Liker ikke barnet ditt grønnsaker?
De fleste foreldre har opplevd at det er mer brokkoli på gulvet enn hva poden har fått i seg under middagen. Barn foretrekker det som er søtt fremfor det som er bittert, og mange opplever at grønnsaker er vanskelig å få barn til å like og å spise. Men må det være sånn?

Ikke gi opp
Evolusjonsmessig vil hjernen vår ha fett, sukker og salt forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt;
– Det fordi det var det vi trengte for å overleve. Grønnsaker inneholder lite fett, sukker og salt, men smaker bittert noe hjernen vår ikke foretrekker.
Hun forteller at mange opplever at barnet liker en matvare en dag, men ikke vil ha dagen etter. Sagen forklarer at dette er helt vanlig og at det kan være så enkelt som at de har hørt et barn i barnehagen si æsj til en matvare de egentlig liker.
Den neofobiske fasen – plutselig veldig skeptisk
– Alle barn går gjennom ulike smaksfaser. Den neofobiske fasen kommer gjerne når barnet er 1,5-2 år. Barnet blir plutselig skeptisk til mat det tidligere har likt. Det kan være frustrerende, men husk at denne fasen går over for de aller fleste, sier hun og oppfordrer til å fortsette å tilby uten å presse;
– Mindre foreldreinvolvering under selve måltidet kan faktisk være en del av løsningen. Press er ikke det samme som det å tilby avslutter ernæringsrådgiveren.
Ernæringsrådgiverens tips for å få barnet til å like grønnsaker
-
Fortsett å tilby; Du har sikkert hørt at man må smake på maten opptil 15 ganger før man egentlig vet om det liker noe eller ikke. Gi derfor ikke opp og fortsett å gjøre det tilgjengelig.
-
Prøv forskjellige varianter; En gulrot kan være myk ved koking, den kan være hard når den er rå, den kan strimles, skjæres i biter, staver og strimler. Noen barn liker kokte gulrøtter, men ikke rå.
-
Ta med barnet fra “jord til bord”; Eksponering og tilvenning av ulike former og tilberedningsmetoder kan være viktig for at maten ikke skal fremstå skummel eller ukjent. Ta med barnet på hele prosessen; fra å plukke ut en grønnsak i butikken, til kutting og tilberedning på kjøkkenet- helt frem til ferdig måltid.
-
Kamufler grønnsaker inn i annen mat; Pimp opp pastasausen, putt grønnsaker i smoothie eller ha det i bakst. Det kan være lurt å vise barnet hva du putter i maten. På den måten vil det kanskje være mindre skummelt å smake på matvaren isolert ved et senere tidspunkt.
-
Hvordan få barn til å smake; Når du skal introdusere barn for ny mat kan det være lurt å servere det med mat barnet allerede liker og er trygg på. Prøv også å servere maten hver for seg uten at maten rører hverandre. “Play it cool” når du serverer – ikke gi enkelte matvarer mer oppmerksomhet enn andre, brokkoli er brokkoli, laks er laks og kjeks er kjeks. Den ene trenger ikke fremsnakkes mer enn den andre. Du har kanskje lagt merke til at barnet smaker mer når du ikke ser på, eller ikke sier noe...?
-
Unngå press og bestikkelser; Ved at barnet føler det må spise fordi det enten blir presset eller får belønning for å spise opp vil kunne føre til at de ikke lærer signalene kroppen gir. Det er viktig lærdom at barnet lærer forskjell på sult og når det er mett. Ikke gi belønning for å spise opp grønnsaker.
-
Ikke kall grønnsaker for grønnsaker; Bruk navnet på grønnsaken isteden. Da putter du ikke alle typene i samme oppfattelse; at barnet ikke liker grønnsaker.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nå er det norsk som gjelder!5.6.2023 10:56:30 CEST | Pressemelding
Vi har lagt bak oss en usedvanlig kald mai som har gitt norske grønnsaksprodusenter ekstra utfordringer, men nå er de norske grønnsakene på vei, og fra og med denne uken vil det bugne av ferske norske grønnsaker i butikker landet over.
Velfortjent seier til Norge3.6.2023 21:46:51 CEST | Pressemelding
Det norske laget leverte den beste maten under Nordic Green Chef. Det var sterk konkurranse, men det var Nils Flatmark og Sindre Hjelmseth som vant konkurransen. Flatmark vant denne gjeve prisen i fjor også, da sammen med Tonje Svee.
Kokkekonkurransen Nordic green chef arrangeres på Hell i Stjørdal torsdag 1. juni30.5.2023 13:19:25 CEST | Pressemelding
Noen av de beste nordiske kokkene er tatt ut til å konkurrere i Nordic green chef på den store nordiske kongressen til Nordic Chef Association. Det er andre gang denne kokkekonkurransen arrangeres, og det skjer på Hell Amfi i Stjørdal.
Dette er på folks verstingliste når de skal slanke seg18.5.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommeren kommer, og sommerkroppen er i tankene for mange. En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at syv av ti i Norge ønsker å gjøre noe ekstra som å spise sunnere eller trene mer i ukene frem mot sommeren.
Disse kakene lager du til 17. mai16.5.2023 10:48:36 CEST | Pressemelding
Mai er festmåned nummer èn. Feir nasjonaldagen med våre aller beste festkaker som passer perfekt til 17. mai.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom