Landbruks- og matdepartementet

Nordmenn vil ha norsk lokalmat!

Del

Nye tall fra Stiftelsen Matmerk årlige forbrukerundersøkelse om merkeordninger for norsk mat, viser at 84 prosent av forbrukerne sier de interessert i å prøve lokalmat. 69 prosent sier de er villig til å betale noe ekstra for lokalmat og -drikke. Resultatene viser at merkeordningen Spesialitet nå er kjent av 35 prosent av de matinteresserte forbrukerne.

Kilde: Matmerk 2020
Kilde: Matmerk 2020

Disse tallene viser tydelig at norske forbrukere ønsker å kjøpe lokalmat og betale litt ekstra for slik kvalitetsmat. I år er dette kanskje enda viktigere enn ellers, ettersom mange av disse produsentene har opplevd radikale endringer av markedene sine som følge av den pågående pandemien, sier statsråd Bollestad.

Om Spesialitet-merket

Spesialitet er en merkeordning for norsk lokalmat og drikke som har eksistert siden 2001. Ordningen forvaltes av den uavhengige Stiftelsen Matmerk, og det er en matfaglig jury som avgjør hvem som får lov å ta i bruk merket. Kriteriet for å få lov til å bruke merket er at produktet skal ligge over gjennomsnittet i sin kategori og skille seg ut som lokalmat eller drikke i særklasse. Det er i dag 116 produsenter som får bruke merket.

Det er viktig med gode merkeordninger som viser vei til den beste lokalmaten. Jeg har hatt gleden av å møte mange av Spesialitetsmerkets produsenter, de er mathåndverkere i særklasse! sier Bollestad.

Spesialitet-merket gjør oss synlige

På Tømra i Selbustrand produsere bedriften Lykkemat både granola, kjeks og brødpinner av en kvalitet som har får mange rosende ord, også fra fagjuryen til Spesialitet­merket.

Vi angrer ikke på at vi søkte om Spesialitetsmerket! For oss har det vært Alfa Omega. Merket har gjort oss synlige for dagligvarekjedene, forteller eier og grunder Mia Solliehaug i Lykkemat.

Solliehaug har en helt spesiell kjærlighet til norske, økologiske og rene råvarer, og sammen med hennes facsinasjon til mulighetene i en skikkelig god granola og ikke minst kjeks i flere varianter, gir det produkter i særklasse. Lykkemat ble i 2017 tildelt Spesialitets-merket fra Matmerk.

Det at vi har fått Spesialitet betyr at vi kan sette et merke på våre produkter som viser at det er norsk og at det er et produkt som har høy kvalitet. Merket forsvarer også prisen, siden det er høyere kostnader knyttet til produksjon av norske råvarer og i Norge.

Ordningen gir oss også tilgangen til et unikt nettverk. Det Matmerk gjør for oss, gjennom merket, er å få oss alle til å spille på lag, applauderer Mia Solliehaug.

https://www.lokalmat.no/no/produsenter/lykkemat

Opptatt av mat

Undersøkelsen er utført hos den delen av befolkningen som sier de er matinteresserte. Den viser at 34,8 prosent kjenner til merket Spesialitet i 2020. Det er det høyeste nivået som er målt siden merket ble opprettet.

Andelen blant hele befolkningen som sier de er villig til å betale mer for lokalmat, er i 2020 på 69 prosent Resultatet sier noe om potensialet for salg. Andelen i hele befolkningen som sier de gjerne prøver produkter fra lokale matprodusenter er på 84 prosent i 2020. Den har ligget over 80 prosent de siste fem årene.

Brukerne av merket er fornøyde

Stiftelsen Matmerk gjør også en årlig undersøkelse blant de 116 mat- og drikke­produsentene som bruker Spesialitetsmerket. 78 prosent av merkebrukerne forteller at merkets anerkjennelse gir stolthet; både internt og i omgivelsene. 81 prosent bruker merket i egen markedsføring. 51 prosent av produsentene forteller at forbrukerne opplever merket som en garanti for lokalmat av høy kvalitet.

Spesialitet sine 116 merkebrukere utgjør lokalmatens elitelandslag. At de aktivt bruker Spesialitet gir forbrukerne mulighet til å finne lokalmat i særklasse i butikk, på nett og matfestivaler. At vi gjør merkeordningen enda mer kjent blant forbrukerne er viktig for salget av lokalmat, sier administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist.

Minst like viktig for oss er å skape engasjement mellom disse mat- og drikkehåndverkerne, og være «smørebussen» for dem. Til tider er det en ensom jobb å være lokalmatprodusent, så for de mathåndverkerne som utgjør elitelaget skal vi være en aktiv medspiller og partner, avslutter Sundqvist med stor glød, som også stolt presiserer at dette er produkter i særklasse, som har vært igjennom flere smale nåløyer før de kan smykke seg med Spesialitetsmerket, sier Sundquist.

Nøkkelord

Bilder

Kilde: Matmerk 2020
Kilde: Matmerk 2020
Last ned bilde
Gründerne bak Lykkemat. Foto: Matmerk
Gründerne bak Lykkemat. Foto: Matmerk
Last ned bilde
Produkter fra Lykkemat med Spesialitet-merket. Foto: Matmerk
Produkter fra Lykkemat med Spesialitet-merket. Foto: Matmerk
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom