Nok et rekordår for norske plommer
I de kommende ukene kan du virkelig fråtse i norske plommer. Høsteprognosen fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd viser at vi får nærmere 2000 tonn med norske plommer i år, noe som er mer enn dobling av fjorårets sesong og på høyde med den gode fruktsesongen i 2021.
Fruktlagerinspektøren i Lofthus, Leif Øie, forteller at det er gode avlinger i alle distriktene.
– Det plukkes, pakkes og sendes ut til butikkene i rekordfart nå. Vestland, Vestfold og Telemark, samt Innlandet (Hedmark) og Viken (Buskerud) er de største plommefylkene. Opal, Mallard, Jubileum, Reevs og Viktoria er blant de største sortene, sier han.
Den norske plommesesongen er kort. Norske plommer egner seg ikke til lagring, så det er nå de må nytes. Norske plommer har hatt en god oppvekst og det kjenner du på smaken, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– I tillegg til at plommer er den beste snacksen, bidrar plommer til magiske smaksopplevelser i matlagingen, sier Gulbrandsen som er kokk og matfaglig rådgiver i OFG.
– Plommer fortjener en større plass på matfatet akkurat nå. Det er lett å imponere med plommeretter. Prøv bakte plommer som verdens enkleste dessert eller i en frisk salat. Sødmen og syren i plommene bringer salaten til nye høyder. Plommer hører selvfølgelig hjemme i kaker, paier og syltetøy, sier hun.
Fakta om plommer:
-
Plommer har et høyt fiberinnhold, noe som gjør godt for fordøyelsen og som holder deg mett lengre.
-
De inneholder også lite kalorier, med andre ord kan du bli mett på lite ved å nyte plommer som en sunn liten snack.
-
Plommer kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden.
Her er noen oppskrifter du må prøve:
Plommesalat med sesongens beste grønnsaker
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom