Kompetanse Norge

Ny norskprøve på akademisk nivå åpner dører for høyt kvalifiserte

Del

Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå ble gjennomført for første gang i desember 2020. Prøven retter seg først og fremst mot dem som jobber eller søker jobb i akademia eller andre yrker med høye krav til språkferdigheter.

Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå ble gjennomført for første gang i desember 2020. FOTO: Colourbox
Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå ble gjennomført for første gang i desember 2020. FOTO: Colourbox

– Vi er veldig fornøyde med den aller første gjennomføringen. Formålet med denne prøven er å bidra til at høyt kvalifiserte innvandrere raskere kommer i arbeid i tråd med deres kompetanse, sier direktør i Kompetanse Norge, Sveinung Skule.

Kompetanse Norge fikk oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet i desember 2018 å utvikle norskprøve på nivå C1 og vokabulartest. Oppdraget hører nå inn under Kunnskapsdepartementet.

Norskprøven A1-B2 måler hver ferdighet (lese, lytte, skrive, snakke) separat i hver sin delprøve. C1-prøven består av to delprøver, der to og to ferdigheter måles sammen.

– C1 prøven inneholder oppgaver som måler det å kunne bearbeide, sammenfatte og videreformidle informasjon på en presis og hensiktsmessig måte. Dette er viktige ferdigheter innen språklig krevende studier og yrker, sier Sveinung Skule.

Medio januar fikk de aller første kandidatene resultatene sine. Prosentandelen av kandidater som fikk resultatet C1 var 29,7 % for delprøve i lytteforståelse og skriftlig framstilling og 44,1 % på delprøve i leseforståelse og muntlig kommunikasjon. Sammenlignet med andre prøver på høyt nivå er dette et svært godt resultat.

– Prøven er aktuell for alle som har kommet svært langt i språkinnlæringen og ønsker å dokumentere dette, og for de som søker jobber i ulike sektorer der det stilles svært høye krav til språkferdigheter, avslutter Skule.

Neste avvikling av Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå blir sommeren 2021.

Faktaboks  Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå
  • Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå måler på det nest høyeste nivået i skalaen til Det felles europeiske rammeverket for språk
  • Prøven har en annen oppbygging og et annet type innhold enn norskprøven på nivå A1-B2.
  • Prøven består av to delprøver, som hver måler to ferdigheter: Delprøve i lytteforståelse og skriftlig framstilling og delprøve i leseforståelse og muntlig kommunikasjon
  • Vurdering av muntlig prøve skjer ved hjelp av lydopptak
  • Besvarelser på begge delprøver vurderes av minst to sensorer
  • kandidater som ikke får C1 på prøven, får via Min side tilgang til å se hvilke kriterier de må forbedre for å nå nivå C1

Bilder

Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå ble gjennomført for første gang i desember 2020. FOTO: Colourbox
Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå ble gjennomført for første gang i desember 2020. FOTO: Colourbox
Last ned bilde

Om Kompetanse Norge

Kompetanse Norge
Kompetanse Norge
Karl Johans gate 7
0154 Oslo

23 38 13 00http://www.kompetansenorge.no

Kompetanse Norge, direktoratet for kompetansepolitikk er underlagt Kunnskapsdepartementet, Vårt nasjonale oppdrag er å bidra til økt deltakelse i arbeids- og samfunnsliv.

Vi skal løfte og synliggjøre kompetansepolitikkens betydning for Norges utvikling. For å få til dette, samarbeider vi med partene i arbeidslivet, flere departementer, regionale og kommunale aktører, frivilligheten, og alle opplærings- og utdanningsinstitusjoner.

Følg saker fra Kompetanse Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kompetanse Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kompetanse Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom