Medietilsynet

Nye tall fra Medietilsynet: Ungdom rapporterer om planlegging av slåsskamper og salg av rusmidler på nett

Del

Tre av ti 13-18-åringer har sett innhold eller diskusjoner om planlegging av slåsskamper og salg av alkohol på nett det siste året. Det viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. – Selv om det er mye positivt ved det å være på nett, ser vi dessverre at ungdom også opplever ulovlige aktiviteter på digitale arenaer, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Unge blir eksponert for innhold eller diskusjoner om planlegging av slåsskamper og salg av alkohol og rusmidler på nett. Foto Medietilsynet
Unge blir eksponert for innhold eller diskusjoner om planlegging av slåsskamper og salg av alkohol og rusmidler på nett. Foto Medietilsynet

Undersøkelsen viser også at én av fire har sett det samme med hasj eller marihuana.

– Det er ungdom selv som har bedt oss om å stille spørsmål om slåssing og salg av alkohol og narkotika på nett, fordi de opplever at dette er blitt ganske vanlig. Det bekrefter funnene i undersøkelsen. At så mange unge blir eksponert for denne typen innhold på nett, kan bidra til at flere får lyst til å prøve rusmidler i tidlig alder, sier Velsand.

Politiet: Voldsvideoer på sosiale medier er en økende trend

Ifølge politiet er deling av voldsvideoer gjennom sosiale medier en økende trend, og politiet er bekymret for at denne typen videoer deles for å få følgere og likes.

– Både vi i nettpatruljen i Kripos og de lokale nettpatruljene får jevnlig tips om kontoer som deler voldsvideoer og tilbyr narkotika. Dette gjøres primært på Snapchat, men også på Instagram, sier Kjersti Rønholt, fungerende seksjonsleder for politiets tilstedeværelse på internett.

Medietilsynet ber sosiale medier-aktører ta grep

Medietilsynet mener det er problematisk at områder som ellers er strengt regulert får spillerom på nett. Ungdom forteller at de bruker filtre med blant annet hasj eller marihuana på Snapchat.

– Aktører som Snapchat, TikTok og Instagram må ta ansvar ved å fjerne filtre for ulovlige rusmidler, og blokkere og kaste ut brukere som deler videoer om slåssing eller tilbyr alkohol eller narkotika på deres plattformer, sier Velsand.

Medietilsynet tar også til orde for en mer innsiktsbasert og koordinert innsats for å trygge og styrke barn og ungdoms kritiske medieforståelse på nett.

– Vi etterlyser en nasjonal strategi på området barn og medier. En slik plan kan gi myndighetene mer kraft i arbeidet med å trygge barn og unge på nett, og samtidig bidra til å få sosiale medier-aktørene til å ta sitt samfunnsansvar på alvor, sier Velsand.

Omfattende undersøkelse om norske barn og unges mediehverdag

Medietilsynet har siden 2006 samlet inn data om barn og unges mediehverdag gjennom Barn og medier-undersøkelsen, som gjennomføres annethvert år. I årets undersøkelse har til sammen cirka 3.400 barn og unge i alderen 9 til 18 år fra 51 skoler over hele landet deltatt.

– Barn og medier-undersøkelsen gjør at vi kan følge utviklingen i de unges medievaner over tid. Det er viktig for å forstå hva som skjer og for å kunne utvikle tiltak som bidrar til å styrke den kritiske medieforståelsen blant barn og unge, sier Mari Velsand.

Her kan du lese delrapport 6 om planlegging av slåsskamper og salg av alkohol og hasj

Her finner du alle delrapportene fra årets undersøkelse Barn og medier 2020 

Andel norske 13-18-åringer som én eller flere ganger har sett innhold eller diskusjoner der folk snakker om eller viser noe av følgende (i løpet av det siste året)

  • 31 prosent har minst én gang sett innhold eller diskusjoner som går på planlegging av slåssing eller slåsskamper. 15 prosent har sett dette flere ganger. Andelen øker med alder.
  • 28 prosent har minst én gang sett innhold eller diskusjoner om salg av alkohol på nett det siste året. 20 prosent har sett dette flere ganger. Andelen øker betydelig med alder.
  • 23 prosent har minst én gang sett innhold eller diskusjoner om salg av hasj/marihuana på nett det siste året. 16 prosent har sett dette flere ganger. Andelen øker betydelig med alder.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Unge blir eksponert for innhold eller diskusjoner om planlegging av slåsskamper og salg av alkohol og rusmidler på nett. Foto Medietilsynet
Unge blir eksponert for innhold eller diskusjoner om planlegging av slåsskamper og salg av alkohol og rusmidler på nett. Foto Medietilsynet
Last ned bilde

Om Medietilsynet

Medietilsynet
Medietilsynet
Nygata 4
1607 Fredrikstad

69 30 12 00http://www.medietilsynet.no

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

Allmennkringkastingsrapporten for 2020: NRK hadde ikke nok nynorsk på nett og radio, men oppfylte de andre kravene17.6.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding

NRK oppfylte alle krav i 2020, unntatt kravet om 25 prosent nynorsk på alle plattformer. Det er konklusjonen i Medietilsynets allmennkringkastingsrapport for fjoråret. Tilsynet tar i rapporten til orde for at NRKs ansvar for å gi norske minoriteter et særskilt tilbud og kravene til norsk musikk og musikk- og kulturdekning bør konkretiseres.

Strengere straff for å dele krenkende bilder, film og lydopptak av andre9.6.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding

Personer som deler krenkende eller åpenbart private bilder, filmer og lydopptak av andre, kan nå straffes med fengsel i inntil to år. Straffeskjerpelsen er blant de viktigste endringene i straffeloven, som nylig ble vedtatt av Stortinget. – Deling av slikt innhold er en stor påkjenning for den som rammes. Det er derfor bra at straffen skjerpes, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom