Nytt studietilbud innen nukleære fag ved NMBU
I Statsbudsjettet ble det bevilget penger til 20 nye studieplasser innen nukleære fag til NMBU.
Derfor opprettes nå studieretningen «Radioaktivitet i miljøet» innen NMBUs bachelorprogram i miljøvitenskap fra og med høsten 2023. Du kan lese mer om bachelorprogrammet i miljøvitenskap her.
– NMBU har gjennom mange år bygget opp et sterkt og internasjonalt fagmiljø innen radiokjemi og miljøkjemi og kan tilby forskningsbasert undervisning på dette området, forteller prorektor for utdanning, Elise Norberg.
NMBU har blant annet siden 2013 drevet et senter for fremragende forskning innen radioaktivitet, mennesker og miljø (CERAD SFF).
– Det er helt naturlig at vi bidrar inn i det store nasjonale kompetanseløftet, kommenterer hun.
– Vi ser frem til å ta imot engasjerte studenter med interesse for dette viktige temaet.
Sterk miljøprofil
Studieprogrammet miljøvitenskap omhandler kunnskap om natur og samspillet mellom biologi, geofag, kjemi og radioaktivitet i miljøet.
– Kandidatene med den nye spesialiseringen skal ha en helhetlig forståelse av hvordan radionuklider kan overføres i økosystemet og påvirke organismer og mennesker, forteller professor Deborah Oughton.
– I tillegg skal de kunne vurdere risiko knyttet til ulike nukleære kilder, sier hun.
NMBUs kandidater vil ha en utpreget miljøprofil. Dette vil skille dem fra kandidatene fra for eksempel UiO, som også fikk 20 nye plasser.
Tett samarbeid med eksterne partnere
Studentene skal få se fagene i praksis. Det vil være aktuelt med både feltarbeid og eksperimenter ved internasjonale storskala-fasiliteter, som synkrotroner, akseleratorer, massespektrometerinstrumenter, og liknende.
– Studentene vil i løpet av studiene skal komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere og forskningsprosjekter, både nasjonalt og internasjonalt, sier professor Oughton.
UiO og NMBU har ett ønske om å komplementere hverandre på tilbudet innen nukleære fag til fordel for studentene. Planen er også å tilrettelegge for at NMBUs studenter kan følge nukleære emner på UiO, og omvendt.
Stort kompetansebehov
Norge har ett stort behov for nukleær kompetanse i årene fremover, og innenfor flere områder enn folk flest er klar over.
– Det er ikke uvanlig at vi her på NMBU blir oppringt av arbeidsgivere som trenger folk med kompetanse på radioaktivitet, forteller professor Ole Christian Lind.
Norge har bergarter som inneholder naturlig forekommende radionuklider. Når det bygges vei og jernbane behøves det kandidater som kan gjøre risikovurderinger og planlegge arbeidet.
– Radioaktivitet er også et viktig verktøy innen forskning, industri og sykehus, forklarer han.
Forskere og ingeniører bruker radioaktivitet som varmekilde i satellitter, til medisinsk bildebehandling, målrettet kreftbehandling, og radiometrisk datering for å nevne noen eksempler.
Nylig har også kjernekraft gjenoppstått som en mulig løsning på klima- og energikrisen.
– Her har NMBU svært mye å bidra med, både på hvordan radioaktivitet påvirker miljøet, men også relatert til konsekvenser av arealinngrep, energisystemanalyser, og fornybar energi, sier Lind.
– Sist, men ikke minst, vil de nye studieplassene ved NMBU bidra til å sikre Norges kompetansebehov knyttet til atomsikkerhet og strålevern, spesielt nedlegging av atomanlegg og avfallshåndtering samt nasjonal beredskap mot store atomhendelser og ikke-spredning.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine GlosliKommunikasjonsrådgiverFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Tel:95701602Tel:95701602cathrine.glosli@nmbu.noHans Fredrik HoenDekanFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA)
Professor i skogøkonomi og planlegging. Tema: skog og trebruk i klimasammenheng, flerbruk og langsiktig forvaltning. Tidligere instituttleder og rektor ved UMB. Nå dekan ved NMBU.
Ole Christian LindProfessorFakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA)
Ekspert på radioøkologi og miljøkjemi.
Bilder
Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Tropiske skogspattedyr skyr fullmånen16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemelding
Ny forskning viser at halvparten av pattedyrartene i tropiske skoger tilpasser atferden sin etter månens faser. Funnene viser hvordan lysforhold potensielt kan påvirke vernetiltak.
Har laget verdens første oversikt over tarmbakterier hos laks14.10.2024 18:18:13 CEST | Pressemelding
For at lakseoppdrett skal bli mer bærekraftig og laksen sunnere, kan vi bytte ut sjømatbasert laksefôr med andre typer fôr. Men hvordan hjelper tarmbakteriene laksen med å fordøye fôret og ta opp næringsstoffer? Kan laksen bli vegetarianer? Det vil norske forskere finne ut av.
Ny doktorgrad: Tror langvarig lav-FODMAP-diett kan være lite gunstig for tarmhelsen7.10.2024 14:26:30 CEST | Pressemelding
En ny doktorgrad fra NMBU har undersøkt hvordan ulike faktorer påvirker tarmhelsen vår. Stipendiat Anne Mari Herfindal har sett på hvordan FODMAP-karbohydrater påvirker bakteriefloraen i tarmen hos mennesker med mage-/tarmproblemer. I tillegg har hun undersøkt hvordan tarmens enzymer påvirker bakteriefloraen i mus.
Trangt budsjett med noen lyspunkter7.10.2024 13:35:02 CEST | Pressemelding
I et tamt statsbudsjett for forskning og høyere utdanning, er det likevel lyspunkter, sier rektor Siri Fjellheim ved NMBU. –10 flere veterinære studieplasser er et steg i riktig retning. Det er et voksende behov for flere veterinærer for å sikre mattrygghet, dyrehelse og dyrevelferd, sier hun.
Norske forskere bak nytt funn om bakterier og klimagasser7.10.2024 10:29:46 CEST | Pressemelding
Under bakken lever det bakterier som oppfører seg stikk motsatt av det forskerne hadde trodd. NMBU-forskerne Louise Sennett og Åsa Frostegård har oppdaget noe helt nytt om bakterier og klimagasser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom