Norsk rabarbra til 17. mai
Mange forbinder rabarbra med noe godt som man fant i bestemors hage som liten. I dag får man kjøpt rabarbra i butikken i store deler av landet, og herligheten høstes nå, akkurat i tide til nasjonaldagen.

Det er jo som bestilt, for hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17.mai, sier matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Norges største rabarbraprodusent i gang med høstingen
Norges største rabarbraprodusent Jørgen Kase holder til i Rygge der han dyrker rabarbrasorten Victoria på ca. 50 mål jord.
- Vi har akkurat startet høstingen av årets første rabarbra. Sesongen varer gjennom hele sommeren og avsluttes i september. Vi høster to ganger fra samme plante. Hver eneste stilk skjæres for hånd. Det store bladet skjæres av. Bladet er ikke spiselig, men blir liggende igjen på jordet og gjør god nytte for seg der. Bladene hindrer ugress å vokse opp mellom radene og gir ny næring tilbake til jorda.
En myte at rabarbra ikke kan spises etter sankthans
Kase forteller at man kan ha friske nye planter gjennom hele sommeren.
- På plantene som høstes tidlig kommer som regel 15 – 20 stilker, og når disse er skåret ned kommer nye friske stilker ganske raskt. Myten om at rabarbra ikke kan høstes og spises etter sankthans kommer nok av at dersom stilkene bare blir stående blir de hule og harde, og på 80-tallet var det noen som hevdet at det skulle være farlig, mener Kase.
Trendy og anvendelig
I dag er det mange av stjernerestaurantene som har begynt å interessere seg for rabarbra.
- Du finner garantert en rett med rabarbra på menyen i restauranter med respekt for seg selv. Blant mange kokker er rabarbra blitt veldig trendy. Den er norsk, kortreist og ikke minst en anvendelig sak med nydelig smak, sier Gulbrandsen.
Friske fristelser til 17.mai
Rabarbra er frisk og syrlig, og mange er glad i å bruke rabarbra i desserter.
- En klassiker som aldri slår feil og som garantert vil falle i smak blant gjestene på 17. mai er en tradisjonell og god rabarbrasmuldrepai. Vil du overraske kan du lage en frisk rabarbrasorbet, sier Gulbrandsen.
- Rabarbrasaft er blitt veldig trendy, og det er ikke så rart. Så friskt og godt. Rabarbrasyltetøy, rabarbrakompott og rabarbrasuppe er tradisjonsrikt og godt, og er absolutt å anbefale, forteller kokken.
Fakta om rabarbra:
- Rabarbra er botanisk sett en grønnsak, men brukes like gjerne som en frukt.
- Rabarbra er en fin kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. På grunn av rabarbraens høye innhold av oksalsyre skal ikke inntaket overdrives - men de færreste av oss spiser store mengder rabarbra hver dag, så det er ingen fare. Har du nyreproblemer skal du være forsiktig med mat som inneholder mye oksalsyre.
- Opprinnelig ble planten brukt til medisin. Det sies at en kilo malte rabarbrarøtter var like kostbart som en kilo gull i Asia.
- Først på andre halvdel av 1800-tallet ble sorten Victoria utviklet i Storbritannia, og dette er fortsatt den sorten som er mest vanlig i Norge.
- Det er kjent at vikingene brukte rabarbra i kosten.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Så enkelt spiser du nok frukt og grønt20.5.2022 11:10:25 CEST | Pressemelding
Det er store helsegevinster ved å spise mye frukt og grønnsaker og de fleste av oss ønsker gjerne å spise mer av det. Likevel er det bare 1 av 5 som spiser de anbefalte 5 om dagen. Men trenger det egentlig være så vanskelig?
Nå kommer de norske salatene12.5.2022 12:20:57 CEST | Pressemelding
Nå er den herlige norske grønne sesongen her og høstingen av både crispisalat, lollosalat og hjertesalat er allerede i gang.
Fargerike 17. mai desserter som frister9.5.2022 09:35:27 CEST | Aktuelt
Imponer med fargerike og friske desserter til 17. mai-feiringen. Opplysningskontoret for frukt og grønt gir deg de beste tipsene til en god avslutning på måltidet.
Asparges vokser ikke på trær3.5.2022 12:40:54 CEST | Pressemelding
Asparges er grønnsakenes konge. Nå må du se etter nydelige bunter med norsk asparges i butikken. Sesongen er kort, den varer bare til St. Hans og knapt nok det.
Skadelig markedsføring av kosttilskudd – vanlig mat er bra nok2.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sett på bruken av ulovlige påstander om kosttilskudd og publiserte nylig en rapport som avslørte at hele 90 % av produktene som inngikk i prosjektet var markedsført med medisinske påstander.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom