Naturvernforbundet

Ødeleggende for sjøfugl og klima

Del

I dag kom tildelingen av nye utvinningstillatelser for oljeleting, TFO 2022. Naturvernforbundet er svært kritisk til at det deles ut nye letelisenser samtidig som vi står midt i en klimakrise.

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. Foto: Fartein Rudjord
Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. Foto: Fartein Rudjord

- Dagens tildeling bekrefter at norsk oljepolitikk fortsatt er totalt frakoblet virkeligheten. Skal vi unngå katastrofale klimaendringer kan vi ikke fortsette å lete etter mer olje i 2023. Det Norge trenger nå er en aktiv politikk for å omstille oss bort fra olje og gass, ikke en politikk for å forlenge vår avhengighet av de energiformene som ødelegger klimaet, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet er også kritisk til at TFO-området utvider seg stadig lenger inn i sårbare og tidligere urørte områder i Arktis. Én av blokkene er tildelt midt i oppvekstområdet til den utrydningstruede lomvien. På grunn av ny kunnskap om sjøfugl er området foreslått som nytt SVO-område (Særlig Verdifullt og Sårbart Område) i forbindelse med oppdateringen av forvaltningsplanene. Dette har imidlertid ikke stoppet regjeringen fra å tildele letelisenser i området.

- Vi vet at sjøfugl er spesielt sårbare for oljesøl. At det da likevel åpnes for oljeutvinning i barnehagen til sjøfuglene våre, er et ekstra bevis på at oljen fortsatt får lov til å trumfe alle andre hensyn. Nå må vi snu, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. Foto: Fartein Rudjord
Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. Foto: Fartein Rudjord
Last ned bilde

Om Naturvernforbundet

Naturvernforbundet
Naturvernforbundet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

(+47) 23 10 96 10https://naturvernforbundet.no/

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom