Medietilsynet lærer youtubere å sette aldersgrense på egne videoer

Målet er å informere og opplyse om pliktene påvirkerne har til å sette aldersgrense på og merke sine videoer, hvis de faller inn under lovverket i bildeprogramloven. Loven omfatter ikke bare film og programmer på tv og nett, men også videoer produsert og distribuert på Youtube.
Tar kontakt med nettverkene og management
Tilsynet har tatt med kontakt med de største byråene som jobber med og for påvirkere, og denne uken møtte vi både youtubere og ansatte i United Screens i Oslo for et informasjonsmøte. Dette er tredje av fire informasjonsmøter med disse nettverkene, før Medietilsynet følger opp med kurs og veiledning i aldersklassifisering.
Aldersmerking gir bedre veiledning
I Medietilsynets kontroller av norske youtubere kommer det frem at enkelte Youtube-kanaler har innhold som faller inn under en av unntakskategoriene, og må altså ikke aldersklassifiseres. Flere av kanalene tilsynet har sett på har imidlertid innhold som må aldersklassifiseres og merkes. Disse vil få tilbud om, og oppfordres til, å gå på kurs med Medietilsynet, og få veiledning via nettverkene sine.
Formålet med merkingen er å beskytte barn mot skadelig innhold. Det vil gjøre det lettere for foreldre og mindreårige å unngå innhold som kan være skadelig for barn, også på Youtube.
Veiledning og informasjon som første steg
I tillegg til å tilby kursing og opplæring, vil Medietilsynet utarbeide en veileder til youtubere som lager videoer som kan falle inn under bildeprogramloven.
Medietilsynet vil i første omgang gi veiledning og informasjon, men loven åpner opp for at brudd kan straffes med advarsler, gebyr og tvangsmulkt. Tilsynet er opptatt av å være en medspiller for mediebransjen, og youtuberne er for en stor del unge mennesker. Det primære fokuset er derfor å øke kunnskapsnivået både for youtuberne selv og nettverkene, slik at de blir i stand til å følge loven.
Mediebransjen og Youtube-miljøet er i stadig endring. Det er derfor viktig at alle som produserer innhold for offentlige kanaler har en grunnleggende kunnskap om lovverket, både på reklameområdet og når det gjelder aldersgrenser.
Nøkkelord
Kontakter
Kristine MeekDirektør kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:+47 918 85 405kristine.meek@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
Flere unge tar kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige - nå vil myndighetene gi dem bedre beskyttelse23.6.2025 13:00:08 CEST | Pressemelding
Norske tilsynsmyndigheter vil samarbeide for å beskytte de unge bedre mot spillavhengighet. Blant Hjelpelinjens brukere sier 64 prosent at kasinospill, altså spillautomater på nett, er det største eller eneste spillet som gjør at de har spilleproblemer.
Medietilsynet får utvidet ansvar i kampen mot desinformasjon16.6.2025 12:54:39 CEST | Pressemelding
Et mer omfattende mandat, nye oppgaver og økte ressurser til Medietilsynet foreslås i regjeringens nye strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom