Landbruks- og matdepartementet

Ønsker mer mat fra tak

Del

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad ønsker mer mat fra tak og et blomstrende urbant landbruk. Tirsdag 15. oktober besøker hun takåkeren på Clarion the Hub og gartneriet på Bygdø Kongsgård, for å lære mer om urbant landbruk og bynær matproduksjon.

Vil ha mer mat fra tak. Foto: Mandel og Sesam
Vil ha mer mat fra tak. Foto: Mandel og Sesam

Grønnere byer
I morgen møter hun blant annet bybonden Andreas Capjon som drifter GrowHub på The Hub. Statsråden ønsker inspirasjon og innspill til strategiarbeidet for urbant landbruk i Norge.

Den nye strategien skal bidra til å gjøre byene grønnere. 

– Det urbane landbruket er mer enn matproduksjon, sier Bollestad. – I tillegg til miljøgevinster og grønnere byer kan det gi en arena hvor folk møtes og deler sin kunnskap, uavhengig av sosialt lag eller etnisitet sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad

Growhub
Det grønne taket på The Hub, skal håndtere overvann – og forsyne hotellets restaurant med egne råvarer. En takåker på flere hundre kvadratmeter vil produsere rundt 10 000 grøntenheter per år til hotellets restauranter og gjester.

Urbant landbruksssenter
Gartneriet på Bygdø ble restaurert og gjenåpnet som et urbant landbrukssenter i mai 2019, med frukthager, veksthus, grønnsakhage, kafedrift og honningproduksjon. De tilbyr kurs i alt fra dyrking, poding til fermentering. Norsk Folkemuseum har ansvaret for driften, og Unikum, en arbeidsmarkedsbedrift eid av Kirkens Bymisjon og Oslo kommune disponerer 20 plasser her til arbeidstrening, hvor mennesker uten arbeid gis nye muligheter i arbeidslivet.

Hvor: Clarion, the Hub og Gartneriet på Bygdø Kongsgård

Når: 15. oktober klokken 11.00 – 13.00

Program: Fra klokken 11.00 – 13.00, pressen kan være med på hele eller kun deler av programmet om ønskelig. Send epost til Mona-Raa.Ravndal@lmd.dep.no om du ønsker å delta. 

  • Omvisning av Clarion the Hub sin microgrønt produksjon ved bybonde Andreas Capjon.
  • Omvisning på the Hub takåker i 14.etg 
  • Presentasjon av restauranten Norda i 13.etg om bruk av egenprodusert mat og urter på kjøkkenet.
  • Lunch med råvarer fra GrowHub og microgrønt produksjonen
  • Omvisning Garteriet Bygdø, v/ Marianne Leisner og Jan Tore Sørsdal
  • Presentasjon av Unikum ved Kitty Stensrud
  • Bybi og Ragna Jørgensen (årets birøkter og mottok bedriftutviklingsprisen for Oslo i 2018)

Kontakter

Mona Raa Ravndal
Mobil: 94297048
E-post: Mona-Raa.Ravndal@lmd.dep.no

Bilder

Vil ha mer mat fra tak. Foto: Mandel og Sesam
Vil ha mer mat fra tak. Foto: Mandel og Sesam
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg saker fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom