Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nok et rekordår for norske plommer

Del

I de kommende ukene kan du virkelig fråtse i norske plommer. Høsteprognosen fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd viser at vi får nærmere 2000 tonn med norske plommer i år, noe som er mer enn dobling av fjorårets sesong og på høyde med den gode fruktsesongen i 2021.

Nå bugner det av plommer!
Nå bugner det av plommer!

Fruktlagerinspektøren i Lofthus, Leif Øie, forteller at det er gode avlinger i alle distriktene.  

– Det plukkes, pakkes og sendes ut til butikkene i rekordfart nå. Vestland, Vestfold og Telemark, samt Innlandet (Hedmark) og Viken (Buskerud) er de største plommefylkene. Opal, Mallard, Jubileum, Reevs og Viktoria er blant de største sortene, sier han. 

Den norske plommesesongen er kort. Norske plommer egner seg ikke til lagring, så det er nå de må nytes. Norske plommer har hatt en god oppvekst og det kjenner du på smaken, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

– I tillegg til at plommer er den beste snacksen, bidrar plommer til magiske smaksopplevelser i matlagingen, sier Gulbrandsen som er kokk og matfaglig rådgiver i OFG.  

– Plommer fortjener en større plass på matfatet akkurat nå. Det er lett å imponere med plommeretter. Prøv bakte plommer som verdens enkleste dessert eller i en frisk salat. Sødmen og syren i plommene bringer salaten til nye høyder. Plommer hører selvfølgelig hjemme i kaker, paier og syltetøy, sier hun. 

Fakta om plommer: 

  • Plommer har et høyt fiberinnhold, noe som gjør godt for fordøyelsen og som holder deg mett lengre. 

  • De inneholder også lite kalorier, med andre ord kan du bli mett på lite ved å nyte plommer som en sunn liten snack.  

  • Plommer kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden.   

Her er noen oppskrifter du må prøve: 

Verdens enkleste plommeterter 

Plommesalat med sesongens beste grønnsaker 

Bakte plommer med mynteyoghurt 

Plommesyltetøy 

Enkel plommekake 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Norske plommer passer godt til bakst. Bak en deilig «oppnedkake» med plommer.
Norske plommer passer godt til bakst. Bak en deilig «oppnedkake» med plommer.
Last ned bilde
Lag ditt eget plommesyltetøy. Bruk syltetøyet som pålegg på brødskiva, til kakefyll eller til desserten.
Lag ditt eget plommesyltetøy. Bruk syltetøyet som pålegg på brødskiva, til kakefyll eller til desserten.
Last ned bilde
Bak plommer i ovnen og du får en nydelig dessert som er rask å lage.
Bak plommer i ovnen og du får en nydelig dessert som er rask å lage.
Last ned bilde
Plommer smaker nydelig i salater.
Plommer smaker nydelig i salater.
Last ned bilde
Når norske plommer er på sitt beste, er dette den enkleste plommedesserten du kan trylle frem.
Når norske plommer er på sitt beste, er dette den enkleste plommedesserten du kan trylle frem.
Last ned bilde
Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt
Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye