Nå er det norsk som gjelder!
Vi har lagt bak oss en usedvanlig kald mai som har gitt norske grønnsaksprodusenter ekstra utfordringer, men nå er de norske grønnsakene på vei, og fra og med denne uken vil det bugne av ferske norske grønnsaker i butikker landet over.
Folk foretrekker norske grønnsaker og bær
Det norske folk ser frem til å kunne spise norske jordbær og det gjelder i alle aldersgrupper (1). Folk ser også frem til norske nypoteter og norske grønnsaker. Desto eldre aldersgruppe, jo mer ser en frem til det norske.
Årets første nykål er å finne i butikken og vi kan glede oss over at sesongen varer til langt utover sommeren. Det er stor forskjell på ung og gammel når det gjelder å spise og glede seg til nykål. De fleste unge er ikke like bevisste dette med sesong med norsk nykål.
– Det er lite som slår dampet nykål med smør sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Nykålen får også en fantastisk god smak etter å ha blitt grillet. Pensle båtene med olje og grill i vei. Hva med å prøve noen utradisjonelle måter å bruke nykålen på? Om du ikke har smakt nykåldumplings vet du hva du skal lage i sommer. Friske nykålruller er ypperlig sommermat og smaker friskt og godt i sommervarmen.
Grønnsakenes konge, aspargesen, troner nå i butikkene. Sesongen er kort, så pass på å nyt asparges nå. Norske asparges er enten grønne eller hvite, og varierer litt på smak ved at de hvite er litt bitrere i smaken. Hva med asparges på grillen?
De norske tomatene er i butikk, og er av topp kvalitet.
– Vi elsker norske tomater. Nordmenns tomatforbruk har faktisk økt med 2 % hvert år de siste 10 årene, kan Gulbrandsen fortelle. Tomater er en skikkelig allsidig råvare, og gjør seg like godt i sommersalater som på grillen. Skikkelig digg sommermat.
Norsk blomkål vil finnes i enkelte butikker fra uke 23. Vi vil også kunne begynne å se kinakål i butikkene om et par uker. Nypotetene er noe senere ute enn vanlig, mye på grunn av de kalde nettene våren har gitt oss. Men forhåpentligvis vil vi kunne nyte norske nypoteter i slutten av juni.
Hjertesalat til nye høyder
– Sesongen for hjertesalat er i full gang, og er absolutt noe du bør forsøke på grillen i sommer. Vi spiser mye salat om sommeren, hele 8 av 10 har salat til grillmaten oftest eller hver gang de griller (2). Hjertesalat, som er en liten romanosalat er en av våre mest allsidige salater og kan serveres på mange måter, forteller Gulbrandsen. Er vi heldige kan vi nyte hjertesalat til langt utover høsten. Salat hører sommeren til og du kan nyte både isbergsalat og norsk ruccola i butikk nå. Norsk isbergsalat er å finne i butikkene fra uke 23.
Når kommer de norske jordbærene?
Det er få ting som kan måle seg med de søte norske jordbærene. 73 % av Norges befolkning mener det ikke blir noen sommer uten (2). Av det som blir kjøpt av jordbær gjennom et helt år er omtrent 80 % i butikk og 20 % som veisalg, gårdsutsalg etc.
– Vi venter alle spent på når de første norske jordbærene skal komme, sier Gulbrandsen. Det er kommet noe i butikk lokalt i Rogaland, og også litt på Sørlandet og Vestfold. Dette er jordbær dyrket i tunneler. Vi forventer å se de norske frilands- jordbærene en gang mellom 20. -25. juni i de fleste butikker i Norge. Det er selve sommersignalet for mange og vi vet mange ser fram mot den tiden av sommeren.
1. Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt våren 2021.
2. Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt våren 2022.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom