Medietilsynet

Medietilsynet reduserer gebyrene til tre lokalradioer

Del

Medietilsynet har redusert gebyrene til lokalradioene Norsk Lokalkringkasting (Hallo Ski), Radio Hurum og Asker og Bærum Lokalradio (New Norwegian Music) etter føringer fra Medieklagenemnda. – Vi er fornøyd med at nemnda ga oss rett i at radioene har brutt konsesjonsvilkårene, og tar til etterretning at nemnda ønsket lavere gebyrer, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Medietilsynet har redusert gebyrene til tre lokalradioer etter føringer fra Medieklagenemnda. Foto Medietilsynet
Medietilsynet har redusert gebyrene til tre lokalradioer etter føringer fra Medieklagenemnda. Foto Medietilsynet

Medieklagenemnda er enig med Medietilsynet i at Asker og Bærum Lokalradio, Norsk Lokalkringkasting og Radio Hurum alle har brutt grensen på 135 000 kroner i året i reklameinntekter. Nemnda er også enig i at Norsk Lokalkringkasting og Radio Hurum har videresendt innhold fra Radio Metro i strid med vilkårene i konsesjonen.

Begrensningene for lokalradioene som fortsatt får sende på FM i storbyene er pålagt for å sikre at disse radioene ikke hindrer lytternes overgang til digital lytting.

Gebyrer på inntil 50 000 kroner

Klagenemnda mente imidlertid at det må tas mer hensyn til de tre lokalradioenes økonomi når størrelsen på gebyrene ble fastsatt, og ba derfor tidligere i år Medietilsynet om å redusere gebyrene.

– Vi er fornøyd med at Medieklagenemnda, i likhet med Medietilsynet, karakteriserer bruddene som grove. Så tar vi hensyn til nemndas føringer, og har nå redusert gebyrene, sier Velsand.

Medietilsynet gir Norsk Lokalkringkasting et overtredelsesgebyr på 50 000 kroner, Asker og Bærum lokalradio får et gebyr på 40 000 kroner og Radio Hurum et gebyr på 15 000 kroner.

Medietilsynet ønsker bedre virkemidler

Medietilsynet mener at dagens regelverk og virkemidler ikke er tilstrekkelig for å kunne håndheve de begrensningene som er satt for lokalradioene som fortsatt sender på FM i storbyene.

– Det er svært krevende å undersøke og dokumentere brudd på konsesjonsvilkårene slik disse nå er utformet. Når klagenemnda i tillegg mener gebyrene skal settes så lavt, er vi bekymret for at sanksjonsmidlene ikke er sterke nok til å forhindre regelbrudd, sier Velsand.

I forbindelse med forslag om å forlenge lokalradiokonsesjonene på FM i ytterligere fem år, har Medietilsynet foreslått å endre i konsesjonsvilkårene for lokalradioer som sender i storbyene.

Om vilkår for å sende på FM i storbyene

  • Lokalradiostasjonene som sender på FM-nettet i storbyene kan ikke drives kommersielt. Årsaken er at disse radioene ikke skal hindre lytternes overgang til digital lytting.
  • Lokalradioene som fortsatt kan sende på FM i storbyene kan årlig tjene inntil 135 000 kroner, eller maksimalt 40 prosent av virksomhetens samlede inntekter, i reklame- og sponseinntekter.
  • Det er ikke tillatt med sam- eller videresending av innhold fra andre radiokanaler.
  • Medietilsynet skal kontrollere at regelverket overholdes.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Medietilsynet har redusert gebyrene til tre lokalradioer etter føringer fra Medieklagenemnda. Foto Medietilsynet
Medietilsynet har redusert gebyrene til tre lokalradioer etter føringer fra Medieklagenemnda. Foto Medietilsynet
Last ned bilde

Om Medietilsynet

Medietilsynet
Medietilsynet
Nygata 4
1607 Fredrikstad

69 30 12 00http://www.medietilsynet.no

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Følg saker fra Medietilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Medietilsynet

Medietilsynet har vurdert første år med ny allmennkringkastaravtale: To brot for TV 2 – men oppfyller dei fleste krava6.7.2020 07:00:00 CESTPressemelding

TV 2 leverte eit solid allmennkringkastingstilbod i 2019, men braut to av krava, konkluderer Medietilsynet. Kanalen hadde ikkje majoriteten av redaksjonelle medarbeidarar ved hovudredaksjonen i Bergen gjennom heile 2019 og sende ikkje nok innhald om religion og livssyn. – Eitt av brota fører til at TV 2 får avkorta kompensasjonen, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Midlertidig kompensasjonsordning for medier: Medietilsynet åpner for søknader 4. august26.6.2020 15:14:33 CESTPressemelding

Medietilsynet er klar for å håndtere søknader fra starten av august etter at den midlertidige kompensasjonsordningen ble lagt fram i dag. Ordningen gir rett til kompensasjon for redaktørstyrte medier med et omsetningsfall på minst 15 prosent i perioden 15. mars til 30. juni. – Vi er glade for at rammene for en kompensasjonsordning nå faller på plass, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Kulturdepartementet foreslår regelendring: Lokalradioer kan få økt driftsstøtte til digitalisering25.6.2020 15:10:43 CESTPressemelding

Lokalradioer kan søke om driftsstøtte til digitalisering dersom et nytt forslag fra Kulturdepartementet blir vedtatt. Det foreslås også å heve tilskuddstaket, slik at den enkelte virksomhet kan motta mer i støtte. – Vi er glad for at departementet følger opp Medietilsynets anbefalinger, som vi tror kan lette overgangen til digitale sendinger for lokalradioene, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom