Medietilsynet reduserer gebyrene til tre lokalradioer

Medieklagenemnda er enig med Medietilsynet i at Asker og Bærum Lokalradio, Norsk Lokalkringkasting og Radio Hurum alle har brutt grensen på 135 000 kroner i året i reklameinntekter. Nemnda er også enig i at Norsk Lokalkringkasting og Radio Hurum har videresendt innhold fra Radio Metro i strid med vilkårene i konsesjonen.
Begrensningene for lokalradioene som fortsatt får sende på FM i storbyene er pålagt for å sikre at disse radioene ikke hindrer lytternes overgang til digital lytting.
Gebyrer på inntil 50 000 kroner
Klagenemnda mente imidlertid at det må tas mer hensyn til de tre lokalradioenes økonomi når størrelsen på gebyrene ble fastsatt, og ba derfor tidligere i år Medietilsynet om å redusere gebyrene.
– Vi er fornøyd med at Medieklagenemnda, i likhet med Medietilsynet, karakteriserer bruddene som grove. Så tar vi hensyn til nemndas føringer, og har nå redusert gebyrene, sier Velsand.
Medietilsynet gir Norsk Lokalkringkasting et overtredelsesgebyr på 50 000 kroner, Asker og Bærum lokalradio får et gebyr på 40 000 kroner og Radio Hurum et gebyr på 15 000 kroner.
Medietilsynet ønsker bedre virkemidler
Medietilsynet mener at dagens regelverk og virkemidler ikke er tilstrekkelig for å kunne håndheve de begrensningene som er satt for lokalradioene som fortsatt sender på FM i storbyene.
– Det er svært krevende å undersøke og dokumentere brudd på konsesjonsvilkårene slik disse nå er utformet. Når klagenemnda i tillegg mener gebyrene skal settes så lavt, er vi bekymret for at sanksjonsmidlene ikke er sterke nok til å forhindre regelbrudd, sier Velsand.
I forbindelse med forslag om å forlenge lokalradiokonsesjonene på FM i ytterligere fem år, har Medietilsynet foreslått å endre i konsesjonsvilkårene for lokalradioer som sender i storbyene.
Om vilkår for å sende på FM i storbyene
- Lokalradiostasjonene som sender på FM-nettet i storbyene kan ikke drives kommersielt. Årsaken er at disse radioene ikke skal hindre lytternes overgang til digital lytting.
- Lokalradioene som fortsatt kan sende på FM i storbyene kan årlig tjene inntil 135 000 kroner, eller maksimalt 40 prosent av virksomhetens samlede inntekter, i reklame- og sponseinntekter.
- Det er ikke tillatt med sam- eller videresending av innhold fra andre radiokanaler.
- Medietilsynet skal kontrollere at regelverket overholdes.
Nøkkelord
Kontakter
Nina BjerkeRådgiver, avdeling for kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:41934154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
Flere unge tar kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige - nå vil myndighetene gi dem bedre beskyttelse23.6.2025 13:00:08 CEST | Pressemelding
Norske tilsynsmyndigheter vil samarbeide for å beskytte de unge bedre mot spillavhengighet. Blant Hjelpelinjens brukere sier 64 prosent at kasinospill, altså spillautomater på nett, er det største eller eneste spillet som gjør at de har spilleproblemer.
Medietilsynet får utvidet ansvar i kampen mot desinformasjon16.6.2025 12:54:39 CEST | Pressemelding
Et mer omfattende mandat, nye oppgaver og økte ressurser til Medietilsynet foreslås i regjeringens nye strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom