Nye oppdrag for Medietilsynet: NRK-utredning og gjennomgang av mediestøtten

Ifølge den nye mediestøtteloven, som nylig ble vedtatt av Stortinget, skal regjeringen hvert fjerde år foreslå faste, langsiktige økonomiske rammer for NRK og de direkte mediestøtteordningene. Nå har Kulturdepartementet gitt Medietilsynet i oppdrag å bidra med flere utredninger i forkant av at Stortinget i 2022 skal behandle det første forslaget til fireårige styringssignaler.
Ny NRK-utredning om mediemangfold og konkurransesituasjon
Medietilsynet skal kartlegge hvordan NRK bidrar til mediemangfoldet og hvordan NRKs virksomhet virker inn på konkurransesituasjonen i det norske mediemarkedet. Rapporten skal framskaffe et faktabasert grunnlag for utformingen av fireårige styringssignal for NRKs økonomiske rammer, og vurderingen av om det er behov for endringer i NRKs allmennkringkastingsoppdrag.
– Vi skal vurdere hvordan NRKs tilbud, sammenlignet med tilbudet til andre aktører, bidrar til innholds- og bruksmangfold, hvordan NRK oppfyller sitt særskilte ansvar for å dekke tematiske og geografiske blindsoner og hvordan NRK gjennom samarbeid med andre aktører bidrar til mediemangfoldet. Videre skal vi se på eventuelle konkurransemessige virkninger av et utvalg av NRKs tjenester, særlig det digitale nyhets- og aktualitetstilbudet, og om NRKs tilstedeværelse i markedet påvirker konkurransen på en slik måte at det samlede tilbudet til publikum blir svekket, sier Velsand.
Medietilsynet utarbeidet en tilsvarende rapport til Kulturdepartementet i 2018.
Full gjennomgang av mediestøtteordningene
Medietilsynet skal også gjennomgå dagens mediestøtteordninger.
– Det har skjedd store endringer i mediemarkedet de siste årene, og det er bra at det nå legges opp til en systematisk gjennomgang av støtteordningene. Det er viktig at de mediepolitiske virkemidlene på best mulig måte bidrar til å sikre mediemangfoldet, sier Velsand.
Medietilsynet skal vurdere om sammensetningen av støtteordninger er treffsikker sett opp mot de mediepolitiske målene, og om det er behov for nye tilskuddsordninger. Det skal også sees på fordeling av midler mellom ulike grupper som får støtte gjennom den største tilskuddsordningen, produksjonstilskuddet. Vurderingene skal gjøres med utgangspunkt i prognoser og utviklingstrekk i medienes økonomi.
Medietilsynet ønsker innspill fra bransjen
– Vi legger opp til en prosess med dialog og innspill fra bransjen, for å sikre at vi fanger opp både utviklingstrekk og tanker om fremtidige behov. I tillegg til at vi skal utrede selv, kommer vi også til å benytte oss av noe ekstern utredningsbistand, for eksempel til en konkurranseanalyse av NRK og andre relevante aktører, sier Velsand.
Medietilsynet går i gang med utredningsoppdragene på nyåret. NRK-rapporten skal leveres innen 30. september neste år, og utredningen om mediestøtte innen 30. november.
Les oppdragsbrevet fra Kulturdepartementet om NRK og mediemangfold her
Les oppdragsbrevet fra Kulturdepartementet om mediestøtte her
Nøkkelord
Kontakter
Nina BjerkeRådgiver, avdeling for kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:41934154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet støtter økt aldersgrense og alderskontroll i sosiale medier7.7.2025 10:02:42 CEST | Pressemelding
Medietilsynet støtter regjeringens lovforslag om å øke aldersgrensen for sosiale medier til 15 år og å innføre en reell alderskontroll i disse tjenestene. – Vi vet at mange barn og unge eksponeres for skadelig påvirkning i sosiale medier, og derfor trengs det risikoreduserende tiltak, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
19 nominasjoner til Ibelin-prisen7.7.2025 07:50:00 CEST | Pressemelding
Fristen for å nominere kandidater til den første Ibelin-prisen – årets rollemodell innen gaming – er gått ut. 19 unge forbilder er nominert, og nå starter juryen sitt arbeid mot prisutdelingen i høst.
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom