Kron

Kron-kundene nettokjøpte fond hver måned i 2022 på tross av markedsfall

Del
I 2022 nettotegnet Kronkundene fond for 2,1 milliarder kroner på tross av børsfall og dårligere råd. - Å klare å unngå å selge seg ut i panikk på bunnen av markedet er en av de viktigste bidragsyterne til god langsiktig avkastning, sier Krons investeringsdirektør Joar Hagatun.
Investeringsdirektør og grunnlegger Joar Hagatun. (Foto: Tobias Østmoen)
Investeringsdirektør og grunnlegger Joar Hagatun. (Foto: Tobias Østmoen)

Milliardtegning gjennom surt børsår

Det ble tegnet fond for 2,85 milliarder kroner, mens det ble solgt fond for 705 millioner kroner. Det var gjennom 2022 positiv netto tegning i alle måneder, noe som er unikt i forhold til andre fondsplattformer og forvaltere.

- Det er bare å berømme Kronkundene for å ha forstått at det sjeldent er lurt å selge fond eller stoppe spareavtaler etter større markedsfall. Dette gjorde at de fleste fikk med seg høstens opptur etter verdensindeksen MSCI ACWI bunnet ut i juni påpeker Hagatun.

Satser tungt på USA

På fondstoppen i desember og for 2022 som helhet domineres listen av indeksfond. I desember havnet iShares sitt S&P 500 fond helt oppe på fjerde plass. Fondet investerer i den amerikanske S&P 500 indeksen, som består av de 500 største selskapene notert i USA. Indeksen hadde sitt verste år siden finanskriseåret 2008 i fjor, mye på grunn av at den inneholder 23 % teknologiaksjer.

- At mange velger å overvekte amerikanske aksjer, som jo allerede veier tungt i globale indeksfond, kan tyde på en forventning om at inflasjonen i USA kan falle raskere enn mange andre tror og at lange renter kan ha toppet ut. Et slikt scenario kan være positivt for fjorårets tapere innenfor teknologi, der mange selskaper prises på fremtidig inntjening sier investeringsdirektøren.

Norske indeksfond også populære

Alfred Berg, Storebrand, DNB og KLPs norske indeksfond er også på topplisten for 2022. Dette er fond som i tråd med den usedvanlig stabile norske indeksen gjorde det relativt sett godt i 2022 med ca – 1 % avkastning. Det er bedre enn de fleste Norge-fondene i markedet, hvor avkastningen for året varierer kraftig. First Generator og Storebrand Verdi gjorde det best med 12 – 13 % positiv avkastning, mens Danske Invest Norge Vekst og Handelsbankens fossilfrie indeksfond ligger i bunnen med negativ avkastning på – 20 til 21 %.

- Oljesmurte Oslo børs har nytt godt av at lokomotiver som Equinor har steget med 49 %. Dette har demmet opp for betydelige fall i andre ikke oljerelaterte aksjer og skapt et betydelig utfallsrom for de norske forvalterne. At mange velger å overvekte Oslo børs handler trolig om tro på at energisituasjonen i verden vil forbli kritisk, men kan også være et uttrykk for å dra nytte av valutaeffekten som kan komme av at en relativt svak norsk krone kan komme til å styrke seg i en periode med økt risikoappetitt. Forhåpentligvis er det ikke fordi de løper etter historisk avkastning sier Hagatun.

Topp 10 nettokjøpte fond totalt 2022

Kron Indeks Global
KLP AksjeGlobal Indeks P
DNB Global Indeks N
Alfred Berg Indeks C
KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar P
KLP AksjeNorge Indeks P
iShares Core S&P 500 UCITS ETF
Storebrand Indeks - Norge N
DNB Teknologi N
DNB Norge Indeks N

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Investeringsdirektør og grunnlegger Joar Hagatun. (Foto: Tobias Østmoen)
Investeringsdirektør og grunnlegger Joar Hagatun. (Foto: Tobias Østmoen)
Last ned bilde

Om Kron

Kron
Kron
Inkognitogata 34
0256 OSLO

  • Investeringsplattform for fond, egen pensjonskonto (EPK) og IPS
  • Plattformavgift på fondsmarked på 0,10 % for indeks, 0,25 % for aktive fond
  • Ca. 7 mrd NOK i forvaltningskapital
  • Avtale med Akademikerne pluss og tilbud til deres 220 000 medlemmer på EPK og fond

Følg pressemeldinger fra Kron

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kron på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kron

Kron-kundene hamstret indeksfond for en kvart milliard i januar2.2.2023 07:06:06 CET | Pressemelding

2023 startet med et helt års forventet avkastning levert allerede i løpet av årets første måned. Verdensindeksen endte med hele 7 % avkastning i norske kroner. Det var særlig teknologisektoren som gjorde det skarpt, og teknologiindeksen Nasdaq hadde sin beste januar måned siden 2001. Kron-kundene åpnet lommeboken og kjøpte fond for en kvart milliard i løpet av måneden, mens det var i overkant av 50 millioner i innløsing noe som gir en netto tegning på i underkant av 200 millioner kroner.

Kron-kundene med 109 millioner netto i fond i oktober2.11.2022 07:30:08 CET | Pressemelding

Ikke siden 1976 har den amerikanske Dow Jones indeksen levert en like god oktober måned, med en avkastning på nesten 14 %. Det amerikanske markedet som helhet endte noe lavere etter skuffende resultater fra teknologikjemper som Meta og Amazon. Verdensindeksen fikk en avkastning på 7,1 % i lokal valuta, mens den i norske kroner landet på 2,3 %. Kron-kundene fortsatte å pøse penger inn i fond gjennom den gode måneden og tegnet fond for totalt 206 millioner kroner. Valutasikrede fond skiller seg sammen med pengemarked og et Midtøsten-fond ut på topplisten.

Kron-kundene fosser til pengemarked4.10.2022 07:18:15 CEST | Pressemelding

September fortsatte slik august sluttet, med sentralbanker som kappes om å sette opp renten for å bekjempe inflasjonstoget som skyller over verden. Dette førte til svekket investorsentiment og store svingninger i aksje-, rente- og valutamarkedene. Verdensindeksen i amerikanske dollar falt med hele 9,3 % i løpet av måneden. Hovedindeksen på Oslo børs falt nesten 12 %, den svakeste septembermåneden siden finanskriseåret 2008. Kron-kundene forholdt seg forholdsvis rolig og fortsatte å holde seg til spareplanene sine med fondstegning på 173 millioner kroner i løpet av måneden. Det ble innløst aksje- og rentefond fond for 55 millioner kroner.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom