Gulrotens dag
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.

– Gulrot kan både bakes, moses, brukes i gryter og supper. Den er selvskreven i en god tomatsaus og kan raspes eller finhakkes og erstatte noe av kjøttet i taco, lasagne og i spagetti og kjøttdeig både for å gi god smak og for å spare penger. Gulrot er også ypperlig å bruke i bakst, snik inn revet gulrot i vaffelrøren og i brødet, oppfordrer ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Selvforsynt med norsk gulrot
Ifølge Frukt- og grønstatistikk 2023 som er utgitt av OFG, spiser hver innbygger i Norge 6,6 kg gulrot i året. På listen over grønnsaker nordmenn spiser mest av, troner gulroten helt på toppen, tett etterfulgt av tomat.
Det er svært gode forhold for å dyrke gulrot i Norge, og den produseres i hele landet, i 2023 var hele 92,5 % av gulroten som ble omsatt i norsk dagligvare og storhusholdning av norsk opprinnelse, dette tilsvarer 33 711 tonn. Vi kan derfor si at vi er så godt som selvforsynte med norsk gulrot.
– Gulrot er en grønnsak som egner seg svært godt til lagring, vi har derfor ofte norsk gulrot gjennom hele vinteren og helt frem til neste sesong. Gulrotdagen er en dag for å hedre norske gulrotprodusenter for å produsere gulrot av ypperste kvalitet, sier Sagen.
Holder deg mett for en rimelig penge
Ernæringsrådgiveren forteller at gulrot er en god kilde til betakaroten, som omgjøres til vitamin A i kroppen, som er viktig for normalt syn, hud og hår og bidrar også i immunforsvaret. I tillegg inneholder gulrot godt med fiber, som holder deg mett lenge og gjør godt for fordøyelsen.
OFG slår også et slag for «ventegulrota»;
– En gulrot i hånden når barna er sultne etter skolen før middagen kommer på bordet er genialt. Da kjøper du deg litt tid, og en av fem om dagen er spist i en fei, sier ernæringsrådgiveren.
Gulrot er også et godt valg for lommeboken.
– Med en kilo gulrot har du gjerne både snacks til barna, noen staver til matpakken, til bruk i en middag eller to, og ett par gulrøtter som kan rives og brukes i brød.
Referanse:
OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023. Tall er basert på volum inn til grossist og tar ikke hensyn til svinn.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom