Veterinærinstituttet

Obduksjonen av hvalrossen Freya er klar

Del

Hvalrossen Freya var frisk, og døde momentant ved avliving. Det viser obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet.

Foto: Veterinærinstituttet
Foto: Veterinærinstituttet

Hvalrossen Freya ble avlivet i Oslofjorden 14. august, og deretter sendt Veterinærinstituttet for obduksjon. Obduksjon ble rekvirert av Havforskningsinstituttet, som samarbeider med Fiskeridirektoratet.

– Det er ingen tvil om at hvalrossen har dødd øyeblikkelig ved avliving. Det var et friskt dyr, i godt hold, uten nevneverdige anmerkninger utover skaden i kraniet grunnet avlivingsskuddet, sier Malin Rokseth Reiten, patolog ved Veterinærinstituttet.

Det eneste andre skaden på hvalrossen var et sår på den ene luffen, som var i ferd med å heles. Det gis heller ikke nevneverdig indikasjon på hva hvalrossen har spist under oppholdet i Oslofjorden, da magesekken var tom. Alle funn er sendt til Havforskningsinstituttet for videre vurderinger og forskning.

Som et særtilfelle ble skjelettet til hvalrossen overført til Naturhistorisk museum. I de aller fleste tilfeller vil levningene ikke være egnet for bruk etter obduksjon, og destrueres da av Veterinærinstituttet av smittevernhensyn.

– Veterinærinstituttets rolle i denne saken er hovedsakelig det veterinærfaglige, gjennom vår spesialkompetanse innen patologi og sykdomsoppklaring. Nå hadde vi muligheten til å legge til rette for videre forskning og undervisning om hvalross, og vi er glade for å kunne bidra til enda mer kunnskap om viltartene, kunne Knut Madslien, fagansvarlig for vilt ved Veterinærinstituttet, da fortelle.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Veterinærinstituttet
Foto: Veterinærinstituttet
Last ned bilde

Lenker

Om Veterinærinstituttet

Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet
Arboretveien 57
1433 Ås

+4792080877https://www.vetinst.no/
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom