Ny app skal fortelle bonden hvordan kua er som mor

Hvis du vil se dette innholdet fra www.vetinst.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Stadig flere melkebønder ønsker å la ku og kalv gå sammen i fjøset, men har hittil manglet digitale verktøy for enkelt å registrere viktig informasjon om samværet mellom ku og kalv. Utviklingen og lanseringen av KU-KALV-REG-appen er en del av Veterinærinstituttets forskningsprosjekt SUCCEED, et prosjekt som startet opp i 2020 for å utvikle praktiske løsninger for dagens og morgendagens fjøs, hvor melkekyr kan ha kontakt med kalven sin. Flere næringsaktører tar del i prosjektet, blant annet TINE.
Melkebønder har i dag tilgang til flere digitale verktøy for å registrere informasjon om kua. Likevel kan de i dag ikke registrere informasjon om for eksempel hvordan kua oppfører seg som mor, noe som kan være nyttig i avl av melkekyr med gode morsegenskaper.
Hvis du vil se dette innholdet fra www.vetinst.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Seniorforsker Julie Føske Johnsen. Foto: Mari M. Press
-De vil også kunne registrere detaljer om melkeveiing og hvor lenge en ku ammer kalven sin. KU-KALV-REG vil gjøre det mulig for oss å samle inn informasjonen og vi kan også vurdere behovet for å bygge inn registrering i allerede eksisterende systemer (Ku-kontrollen/Eana ku o.l). Registreringene bøndene gjør vil tas i bruk av forskerne, men vil også være nyttig for bøndene. Appen kan lastes ned på mobilen og skal samle inn data i hele 2023, eller til SUCCEED-prosjektet avsluttes. Vi håper at flest mulig vil bruke den, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet Julie Føske Johnsen.
Appen er gratis å laste ned og bruke, og alle som registrerer data er med i trekningen av et gavekort hver måned.
Tilbakemeldinger om appen kan sendes på e-post til julie.johnsen@vetinst.no
I denne videoen har vi intervjuet bonde i Vestby kommune, Line Borgerud Skøien. Hun er en av mange bønder som nå kan begynne å bruke appen KU-KALV-REG som Veterinærinstituttet har utviklet.
→ Her kan KU-KALV-REG-appen lastes ned.
Appen kan også lastes ned ved bruk av denne QR-koden.
Hvis du vil se dette innholdet fra www.vetinst.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Slik brukes applikasjonen:
- Hver gang en ku har kalvet og har blitt håndtert i forbindelse med melking, kan bonden registrere morsatferd. Denne informasjonen er nyttig for avlsforbedring i Geno, samt for bonden i valget om en ku skal gå med kalv igjen til neste år.
- Når en kalv har blitt skilt fra kua, registrerer man dato for fullstendig separasjon og årsaken til separasjon.
- Når man veier melken, kan det registreres at kua har blitt diet av en kalv, slik kan at veiingen korrigeres for kalvens antatte melkeinntak.
- Det er en egen knapp i appen for at bonden kan sende bilder, tips og triks som de mener er viktig for å understøtte kontakt mellom melkekua og kalven.
→ Les mer om saken på våre nettsider.
→ Her kan du lese mer om SUCCEED-prosjektet.
→ Her finner du Forskningsbrosjyre fra TINE
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Ny app skal fortelle bonden hvordan kua er som mor
Nøkkelord
Kontakter
Julie Føske JohnsenSeniorforsker i seksjon for Husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet
Tel:95496160Tel:95496160julie.johnsen@vetinst.noBilder

Om Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Pass på hunden din – unngå bading i ferskvatn med algeoppblomstring4.7.2025 13:04:26 CEST | Pressemelding
Hundar bør ikkje bade i vatn der det er mistanke om oppblomstring av cyanobakteriar, også kjent som blågrønalgar. Desse kan produsere toksin som kan vere giftige for hundar og i verste fall dødelege.
Færre elgkalvar i Noreg - meld frå om sjuke eller døde dyr1.7.2025 10:47:25 CEST | Pressemelding
Forskarar vil finne årsaka til at det er færre elgkalvar i Noreg og kvifor fleire kalvar er små og sjuke. No ber dei om publikums hjelp for å få inn meir informasjon om døde og sjuke kalvar slik at desse kan undersøkjast nærmare.
Fortsatt lite smitte fra dyr, mat og vann til mennesker i Norge30.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sykdommer som smitter fra dyr til mennesker har begrenset betydning for folke- og dyrehelsen i Norge. Smitte fra dyr, mat og vann til mennesker forekommer generelt i liten grad.
Slik skal pukkellaksen stoppes i Tanaelva18.6.2025 11:16:43 CEST | Pressemelding
I sommer ventes ny storinvasjon av fremmedarten pukkellaks som truer den atlantiske villaksen. For å redusere faren må fremmedarten stoppes i de store elvene som Tanaelva.
Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger26.5.2025 09:50:42 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom