Landbruks- og matdepartementet

Ny mobilapp effektiviserer skogforvaltningen

Del

Landbruksdirektoratet har utviklet en ny kartbasert app for offentlig skogforvaltning. Appen SKART som ble tatt i bruk i august, forventes å gi stor effektiviseringsgevinst.

Skogplanting i Hattfjelldal. Foto: Steinar Johansen/Statskog
Skogplanting i Hattfjelldal. Foto: Steinar Johansen/Statskog

Ansatte i offentlig skogforvaltning kan nå bruke SKART til å gjøre kartlegging av miljø og skogbrukstiltak etter hogst. Denne oppgaven har tidligere blitt gjort med penn og papir først i felt, og deretter manuell registrering av data i fagsystemet ØKS når man er tilbake på kontoret. Med SKART er både penn og papir og kontordelen historie - oppgaven er nå fullt ut digitalisert. 

Resultatkartlegging for miljø og skogbrukstiltak gjøres for å fange opp effektene av skogpolitikken slik at skogen forvaltes på en bærekraftig måte.

– Det er veldig bra at vi nå har fått utviklet en digital og effektiv løsning for disse oppgavene. Det betyr at kommunene kan gjøre en enda bedre jobb med å følge opp skogbruket. Et bærekraftig skogbruk er en viktig del av løsningen på klimautfordringene og overgangen til et fornybart samfunn. Derfor er det viktigere enn noensinne at vi sikrer at det plantes etter hogst og gjøres andre miljø- og skjøtselstiltak i skogen, sier landbruks-og matminister Sandra Borch.

Digitalisering gir store besparelser i forvaltningen

Hvert år gjennomføres Resultatkartlegging på 3 år gamle hogstflater over hele landet – totalt 1300 hogstfelt. Tidligere brukte kommunen i snitt ca. 5 timer per kartlegging, med SKART er tidsforbruk per kartlegging redusert med opp mot 40 prosent. Samlet gir dette årlig store besparelser både i tid og penger for offentlig skogforvaltning.

Bilder

Skogplanting i Hattfjelldal. Foto: Steinar Johansen/Statskog
Skogplanting i Hattfjelldal. Foto: Steinar Johansen/Statskog
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Fjord Norge og Trøndelag viser fram det beste av Norge i Berlin7.12.2022 14:54:31 CET | Pressemelding

Regionene Fjord Norge og Trøndelag skal representere Norge på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche (IGW) i Berlin. 400 000 personer er ventet å besøke Messe Berlin, og 56 utstillere fra de to norske regionene vil servere det beste landet vårt har å by på av lokale mat- og reiselivsopplevelser. Landbruks- og matminister, Sandra Borch (Sp) skal åpne den norske standen, og skal ha med seg en egen næringsdelegasjon. Statsråden kommer i løpet av oppholdet også til å møte landbruksministere fra hele verden under det årlige globale forumet for mat og landbruk (GFFA).

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom