Nye oppdrag for Medietilsynet: NRK-utredning og gjennomgang av mediestøtten
Medietilsynet skal neste år utarbeide en ny rapport om NRKs bidrag til mediemangfoldet og hvordan NRKs virksomhet påvirker konkurransesituasjonen i det norske mediemarkedet. Tilsynet skal også gjennomgå de ulike mediestøtteordningene. – Utredningene skal inngå i grunnlaget for Stortingets første behandling av fireårige styringssignaler for NRK og mediestøtten, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Ifølge den nye mediestøtteloven, som nylig ble vedtatt av Stortinget, skal regjeringen hvert fjerde år foreslå faste, langsiktige økonomiske rammer for NRK og de direkte mediestøtteordningene. Nå har Kulturdepartementet gitt Medietilsynet i oppdrag å bidra med flere utredninger i forkant av at Stortinget i 2022 skal behandle det første forslaget til fireårige styringssignaler.
Ny NRK-utredning om mediemangfold og konkurransesituasjon
Medietilsynet skal kartlegge hvordan NRK bidrar til mediemangfoldet og hvordan NRKs virksomhet virker inn på konkurransesituasjonen i det norske mediemarkedet. Rapporten skal framskaffe et faktabasert grunnlag for utformingen av fireårige styringssignal for NRKs økonomiske rammer, og vurderingen av om det er behov for endringer i NRKs allmennkringkastingsoppdrag.
– Vi skal vurdere hvordan NRKs tilbud, sammenlignet med tilbudet til andre aktører, bidrar til innholds- og bruksmangfold, hvordan NRK oppfyller sitt særskilte ansvar for å dekke tematiske og geografiske blindsoner og hvordan NRK gjennom samarbeid med andre aktører bidrar til mediemangfoldet. Videre skal vi se på eventuelle konkurransemessige virkninger av et utvalg av NRKs tjenester, særlig det digitale nyhets- og aktualitetstilbudet, og om NRKs tilstedeværelse i markedet påvirker konkurransen på en slik måte at det samlede tilbudet til publikum blir svekket, sier Velsand.
Medietilsynet utarbeidet en tilsvarende rapport til Kulturdepartementet i 2018.
Full gjennomgang av mediestøtteordningene
Medietilsynet skal også gjennomgå dagens mediestøtteordninger.
– Det har skjedd store endringer i mediemarkedet de siste årene, og det er bra at det nå legges opp til en systematisk gjennomgang av støtteordningene. Det er viktig at de mediepolitiske virkemidlene på best mulig måte bidrar til å sikre mediemangfoldet, sier Velsand.
Medietilsynet skal vurdere om sammensetningen av støtteordninger er treffsikker sett opp mot de mediepolitiske målene, og om det er behov for nye tilskuddsordninger. Det skal også sees på fordeling av midler mellom ulike grupper som får støtte gjennom den største tilskuddsordningen, produksjonstilskuddet. Vurderingene skal gjøres med utgangspunkt i prognoser og utviklingstrekk i medienes økonomi.
Medietilsynet ønsker innspill fra bransjen
– Vi legger opp til en prosess med dialog og innspill fra bransjen, for å sikre at vi fanger opp både utviklingstrekk og tanker om fremtidige behov. I tillegg til at vi skal utrede selv, kommer vi også til å benytte oss av noe ekstern utredningsbistand, for eksempel til en konkurranseanalyse av NRK og andre relevante aktører, sier Velsand.
Medietilsynet går i gang med utredningsoppdragene på nyåret. NRK-rapporten skal leveres innen 30. september neste år, og utredningen om mediestøtte innen 30. november.
Les oppdragsbrevet fra Kulturdepartementet om NRK og mediemangfold her
Les oppdragsbrevet fra Kulturdepartementet om mediestøtte her
Nøkkelord
Kontakter
Nina BjerkeRådgiver, avdeling for kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:41934154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg saker fra Medietilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Medietilsynet
Medietilsynet avdekket kun to feil ved tv-kanalenes produktplassering i kontroll6.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Medietilsynet fant bare to mindre regelbrudd hos TV 2 og Matkanalen under en kontroll med produktplassering som nylig er gjennomført. – Resultatet viser at tv-kanalene jevnt over er flinke til å merke program med produktplassering i tråd med regelverket, sier Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.
Medietilsynet har fordelt nær 37 millioner i støtte til samiske aviser22.12.2020 13:34:11 CET | Pressemelding
De fem avisene Ávvir, Ságat, SÁMI ođasmagasiidna, Snåsningen og Lokalavisen Nordsalten får til sammen 36,6 millioner kroner i støtte fra Medietilsynet i 2020.
Medietilsynet reduserer kompensasjonen til TV 2 med 5,8 millioner etter brudd på lokaliseringskravet18.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Medietilsynet har nå konkludert med at kompensasjonen til TV 2 for å levere allmennkringkastingsoppdraget på tv reduseres med i overkant av 5,8 millioner kroner for 2019. Årsaken er at TV 2 ikke oppfylte kravet om at majoriteten av de redaksjonelle medarbeiderne skal være i hovedredaksjonen i Bergen gjennom hele fjoråret.
Medietilsynet får 1,3 millioner kroner fra EU til å trygge barn og ungdom på nett17.12.2020 14:42:50 CET | Pressemelding
Medietilsynet har fått klarsignal fra EU om nye midler til arbeidet med å gjøre barn og ungdom trygge på nett. – Arbeidet er en videreføring av rollen som Norges «Safer Internet Center», som Medietilsynet har hatt i en årrekke, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet med ny status for avsendermangfoldet: Eierkonsentrasjonen i avismarkedet øker16.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Antall medietilbydere er stabilt, men de de tre største eierne i avismarkedet økte sine markedsandeler fra 2018 til 2019. Det viser en ny rapport fra Medietilsynet.
Ny mediestøttelov vedtatt i Stortinget14.12.2020 13:44:37 CET | Pressemelding
Den nye mediestøttelova er no endeleg vedtatt i Stortinget, og trer i kraft frå nyttår. Lova skal gjere dei økonomiske rammene for medieverksemdene meir føreseielege og forvaltninga av mediestøtta meir uavhengig. – Lovfesta uavhengigheit for Medietilsynet og Medieklagenemnda er eit godt grep for å sikre armlengds avstand mellom politiske myndigheiter og media, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom