Landbruks- og matdepartementet

Ny norsk pæresort erobrar verda

Del

Den nye, norskforedla pæresorten Celina tek stadig nye marknader internasjonalt. – Pæresorten Celina ser ut til å bli ein av dei største nyvinningane innan internasjonal pæredyrking dei siste 100 år. Og det er Graminor og Njøs frukt- og bærsenter i Leikanger som står bak suksessen, seier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad tek seg gjerne ei Celina-pære. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad tek seg gjerne ei Celina-pære. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Frøet vart unnfanga på Balsgård i Sverige, men sidan har heile livshistoria og foredlinga vore knytt til Graminor si foredling i Njøs frukt- og bærsenter. Etter omfattande prøving i mange land, fekk sorten namn i 2010, og internasjonalt vert nå pærene selde som QTee®. Celina vert nå dyrka kommersielt i 11 land - mest i Europa, men også i Sør-Afrika og Australia, medan den enno er på forsøksstadiet i USA og Chile.

Kvart år møtest dei kommersielle aktørane frå alle verdsdeler og utvekslar erfaringar om sorten i samband med den store Fruit logistica messa i Berlin, og den norske foredlaren bidreg med resultat frå norske forsøk og norsk produksjon. Det er nå planta over 1 mill tre på verdsbasis. I Noreg er no Celina den viktigaste pæresorten med 45.000 planta tre i 2020.

Nytt eple med raudt fruktkjøt

Eitt nytt eple med raudt fruktkjøt bar frukt for første gong i haust i frøplantefelta til Graminor på Njøs. Eplesorten vil eigne seg godt oppskore i salatar, som mateple og til å lage rosa juice og sider. Ein viktig eigenskap er at den ikkje blir brunfarga etter gjennomskjering. Den raude fargen er henta frå morsorten ‘Pink Pearl’, ein amerikansk sort med rosa fruktkjøtt.

Som ein del av si sortsutvikling i eple har Graminor i 20 år arbeidd med å få fram gode sortar med raudt fruktkjøt. Sorten "Tiara" vart lansert i 2013, men den har mykje lysere rosa kjøtfarge og er på langt nær så godt gjennomfarga som denne svært lovande nye seleksjonen.

Nøkkelord

Bilder

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad tek seg gjerne ei Celina-pære. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad tek seg gjerne ei Celina-pære. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Last ned bilde
Eplet har fruktkjøtt som er gjennomfarga raudt, og ser ut til å kombinere dette med god fruktstorleik og avling. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Eplet har fruktkjøtt som er gjennomfarga raudt, og ser ut til å kombinere dette med god fruktstorleik og avling. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg saker fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom