Ny Nato-rapport om farlige stoffer
Siden 2016 har Norge ledet en Nato-studie om hvordan vi kan beskytte oss mot farlige stoffer – såkalte CBRN-trusler. I dag legges en ugradert oppsummering av arbeidet fram.

CBRN er en forkortelse for kjemiske (C), biologiske (B), radiologiske (R) og kjernefysiske (N) trusler og farer. Det dreier seg altså om alt fra virus og mikroorganismer til kjemiske stridsmidler og giftstoffer. Studien tar i hovedsak for seg tilsiktede CBRN-hendelser (terror, sabotasje, væpnet konflikt og krig), men omhandler også ulykker og utilsiktede hendelser.
– Det er tre hovedlærdommer vi sitter igjen med etter denne langtidsstudien, forteller forskningsdirektør Janet M. Blatny ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
- Vi må forvente at det dukker opp nye CBRN-trusler på grunn av teknologiutvikling og fordi internasjonale konvensjoner ikke nødvendigvis etterleves.
- Teknologiutviklingen som gir oss nye trusler vil også gjøre det mulig å utvikle nye vernetiltak, nye treningsmetoder og bedre påvisningsmetoder.
- Arbeidet med CBRN må være en del av den helhetlige forsvarsplanleggingen og kapabilitetsutviklingen i Norge og Nato.
Kan ramme både sivile og militære
Forskerne mener vi må forberede oss på at CBRN-midler kan bli brukt både mot militære og sivile mål. De advarer også om at angrep og tilsiktede handlinger kan skje selv om det ikke er noen uttalt krig eller væpnet konflikt på gang.
– Vi kan ikke basere oss på at gjeldende internasjonale konvensjoner vil bli fulgt av alle potensielle motstandere. For Nato vil det være viktig å jobbe med å utvikle bedre systemer for å oppdage angrep og hendelser, sier Blatny.
– Vi må også jobbe videre med å utvikle fysisk beskyttelse og medisinske mottiltak mot CBRN-trusler. Sist men ikke minst er farehåndtering viktig: vi må vite hvordan vi kan håndtere en situasjon og rense utstyr og omgivelser hvis et område blir forurenset. For å få til dette må forskere samarbeide på tvers av fag og landegrenser, mener Blatny.
Ny teknologi kan hjelpe oss
Rapporten tar for seg en rekke vitenskapelig og teknologiske trender som kan få betydning. Blant annet digitalisering, nanoteknologi, kunstig intelligens og syntetisk biologi.
Forskerne ser for seg nettverk med sensorer som gir oss bedre situasjonsforståelse og gjør at vi oppdager angrep og hendelser tidlig. Det kan være sensorer som plasseres der store folkemengder ferdes, eller på klær og soldatutrustning.
– For å avdekke og stoppe potensielle trusler må vi være oppdatert på fremvoksende og banebrytende teknologier. Det vil også være viktig med gode laboratorier som kan identifisere nye trusselstoffer og avdekke hvor de kommer fra, sier Blatny.
Ny teknologi kan også gi oss kostnadseffektive treningsmetoder og hjelpe oss med å utvikle nye modeller for farehåndtering, understreker Blatny.
Norsk ledergruppe
Arbeidet med studien har vært en omfattende laginnsats med bidrag fra elleve Nato-land. Studiens ledelse har bestått av forskningsdirektør Janet M. Blatny og FFI forskerne Leif Haldor Bjerkeseth og Thor Engøy. I tillegg har et titall andre forskere fra FFIs CBRN miljø vært involvert i arbeidet.
Nøkkelord
Kontakter
Ved spørsmål, kontakt kommunikasjonsenheten.
Vakttelefon kontortid: 63 80 71 30
Vakttelefon utenom kontortid: 993 87 130
Espen HofossKommunikasjonsrådgiver
63 80 71 38 / 934 40 158
Bilder


Lenker
Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.
Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar.
Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
I dag skytes to norsk-nederlandske satellitter opp3.1.2023 08:18:14 CET | Pressemelding
I dag klokken 15.56 skal tvillingsatellittene Birkeland og Huygens skytes opp fra Florida, USA. Satellittene er utviklet og bygget av FFI i samarbeid med to nederlandske forskningsinstitutter (NLR og TNO).
Hugin kartlegger Mjøsa: Nå kommer de første resultatene16.11.2022 06:00:00 CET | Presseinvitasjon
Torsdag 17. november kl. 09.30 deler vi resultater fra FFIs og NTNUs pågående kartlegging av sentrale områder i Mjøsa.
Invitasjon til FFI-frokost: Teknologisk innovasjon i Forsvaret24.10.2022 11:36:01 CEST | Presseinvitasjon
Hvis Forsvaret skal videreutvikles og styrkes er vi nødt til å dra nytte av fremvoksende og moden teknologi. Hva må til for at vi skal klare det? Det er tema for FFI-frokost tirsdag 25. oktober klokken 9.
Saniteten er dårlig forberedt på nye trusler13.6.2022 11:39:46 CEST | Pressemelding
I dag presenterer FFI en analyse av tilstanden for sanitetsvirksomheten i Forsvaret.
Forskningsprosjekt stenger seilingsled i Lofoten13.5.2022 10:50:16 CEST | Pressemelding
I perioden 20. mai til 30. juni 2022 kommer seilingsleden mellom Stamsund og Ure i Lofoten til å være delvis stengt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom