Norsk dyrehelse stadig i verdenstoppen

I Norge har vi fravær av mange av de mest alvorlige smittsomme sykdommene, og derfor er norsk dyrehelse blant den beste i verden. Vi har også et lavt antibiotikaforbruk og lave nivåer av antibiotikaresistens, noe som vitner om god helse blant dyrene våre.
Likevel, i 2022 hadde vi utbrudd av flere sykdommer som vi virkelig ikke ønsker her til lands. I november påviste Veterinærinstituttet storfetuberkulose i Norge – for første gang siden midten av 80-tallet. Liste 1-sykdommene høypatogen aviær influensa og Newcastlesyke ble påvist i ulike, kommersielle fjørfehold.
Målrettet arbeid
Påvisningen av storfetuberkulose hos ei ku slaktet i Rogaland i november, en sykdom vi trodde at vi var kvitt i Norge, ga en viktig påminnelse om hvor viktig den jobben som gjøres med overvåking, kunnskapsbygging og etterforskning av dyresykdommer er. Det forklarer avdelingsdirektør for dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet ved Veterinærinstituttet Merete Hofshagen.
-Den gode dyrehelsen vi har i Norge er et resultat av målrettet arbeid gjennom mange år, sier Hofshagen, som også er ansvarlig redaktør for Dyrehelserapporten.
Dette er fjerde gang Veterinærinstituttet lanserer denne rapporten, hvor informasjonsgrunnlaget er nasjonale overvåkningsprogrammer, Veterinærinstituttets undersøkelser, øvrig forskning og kunnskapsutvikling om landdyrs helse og velferd.
-Formålet med Dyrehelserapporten er å gi en samlet status for dyrehelse og dyrevelferd for landdyr i Norge, spesielt med tanke på alvorlige, smittsomme sykdommer, sier Hofshagen, og utdyper:
-Å opprettholde en så frisk dyrepopulasjon som mulig, krever at vi jobber aktivt ut fra «føre var»-prinsippet. Det å kunne forutsi helsetrusler og forebygge mot sykdom, blir da svært viktig. Forebygging er alltid å foretrekke framfor å måtte behandle, sier Hofshagen.
Administrerende direktør ved Veterinærinstituttet, Torill Moseng, understreker hvordan fagekspertene ved instituttet innehar kompetanse som er uvurderlig når det kommer til å bistå beslutningstakere og befolkningen i Norge.
-Denne rapporten er et viktig bidrag i hvordan vi ved Veterinærinstituttet jobber for å forutse, kontrollere, forebygge og bekjempe sykdommer i Norge som kan ramme dyrene våre, men også oss mennesker. Vi jobber ut ifra et Én helse-perspektiv. Det vil si at vi erkjenner at helsen til mennesker og dyr er koblet til hverandre, og til miljøet vi lever i, sier Moseng.
Flere mistanker enn på flere år
I 2021 og 2022 ble det konstatert utbrudd av høypatogen fugleinfluensa i til sammen fire norske fjørfebesetninger. Det ble iverksatt omfattende sykdomsbekjempelse og sanering i de aktuelle dyreholdene for å forhindre smittespredning. Sammen med næringen lyktes Mattilsynet å bekjempe utbruddene.
-I 2022 rapporterte også Veterinærinstituttet om flere mistanker om listeførte sykdommer enn på flere år. Heldigvis ble mange av mistankene avkreftet.I denne rapporten bygger vi på kunnskap om helsestatus, både i Norge og i andre land, data fra overvåking med mer og generell kunnskap om sykdom og velferd. Vi håper rapporten vil være et nyttig for næringene, forvaltningen og andre interesserte, sier Hofshagen.
Et opptak av lanseringsarrangementet vil bli gjort tilgjengelig i etterkant på nettsidene våre.
Les hele Dyrehelserapporten 2022 her.
Her finner du bilder fra lanseringen av Dyrehelserapporten 2022.
Nøkkelord
Kontakter
Merete HofshagenAvdelingsdirektør - Dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghetVeterinærinstituttet
Tel:48896395merete.hofshagen@vetinst.noBente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Bilder


Om Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Rabies påvist hos fjellrev på Svalbard9.5.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist rabies hos en fjellrev på Svalbard. Rabies er en svært alvorlig virussykdom som også kan smitte mennesker.
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom