Kritisk til priskrig på påskesnop
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?

Anbefaler å vente med egget
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt sier det er lurt å være bevisst på når påskeegget blir delt ut.
– Tradisjonelt sett gikk man på jakt etter egget på påskeaften, så jeg tenker det kan være fint å vente med påskeegg til da. Starter ferien allerede nå og egget fylles opp flere ganger i løpet av påskeferien kan fort bli litt mye av det gode, sier Bogstrand Sagen.
Priskrigen gjør det vanskelig for forbrukeren å ta gode valg
Før påske vet vi at det blir priskrig på hvilken dagligvarekjede som har den laveste prisen på godteri.
– Det er grunn til å rette kritikk til slike kampanjer fordi det gjør det vanskelig for forbrukeren å ta gode valg. Dette er et av problemene i samfunnet vårt, som ikke legger til rette for god folkehelse. Lavere priser gjør at folk kjøper mer enn de egentlig hadde tenkt. Dette blir bare enda en av mange anledninger som samfunnet legger opp til at vi skal “kose oss litt ekstra”, sier ernæringsrådgiveren.
Fyll egget med det barna liker best
Når påskeegget først deles ut, mener Sagen det er helt greit å fylle det med sjokolade, påskegodteri og det som er.
– Påskeegg er påskeegg. Fyll det med det godteriet ungene liker best, sier hun. Hun legger også til at påskeegg store som fotballer er i overkant av hva som burde være nødvendig.
Snik inn frukt og grønt
Påsken handler om mer enn bare påskeegg. I ferien er gjerne familie og venner samlet, og man har bedre tid og nyter det å bare være sammen. Når vi har fri og ferie bruker man kanskje også litt mer tid på å lage god mat.
– Nyt gode middager og legg vekt på at grønnsakene får en plass på tallerkenen. Bakte rotgrønnsaker til lammet løfter måltidet til nye høyder, det er røttene til alt godt. En herlig sellerirotmos passer til både skreien og lammet.
Ernæringsrådgiveren har også flere tips til hvordan du kan snike inn mer frukt og grønt i påsken;
– Riv et par gulrøtter og ha i vaflene som du steker i hytteveggen, ta med appelsiner på skitur i tillegg til kvikklunsjen, sett frem ulike grønnsaker til påskefrokosten og skjær opp litt frukt eller lag en frisk smoothie som en «midt på dagen snack».
Tips til litt sunnere påskegodt
-
Hjemmelaget gelégodteri med f.eks. appelsin, saft og gelatin
-
Frukt og bær dyppet i sjokolade
-
Sunn og frisk snacks, som smoothie eller grønnsaker med dipp.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder






Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom