Landbruks- og matdepartementet

Ønsker seg flere norske juletrær til jul

Del

Nordmenn kjøpte rundt 1,4 millioner juletrær i 2018 viser tall fra Norsk Juletre, og i fjor handlet vi juletrær for rundt 850 millioner kroner. Stadig flere ønsker seg norske juletrær i stua til jul. Et nærings- og eksportpotensial, mener landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Et nærings- og eksportpotensial i norske juletrær. Foto: Ragnar Pedersen/ Nibio
Et nærings- og eksportpotensial i norske juletrær. Foto: Ragnar Pedersen/ Nibio

I fjor var norsk juletreproduksjon på rundt 1 million juletrær, men potensialet for økt produksjon er stor. Bare i Norge ble det importert rundt 400 000 juletrær fra utlandet, primært fra Danmark, for å dekke etterspørselen.

Kostnadseffektiv industri
- Norske forbrukere ønsker seg norske juletrær til jul, spesielt den norske Fjelledelgranen som blir stadig mer populær. Norske kortreiste trær er både mer miljøvennlige og støtter opp under en kostnadseffektiv industri, sier Olaug Bollestad, landbruks- og matminister.

Norske trær har høy kvalitet, noe som fører til økt etterspørsel også i utlandet. Næringen bør nå se på muligheter til å intensivere den norske produksjonen for å møte den økte etterspørselen, sier Bollestad.

Ettertraktet Fjelledelgran
Det er den norske Fjelledelgranen er blitt spesielt populær de senere årene, både i Norge og i utlandet. Treet er i det såkalte premium-segmentet og oppnår svært gode priser på nisjemarkeder spesielt i Berlin og London. Treet er ettertraktet både fordi det er smalt i formen, lukter godt og drysser lite.

Norge har gode klimatiske forutsetninger for å produsere den populære tre-typen. Vi er også det landet i verden med høyest kompetanse på produksjon av dette treslaget, som er et resultat av et langsiktig samarbeid mellom Skogfrøverket, NIBIO og Norsk Juletre.

I fjor eksporterte Norge 3000 juletrær, men etterspørselen etter de norske trærne er langt høyere enn hva produsentene klarer å levere.

-Juletrenæringen i Norge har skapt et unikt produkt i Fjelledelgran. Dette har man fått til gjennom å dyrke frem et tre med svært gode kvaliteter. Fjelledelgran i premium-segmentet markedsføres som Fjordtree og eksporteres til mange land. Treet lukter godt, holder godt på nålene og har en fantastisk lukt og form. Det er lett å være stolt av disse trærne som god Norgesreklame rundt omkring i Europa, avslutter Bollestad. 

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakten
Tlf: 22 24 91 40
E-post: LMD-Pressevakt@lmd.dep.no

Bilder

Et nærings- og eksportpotensial i norske juletrær. Foto: Ragnar Pedersen/ Nibio
Et nærings- og eksportpotensial i norske juletrær. Foto: Ragnar Pedersen/ Nibio
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg saker fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom