydeligere svaksyntprofil, sier generalsekretær Karsten Aak som selv er svaksynt. 

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Mia Jacobsen tlf 958 74 292
Øyelege Tor Paaske Utheim 468 46 963

Bilder

Blindeforbundets rådgivende øyelege og professor Tor Paaske Utheim, her iført heldekkende solbriller som filtrerer alt av UV-lys.
Blindeforbundets rådgivende øyelege og professor Tor Paaske Utheim, her iført heldekkende solbriller som filtrerer alt av UV-lys.
Last ned bilde
- Vi vil at færrest mulig skal miste synet, sier generalsekretær Karsten Aak.
- Vi vil at færrest mulig skal miste synet, sier generalsekretær Karsten Aak.
Last ned bilde

Lenker

Om Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund
Sporveisgata 10
0308 OSLO

23 21 50 00https://www.blindeforbundet.no

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg saker fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Blindeforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom