Innovasjon NorgeInnovasjon NorgeInnovasjon Norge

Nye næringsklynger til Nord-Norge

Del

Nordland, Troms og Finnmark fikk i dag en ny næringsklynge og en sammenslutning som får plass i en ordning for mindre nettverk, kalt Hub-node.

I alt 12 klynger og nettverk blir tatt opp i det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters i år. Ordningen Hub-node er ny, og er et tilbud som gjør at mindre eller nyere nettverk kan koble seg opp mot eksisterende klyngemiljøer. Det er egnet for prosjekter som ikke er klare for Arena- eller Arena Pro-status, men som kan dra nytte av kompetanse, infrastruktur og nettverk som finnes hos en eksisterende klynge.

Energi i Nord får status som Arena-klynge. Klyngen dekker hele Nord-Norge, med medlemmer i Nordland, Troms og Finnmark. Dette initiativet har på kort tid greid å samle aktører med tilknytning til energi fra Helgeland til Varanger. Målet er å gjøre Arktis til et attraktivt utviklingsområde for energi.

Havbruksnettverk Helgeland i Sandnessjøen blir en av landets to første Hub-noder. Det er et godt etablert nettverk med teknologibedrifter innenfor oppdrett og leverandørindustri. I alt er 40 virksomheter med i dette samarbeidet. NCE Aquatech i Trondheim er hub-en i samarbeidet, og har erfaring fra liknende samarbeid tidligere.

- Dette er en viktig del av regjeringens næringspolitikk for å skape lønnsomme og attraktive jobber i hele landet. Klyngene har stor betydning for bedriftene som deltar og for lokalsamfunnene. Når bedrifter samarbeider på denne måten kan de lettere drive felles forskning og utvikling, og dele kunnskap og kompetanse. Klyngene er gode verktøy for å styrke omstillingsevnen i norsk næringsliv, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

- Dette er klynger i framtidsrettede næringer som fornybar energi og havbruk som vil bidra til vekst, utvikling og nye arbeidsplasser i hele landet. I år vil også mindre nettverk innen havbruk på Helgeland og helse på Innlandet få tilgang til kompetansen som ligger i eksisterende klynger. Dette er en ny måte å jobbe på og det blir spennende å følge med på resultatene, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram.

Om Klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters:

Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet finansierer programmet, mens Innovasjon Norge, i samarbeid med Norges forskningsråd og Siva, er ansvarlig for å drive det. For 2021 finansieres klyngeprosjektene med 192 millioner kroner.

Det er i alt 44 klynger med i programmet Norwegian Innovation Clusters.

Bilder fra lanseringen blir tilgjengelig på Norway Brand Centre. Foto er Tom Hansen, Innovasjon Norge.

Kontakter

I Innovasjon Norge: Kjetil Svorkmo Bergmann, kjber@innovasjonnorge.no, telefon 908 20 918
I Siva: Preben Sandborg Røe, preben.sandborg.roe@siva.no, telefon 901 25 773
I Forskningsrådet: Vivill Vinsrygg, vv@forskningsradet.no, telefon 957 00 450

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål. 

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom