Medietilsynet mener det er viktig for ytringsfriheten at Norge ikke blokkerer russiske medier

Regjeringens vurdering er at Grunnlovens paragraf 100 setter svært høye krav for å innskrenke ytringsfriheten, og at Russia Today (RT) og Sputnik per i dag ikke utgjør en trussel mot grunnleggende samfunnsinteresser i Norge. Forhåndssensur gjennom et generelt forbud kan derfor ikke forsvares. Beslutningen ble gjort kjent av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i hennes mediepolitiske redegjørelse i Stortinget i dag.
Medietilsynet mener hensynet til ytringsfrihet må veie tyngst
– Russlands brutalitet i Ukraina krever en skarp reaksjon fra demokratiske stater i Europa, i en krevende balanse mellom sikkerhet og ytringsfrihet. Medietilsynets holdning har vært at Norge ikke bør følge EUs sanksjoner, fordi hensynet til ytringsfriheten bør veie tyngst. Vi mener regjeringen har landet på rett konklusjon i at Norge ikke skal blokkere de russiske mediene i Norge, sier Velsand.
Statlige inngrep i ytringsfriheten skal, i tillegg til å hjemles i lov, være nødvendig sett opp mot begrunnelsen for ytringsfriheten, det vil si hensynene til sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse.
Medietilsynet mener hvert enkelt land må vurdere inngrep i ytringsfriheten
– Norske mediebrukere har en godt utviklet kritisk medieforståelse sammenlignet med mange andre land, godt understøttet av et mangfold av uavhengige og redaktørstyrte medier. Dette gjør at terskelen bør være særlig høy for statlig inngrep i politiske ytringer, selv mot usanne ytringer formidlet fra statskontrollerte medier med mål om å destablisere vestlige demokratier. Propaganda og desinformasjon bekjempes best med åpenhet, refleksjon og journalistikk, i tråd med demokratiske prinsipper, sier Velsand.
Medietilsynet har de siste ukene vært i løpende kontakt med mediemyndigheter i andre land. Flere av Russlands naboland har en betydelig russisk befolkning, hvor staten ser på RT og Sputnik som et ledd i en hybrid krigføring for å destabilisere landet, og en trussel mot rikets sikkerhet.
– Ønsket om sanksjoner på EU-nivå er forståelig i den krisen Europa og verden nå står i, og vi må ha forståelse for at mange land er i en annen og mer utsatt situasjon enn Norge. Men inngrep i ytringsfriheten er alvorlig, og må være opp til hvert enkelt land å vurdere, sier Velsand.
Kontakter
Nina Bjerkekommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 419 34 154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder
Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet støtter økt aldersgrense og alderskontroll i sosiale medier7.7.2025 10:02:42 CEST | Pressemelding
Medietilsynet støtter regjeringens lovforslag om å øke aldersgrensen for sosiale medier til 15 år og å innføre en reell alderskontroll i disse tjenestene. – Vi vet at mange barn og unge eksponeres for skadelig påvirkning i sosiale medier, og derfor trengs det risikoreduserende tiltak, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
19 nominasjoner til Ibelin-prisen7.7.2025 07:50:00 CEST | Pressemelding
Fristen for å nominere kandidater til den første Ibelin-prisen – årets rollemodell innen gaming – er gått ut. 19 unge forbilder er nominert, og nå starter juryen sitt arbeid mot prisutdelingen i høst.
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom