Mange kaster god mat når de kjøper Halloweengresskar
- Vi ønsket å kartlegge hvor mange som kjøper Halloweengresskar, og om det genererer mye matsvinn, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vi gjennomførte derfor i samarbeid med Norstat en undersøkelse rett etter Halloween i 2019.
Den landsrepresentative undersøkelsen viste at 8 % av den voksne befolkningen i Norge kjøpte Halloweengresskar i 2019, og 76 % av disse laget lykt av gresskaret.
Størst var andelen i aldersgruppen 25 – 39 år, mens svært få over 60 har adoptert denne skikken. Bare 3 % i den øverste aldersgruppen kjøpte Halloweengresskar i 2019.
Fire av ti kastet innmaten
29 % av de som anskaffet et Halloweengresskar brukte alt som var spiselig, mens 42 % ikke brukte noe av innholdet til mat.
- Både kjernene og kjøttet kan brukes, forteller Gerd Byermoen. Vi oppfordrer alle som kjøper gresskar for å lage lykt til å bruke innmaten. Interessen for å minske matsvinn er jo stigende, spesielt blant de unge, så vi tror flere vil få øynene opp for å lage noe godt av gresskaret.
Det er hyggelig å ha en liten lysfest i denne mørke tiden. Lag gjerne lykt med barna, og bruk samtidig innmaten til å lage deilig mat sammen i familien. Rådene i år er å huske på smitteverntiltakene. Dersom godteri skal deles ut er det anbefalt at det er innpakket, og at det deles ut med skje. Klementiner med påtegnedes skumle ansikter kan også være et godt tips.
Råd om feiring og smittevern i 2020 fra Folkehelseinstituttet
Våre beste tips til bruk av innmaten
Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.
- Sorter ut frøene, skyll den i rennende kaldt vann og la dem tørke.
- Sett stekovnen på 180 grader
- Bland en spiseskje nøytral olje og en halv teskje salt og bland dette inn i kjernene.
- Fordel gresskarkjerner utover en stekeplate med bakepapir.
- Stekes i oven i ca. 15 – 20 min. til de har fått en gyllen farge
- Avkjøles på kjøkkenpapir og nytes. Kan oppbevares på tett glass etter avkjøling.
Fruktkjøttet kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat.
For eksempel denne deilige lune gresskar- og kikertsalaten med tahinidressing.
Se flere gode tips og oppskrifter med gresskar på frukt.no og les mer om alle typer gresskar her.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom