Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Ny undersøkelse: Foreldre mer opptatt av sunne enn spennende matpakker

Del

Åtte av ti barneskoleforeldre sier at de er mer opptatt av at barnas matpakker er sunne, enn at de er spennende. Det viser en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for opplysningskontorene i landbruket.

–  Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Linda Engelstad/Melk.no
– Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Linda Engelstad/Melk.no

Nesten alle (95 prosent) på barneskolen – fra 1. til 7. klasse –har med matpakke på skolen. De fleste lages fortsatt av mor og tar opptil ti minutter å lage. Det er ikke matpakkens fancy innhold som står i fokus, undersøkelsen viser at matpakkesmørerne er mest opptatt av smak og sunnhet og at det skal være nok mat i matboksen. De er lite opptatt av at matpakken skal være innbydende og delikat. 

– Dette er gode nyheter. Det viser at de fleste foreldre synes at det viktigste med matpakken er at deer sunn og at den blir spist, ikke nødvendigvis hvordan den fremstår. En god matpakke børgi barna påfyll av energi og næringsstoffer slik at de kan holde ut og prestere både fysisk og mentalt gjennom en lang skoledag, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). 

Stadig flere mener det er for mye press og mas rundt det å lage spennende matpakker, årets undersøkelse viste at 39 prosent følte på dette.  

Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, sier Arnesen. 

Tre av fire foreldre sier de stoler på myndighetenes kostråd, og halvparten av alle sier at de er bevisst kostrådene når de lager barnas matpakke. 

  Følger man myndighetenes kostråd kommer man langt på vei. Vanlig matpakke med grovt brød, proteinrikt pålegg, litt frukt og grønnsaker og melk gir en god kombinasjon av næringsstoffer for barn i vekst, sier ernæringsrådgiveren. 

/////

Fem tips til enkle og sunne matpakker til barna

Tips 1: Bruk grovbrød

Når du smører matpakke, bruk saftige, grove eller ekstra grove brød (3/4 eller 4/4 på brødskalaen). I butikken har de stort utvalg. Du kan gjerne variere med grove bagetter, bagels, rundstykker eller annen brødmat. Et godt og grovt brød metter lenge og gir energi til å holde ut hele skoledagen, for grovbrød er nemlig en skikkelig god fiberkilde.

Tips 2: Velg proteinrike pålegg 

Velg proteinrike typer pålegg som magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg og egg. En kropp i vekst trenger påfyll av proteiner, så velg gjerne proteinrike pålegg som magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg. Påleggene bidrar også med energi og andre næringsstoffer som kroppen trenger. For eksempel så inneholder egg også vitamin D og B12 og mineralene jod og jern.

Tips 3: Husk frukt og grønt 

En matpakke med grønnsaker, frukt og bær bidrar med vitaminer og mineraler og gir energi til skoledagen. Fyll matpakke med farger så blir matpakken både fristende og sunn. Staver av grønnsaker er både lett å lage og lett å spise.

Tips 4: Drikk melk 

Ikke glem at også det barnet drikker til matpakken utgjør en forskjell. Vann er god tørstedrikk utenom måltidene. Til matpakken er melk et lurt valg. Melk er en god kilde til blant annet kalsium, protein, jod, vitaminene B2 og B12, og bidrar til å gi barnas brødmåltider god ernæringsmessig kvalitet. Send gjerne med en yoghurt med lite tilsatt sukker som variasjon i matpakken.

Tips 5: Velg praktisk innpakning 

Det er ingen stor forskjell på om du velger matboks, matpapir, plastpose eller bivokspapir når det gjelder mattrygghet, men det viktigste er oppbevaringstemperaturen på matpakken. Derfor kan det være lurt å oppbevare matpakken i kjøleskapet frem til den legges i skolesekken. Ikke fortvil dersom barna ikke har tilgang til kjøleskap på skolen. Det skal mye til for at det tradisjonelle matpakken blir dårlig i de timene den ligger i sekken.  

Norstats matpakkeundersøkelse er bestilt av opplysningskontorene i landbruket:

Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter – melk.no

Opplysningskontoret for egg og kjøtt – matprat.no/matstart.no

Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

–  Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Linda Engelstad/Melk.no
– Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Linda Engelstad/Melk.no
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Ny undersøkelse: Gulost er barnas favorittpålegg på matpakken15.8.2021 15:00:00 CEST | Pressemelding

Når skolestart står for døren, vil tusenvis av foreldre igjen ta fatt på matpakkesmøringen. Nesten alle skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, og det er fortsatt brødskiver av grovt brød som er det vanligste innholdet i matpakken. Som pålegg på skivene vil barna aller helst ha gulost, det viser en ny landsomfattende undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av opplysningskontorene i landbruket.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom