Mat- og måltidsbransjen: En god, men litt ukjent, karrierevei
Et bredt sammensatt utvalg legger fram forslag til en rekke tiltak for at flere unge mennesker skal velge mat- og måltidsbransjen som sin karrierevei. Blant forslagene er en fem - årlig nasjonal rekrutteringskampanje, lovfestet kompetansekrav til karriereveiledere i skolen og krav til fagbrev, alternativt bransjestandard i serveringsbransjen.

– Regjeringen har nettopp lagt fram sin strategi for Matnasjonen Norge. I utviklingen av matnasjonen trenger vi folk med engasjement, kunnskap og genuin interesse for matfagene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad, som i dag mottok rapporten. Uten fagarbeidere – ingen matnasjon. Rekruttering til mat- og måltidsbransjen, en lite kjent karrierevei.
Bollestad er bekymret for sviktende rekruttering til mat- og måltidsbransjen.
– Jeg er glad for at utvalget er tydelig på ansvaret både utdanningsmyndigheter og bransjen selv har for rekrutteringen til denne bransjen. Nå ser jeg fram til å følge opp forslagene fra utvalget i samarbeid med bransjen og andre myndigheter, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
En god karrierevei
Mat- og måltidsbransjen er en god karrierevei for ungdommen. Med de anbefalingene vi i legger fram, ser jeg optimistisk på bransjens framtid, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, adm.dir. i Ungt Entreprenørskap og leder av utvalget. – Og jeg vil minne om at søknadsfristen til videregående opptak allerede er 1. mars. Her er det mange muligheter! er Nykkelmo sin oppfordring.
24 tiltak
Utvalget foreslår 24 tiltak rettet mot ulike samfunnsaktører som til sammen skal bidra til å øke rekrutteringen. De fleste av tiltakene er innrettet mot utdannings- og kompetansetilbudene.
– Det foreslås å utrede et nytt navn på fagutdanningen, forsterket samarbeid mellom grunnskole og videregående skole og en femårig nasjonal rekrutteringskampanje, som også inkluderer en felles verktøykasse til bruk i rekrutteringsarbeid, sier Nykkelmo.
Utvalget forslår også andre tiltak rettet spesifikt mot bransjen, som økt organisering og krav til fagbrev/alternativt en bransjestandard for å bidra til mer seriøsitet blant aktører som etablerer serveringsvirksomhet.
Felles ansvar for offentlige myndigheter og private aktører
Utvalget mener at rekrutteringsutfordringene er et felles ansvar for offentlige myndigheter, først og fremst nasjonale og regionale utdanningsmyndigheter, for private aktører i bransjen og for fag- og interesseorganisasjoner.
– Tiltakene som foreslås skal ansvarliggjøre alle aktørene og synliggjøre nye løsninger på utfordringene, sier Nykkelmo.
Pandemien har rammet lærlingene
Utvalget uttrykker sterk bekymring for sviktende rekruttering over mange år. De peker også på at den pågående pandemien og hvilke store konsekvenser den har fått for mange aktører i mat- og måltidsbransjen. Den har rammet lærlingene innen restaurant- og matfag i særlig grad.
– Effektene av pandemien og konsekvensene for bransjen vil merkes i lang tid fremover, sier Nykkelmo.
Arbeidsplasser over hele landet
Arbeidsplassene i mat- og måltidsbransjen er over hele landet og har stor betydning for lokal verdiskaping og næringsutvikling. Bransjen sysselsetter over 200.000 personer innen landbruk, matindustri og servering. I takt med økende krav til kompetanse generelt og et kommende generasjonsskifte i flere deler av bransjen, har bransjen et økende behov for fagarbeidere.
Sterkt fallende rekruttering
Rekrutteringen til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag er imidlertid sterkt fallende og har vært det over lang tid. Frafallet fra utdanningen er stort. I januar 2020 satte regjeringen derfor ned et rådgivende utvalg for å identifisere de viktigste utfordringene og foreslå tiltak for å øke rekrutteringen både til utdanningen og til bransjen.
Trygge og interessante arbeidsplasser
Utvalget har vært bredt sammensatt med representanter fra skoleeiere/fylkeskommuner, matindustrien, restaurant og storkjøkken, lokalmat og reiselivsbransjen. Det rådgivende utvalget konstaterer at mat- og måltidsbransjen har gode arbeidsmuligheter i form av trygge og interessante arbeidsplasser innenfor et bredt spekter av ulike arbeidsplasser og fag.
Elise Sollie Syversen (18) trives som butikkslakterlærling
Matnasjonen Norge
Regjeringens strategi for Matnasjonen Norge understreker behovet for kompetanse og kunnskap både blant profesjonelle aktører i verdikjeden for mat, men også blant forbrukere.
Bilder



Om Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.
Følg saker fra Landbruks- og matdepartementet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Landbruks- og matdepartementet
Frø fra jordbær og vannmelon til Svalbard Globale frøhvelv21.2.2021 17:06:38 CET | Pressemelding
2021 er FNs internasjonale år for frukt og grønnsaker. Det ble markert ved at det denne uken ble det lagt inn frø fra vannmelon, jordbær og gresskar i Svalbard Globale frøhvelv - verdens største sikkerhetslager for biologisk mangfold i jordbruket.
Færre dyrekrimsaker henlegges18.2.2021 10:30:30 CET | Pressemelding
Regjeringens etablering av dyrepoliti har ført til at antallet henleggelser i dyrevelferdssaker er redusert. I løpet av 2021 skal ordningen innføres i alle politidistrikt.
Milliarder til grønn satsning: 93 forprosjekter til Grønn plattform får støtte11.2.2021 09:36:07 CET | Pressemelding
Av totalt 400 norske bedrifter og forskningsinstitutter som søkte på for-prosjekter til Grønn plattform har 89 prosjekter fått støtte til å videreutvikle sine grønne prosjektideer fram til utlysningen av hovedprosjekter før sommeren. Utvikling av bærekraftig fôr, er en av de mange spennende prosjektidéene det satses på.
Korona-faste sesongarbeidere får bli i Norge9.2.2021 13:45:00 CET | Pressemelding
Regjeringen har bestemt at de nærmere 300 sesongarbeidere som har sittet fast i Norge siden i fjor, kan få fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021.
Du kan nominere kandidater til Nasjonal jordvernpris31.1.2021 15:03:07 CET | Pressemelding
Regjeringen la fram en oppdatert jordvernstrategi i statsbudsjettet for 2019, etter anmodning fra Stortinget. Ett av tiltakene i jordvernstrategien er å videreføre den nasjonale jordvernprisen, som første gang ble utdelt i 2017. Landbruks- og matdepartementet har satt fristen for å fremme kandidater til nasjonal jordvernpris til 1. april i år.
Matproduksjon går fortsatt som normalt25.1.2021 15:03:11 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har i dag hatt et nytt møte med sentrale aktører i landbruket og Mattilsynet. Tema for møtet var status etter innføring av omfattende innstramminger i Oslo, Follo og omkringliggende områder, og innføring av strenge innreiserestriksjoner til Sverige.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom