Kritisk til priskrig på påskesnop
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?

Anbefaler å vente med egget
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt sier det er lurt å være bevisst på når påskeegget blir delt ut.
– Tradisjonelt sett gikk man på jakt etter egget på påskeaften, så jeg tenker det kan være fint å vente med påskeegg til da. Starter ferien allerede nå og egget fylles opp flere ganger i løpet av påskeferien kan fort bli litt mye av det gode, sier Bogstrand Sagen.
Priskrigen gjør det vanskelig for forbrukeren å ta gode valg
Før påske vet vi at det blir priskrig på hvilken dagligvarekjede som har den laveste prisen på godteri.
– Det er grunn til å rette kritikk til slike kampanjer fordi det gjør det vanskelig for forbrukeren å ta gode valg. Dette er et av problemene i samfunnet vårt, som ikke legger til rette for god folkehelse. Lavere priser gjør at folk kjøper mer enn de egentlig hadde tenkt. Dette blir bare enda en av mange anledninger som samfunnet legger opp til at vi skal “kose oss litt ekstra”, sier ernæringsrådgiveren.
Fyll egget med det barna liker best
Når påskeegget først deles ut, mener Sagen det er helt greit å fylle det med sjokolade, påskegodteri og det som er.
– Påskeegg er påskeegg. Fyll det med det godteriet ungene liker best, sier hun. Hun legger også til at påskeegg store som fotballer er i overkant av hva som burde være nødvendig.
Snik inn frukt og grønt
Påsken handler om mer enn bare påskeegg. I ferien er gjerne familie og venner samlet, og man har bedre tid og nyter det å bare være sammen. Når vi har fri og ferie bruker man kanskje også litt mer tid på å lage god mat.
– Nyt gode middager og legg vekt på at grønnsakene får en plass på tallerkenen. Bakte rotgrønnsaker til lammet løfter måltidet til nye høyder, det er røttene til alt godt. En herlig sellerirotmos passer til både skreien og lammet.
Ernæringsrådgiveren har også flere tips til hvordan du kan snike inn mer frukt og grønt i påsken;
– Riv et par gulrøtter og ha i vaflene som du steker i hytteveggen, ta med appelsiner på skitur i tillegg til kvikklunsjen, sett frem ulike grønnsaker til påskefrokosten og skjær opp litt frukt eller lag en frisk smoothie som en «midt på dagen snack».
Tips til litt sunnere påskegodt
-
Hjemmelaget gelégodteri med f.eks. appelsin, saft og gelatin
-
Frukt og bær dyppet i sjokolade
-
Sunn og frisk snacks, som smoothie eller grønnsaker med dipp.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder






Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Tre grunner til at nyttårsforsettene ryker – og hva du kan gjøre i stedet7.2.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Når vi går inn i et nytt år, er motivasjonen høy for å spise sunnere og trene mer. En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 ønsker å gjøre endringer i mat- og treningsvaner i 2025 (1). Likevel har 81 % forsøkt å endre matvanene sine tidligere – og de fleste ser utfordringer i horisonten.
Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt5.2.2025 10:04:36 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.
Disse kokkene kjemper om å bli Årets grønne kokk 202523.1.2025 13:02:37 CET | Pressemelding
Bli med og opplev noen av Norges beste kokker briljere med grønne råvarer i verdensklasse!
Disse endringene i mat- og treningsvanene vil vi gjøre i 202521.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt og trene mer (1). Forskjellen mellom kvinner og menn er imidlertid stor, og vi har ulike strategier og mål for endringene vi ønsker å gjøre. Unge menn skiller seg særlig ut med mer fokus på diett og med mål om å bli bedre trent.
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom