Opplysningskontoret for frukt og grønt

Mange kaster god mat når de kjøper Halloweengresskar

Del

Halloween-feiringen tok for alvor av på 2000 tallet, og feiringen den siste dagen i oktober er noe mange av millenniumsbarna ser frem til. Barna går knask eller knep i nabolaget og koser seg gjerne sammen med venner etterpå, mens ungdom ofte har kostymefester. Skikken, som er importert fra USA, tilsier at de som har en gresskarlykt på trappen ønsker besøkende velkommen.

Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.
Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.

- Vi ønsket å kartlegge hvor mange som kjøper Halloweengresskar, og om det genererer mye matsvinn, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vi gjennomførte derfor i samarbeid med Norstat en undersøkelse rett etter Halloween i 2019.

Den landsrepresentative undersøkelsen viste at 8 % av den voksne befolkningen i Norge kjøpte Halloweengresskar i 2019, og 76 % av disse laget lykt av gresskaret.

Størst var andelen i aldersgruppen 25 – 39 år, mens svært få over 60 har adoptert denne skikken. Bare 3 % i den øverste aldersgruppen kjøpte Halloweengresskar i 2019.

Fire av ti kastet innmaten

29 % av de som anskaffet et Halloweengresskar brukte alt som var spiselig, mens 42 % ikke brukte noe av innholdet til mat.

- Både kjernene og kjøttet kan brukes, forteller Gerd Byermoen. Vi oppfordrer alle som kjøper gresskar for å lage lykt til å bruke innmaten. Interessen for å minske matsvinn er jo stigende, spesielt blant de unge, så vi tror flere vil få øynene opp for å lage noe godt av gresskaret.

Det er hyggelig å ha en liten lysfest i denne mørke tiden. Lag gjerne lykt med barna, og bruk samtidig innmaten til å lage deilig mat sammen i familien. Rådene i år er å huske på smitteverntiltakene. Dersom godteri skal deles ut er det anbefalt at det er innpakket, og at det deles ut med skje. Klementiner med påtegnedes skumle ansikter kan også være et godt tips.

Råd om feiring og smittevern i 2020 fra Folkehelseinstituttet

Sånn lager du gresskarlykt

Våre beste tips til bruk av innmaten

Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.

  1. Sorter ut frøene, skyll den i rennende kaldt vann og la dem tørke.
  2. Sett stekovnen på 180 grader
  3. Bland en spiseskje nøytral olje og en halv teskje salt og bland dette inn i kjernene.
  4. Fordel gresskarkjerner utover en stekeplate med bakepapir.
  5. Stekes i oven i ca. 15 – 20 min. til de har fått en gyllen farge
  6. Avkjøles på kjøkkenpapir og nytes. Kan oppbevares på tett glass etter avkjøling.

Fruktkjøttet kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat.

For eksempel denne deilige lune gresskar- og kikertsalaten med tahinidressing.

Se flere gode tips og oppskrifter med gresskar på frukt.no og les mer om alle typer gresskar her.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.
Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.
Last ned bilde
Fruktkjøttet i gresskaret kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat.
Fruktkjøttet i gresskaret kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom