Landbrukspris for ost fra fjellbeitende nordnorske geiter
Marielle de Roos og Hugo Vink har opprinnelse fra Nederland, men endte opp som bønder i Nordland. De ble fascinert over bøndene i Norge som med sine høye fjell og dype fjorder utnytter større deler av naturen til beite. De så dermed potensialet for å lage med oster av høy kvalitet, som nå har vunnet både gull og sølv i NM.
Lofoten Gårdsysteri ble etablert i 2001, og holder til på Saupstad i Vestvågøy hvor de har geitemelkproduksjon og driver et gårdsysteri. De formidler kunnskap og er et utstillingsvindu for norsk landbruk og lokalmatproduksjon.
Geiter, høns og griser
På gården har de rundt 150 melkegeiter, i tillegg til årets kje. De har høner som legger egg, og utegriser gjennom sommerhalvåret. Alle dyra går ute på beite om sommeren. I sommerhalvåret er geitene ute på utmark i fjellet og innmark rundt gården. Her går de i flokk og beiter friskt beite som gir ostene den gode smaken.
Ekteparet yster ost året rundt i sitt eget gårdsysteri, og selger de ferdige produktene i gårdsbutikken.
Marielle de Roos og Hugo Vink er opptatt av at produkter skal være kortreiste, og gården dyrker og produserer mat etter økologiske og biodynamiske prinsipper. De baserer seg på mest mulig videreforedling av melken og kjøttet de produserer, som igjen selges i gårdskafèen eller i gårdsbutikken. Dyrene sendes til slakteri, og tas i retur og benyttes i egen produksjon av spekepølse, pølser og kjekjøtt for salg.
Glade vinnere
Vinnerne er svært fornøyde med å få Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Nordland.
-Vi er veldig glade og stolte over å få denne prisen. Å bruke de lokale ressursene rundt oss og produsere kvalitetsmat og opplevelser på en bærekraftig måte er drivkraften i vår familie. Det er en kjempemorsom utfordring å få det til her i Nordland. Denne prisen gir oss enda mer inspirasjon og glede i arbeidet, sier Marielle de Roos.
Lofoten gårdsysteri har gjort en spesiell innsats for å fremme både produksjon, videreforedling, varehandel, servering/restaurantdrift og undervisning om økologisk mat på en svært god måte. De tar gjerne imot besøk for omvisning og informasjon om hvordan gården drives etter avtale, og tilbyr også kurs i ysting hvor man lærer å lage økologisk ost.
Juryens begrunnelse
Det var i år flere gode kandidater som kjempet om årets pris. Kandidatene ble vurdert etter kriteriene økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft samt innovasjon/nyskaping, og Lofoten Gårdsysteri hadde den høyeste samlede poengsummen.
Lofoten Gårdsysteri har selv utviklet ostetyper og kjøttprodukter. Blant annet ved bruk av tang i oster, utviklet i et samarbeid med Lofoten Seaweed. Aktivitetsnivået er høyt og engasjementet stort. Kvalitet, økologi og den gode smaken står sentralt i deres produksjon og formidlingsarbeid.
- Lofoten Gårdsysteri har vært svært innovativ og bidratt med viktig kunnskap og inspirasjon til andre som satser på økologisk landbruk, lokalmat og opplevelser rettet mot reiselivet, sier juryleder og regiondirektør i Innovasjon Norge, Monica Ahyee.
Juryens enstemmige vurdering var at Lofoten Gårdsysteri har gjort en spesiell innsats for å fremme både produksjon, videreforedling, varehandel, servering, restaurantdrift og vurdering om økologisk mat på en svært god måte.
Nøkkelord
Kontakter
Anders VinnoggSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:93 669 204anders.vinnogg@innovasjonnorge.noBilder
Lenker
Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Tina Stiegler blir ny divisjonsdirektør i Innovasjon Norge21.3.2024 15:30:00 CET | Pressemelding
Tina Stiegler skal lede Innovasjon Norges største kundedivisjon som selskapets nye divisjonsdirektør for samfunns- og næringsutvikling.
Bionova fungerer godt, viser den første evalueringen20.3.2024 10:45:29 CET | Pressemelding
Bionovas to ordninger fungerer etter hensikten, viser evalueringen som er gjennomført av Oxford Research.
Det første rådgjevande Bionova-styret er klart15.3.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
Då Bionova i fjor vart etablert som ein del av Innovasjon Noreg, vart det bestemt at det skulle opprettast eit rådgjevande porteføljestyre. No er tidenes første styre for Bionova oppnemnd.
Innovasjon Norge støtter Beyonder med 75 millioner til batteriprosjekt14.3.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
Beyonder i Rogaland mottar 75 millioner kroner i tilskudd til batteriprosjekt fra Innovasjon Norge. - Beyonder er et strålende eksempel på at Rogalandsgründere virkelig satser på verdiskaping og eksport i nye grønne verdikjeder, og styrker det som allerede er et svært interessant økosystem knyttet til energistyring, lading og elektrifisering i fylket vårt, sier Kari Holmefjord Vervik, regiondirektør i Innovasjon Norge.
Innovasjon Norge støtter Vianode med 350 millioner til batteriprosjekt14.3.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
Vianode på Herøya i Porsgrunn mottar 350 millioner kroner i tilskudd til sin kundekvalifiseringsfabrikk fra Innovasjon Norge. - Vi er veldig stolte og glade over at Vianode er en av fire bedrifter som nå får tildeling fra regjeringens satsing på batteriprosjekter, sier Anniken Fægri Damm-Larsen, regiondirektør i Innovasjon Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom