Største oppgang for verdensindeksen på tre år

Del

Globale aksjer hadde i november sin beste måned siden november 2020 da oppfinnelsen av Covid-vaksinen satte fyr på markedet. Denne gangen handler det om håp om rentekutt på grunn av en voksende tro på at Federal Reserve og andre store sentralbanker snart kan vinne kampen mot inflasjonen. MSCI All-Country World-indeksen steg med hele 9 %. Kron-kundene investerte i november 396 millioner kroner i fond. Med uttak på 116 millioner, endte netto fondskjøp på 280 millioner kroner i rekordmåneden.

Porteføljeforvalter Kron fra Storebrand, Joar Hagatun.
Porteføljeforvalter Kron fra Storebrand, Joar Hagatun. Foto: Tobias Østmoen

Inflasjonsspøkelset har tatt juleferie
Investorenes optimisme ble ytterligere forsterket på torsdag da inflasjonen i eurosonen for november falt til 2,4 %, godt under forventningene og den laveste siden juli 2021. Dette sikret en god innspurt for aksjer i løpet av månedens siste dag. Til tross for en urolig verden, en skuffende gjenåpning etter Covid i Kina og veldig lav vekst i Europa, har den globale økonomien holdt hodet over vannet. Hovedsakelig skyldes dette god hjelp fra USA, der forbrukerne har kjørt på med et forbrukstempo som få hadde ventet, i lys av høy inflasjon og påfølgende kraftig renteoppgang.

- Mange håper nok nå på at vi ikke får en resesjon, men at økonomien heller ikke bedrer seg så raskt at Federal Reserve må tråkke på bremsene, dette er det som nå er i ferd med å prises inn i verdivurderingene, uttaler Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron fra Storebrand

Valutasikrede fond fikk revansj
I november styrket den norske kronen seg mot de fleste store valutaer, og mot amerikanske dollar styrket den seg i overkant av 3 % i løpet av måneden. I november endte avkastningen for de fleste valutasikrede indeksfond som følger ACWI-indeksen på i underkant av 9 % i norske kroner, mens de som ikke valutasikret måtte klare seg med i underkant av 6 %.

- Valutasikrede fond har i 2023 frekventert topplisten for mest solgte fond flere ganger. Dette har stort sett vært et tapsprosjekt hittil i år, men i november kunne disse investorene endelig cashe inn rekordoppgangen, uttaler Hagatun.

Amerikanske dollar utgjør 62 % av verdensindeksen, og for fondsinvestorer med usikrede indeksfond vil forholdet mellom dollar og norsk krone derfor ha mye å si for avkastningen.

Beregningene våre viser at valutasikring av aksjefond over tid ikke demper prissvingningene sammenlignet med usikrede fond. Valutasikring innebærer også kostnader, og derfor anbefaler vi generelt sett ikke å valutasikre majoriteten av en global aksjeportefølje, påpeker Hagatun.

Indeksfond på topp igjen
2023 har vært et sterkt år for globale indeksfond, drevet av kraftig oppgang i amerikanske aksjer på grunn av kunstig intelligens og fallende renter i kombinasjon med svekket norsk krone. I november domineres topplisten av indeksfond fra leverandører som Storebrand, KLP, DNB, Ishares og Kron.

- Investeringsåret 2023 har så langt vært et år der globale indeksfond for nordmenn har gjort rent bord og alt har klaffet. Veldig få norske fond har klart å holde følge med den vanvittige medvinden som for mange av disse fondene har gitt en eksepsjonell avkastning på opp mot 30 % avslutter forvalteren.

Topp 10 mest solgte fond november

Kron Indeks Global
KLP AksjeGlobal Indeks
DNB Teknologi
DNB Global Indeks
Storebrand Global Indeks
Alfred Berg Nordic High Yield
iShares Core S&P 500 UCITS ETF
Storebrand Indeks - Alle Markeder
Holberg Kreditt
DNB USA Indeks

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Porteføljeforvalter Kron fra Storebrand, Joar Hagatun.
Porteføljeforvalter Kron fra Storebrand, Joar Hagatun.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Kron

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kron på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kron

Gikk motstrøms og kjøpte fond for 396 millioner2.11.2023 09:12:50 CET | Pressemelding

Oktober ble preget av at 10-årige amerikanske statsrenter passerte 5 % og krigen i Midtøsten. Verdensindeksen falt dermed for 3. måned på rad målt i dollar, og endte på – 2,6 %. Den norske kronen svekket seg imidlertid, og målt i norske kroner endte indeksen i pluss 1,4 %. Kron, som nå er en del av Storebrand, ser at kundene i oktober utnyttet børs-uroen til å kjøpe fond for 396 millioner kroner, og med uttak på 98 millioner endte netto tegning på 298 millioner kroner i årets andre høstmåned.

Kron-kundene kjøpte fond for 400 millioner i årets svakeste måned2.10.2023 08:06:58 CEST | Pressemelding

September ble preget av økt frykt for at rentene skal holde seg høye lenge, og endte som årets hittil verste måned for globale fond med en nedgang for verdensindeksen på ca. 3,7 % målt i norske kroner og 4,3 % i lokal valuta. I tråd med økte oljepriser gikk Oslo Børs (OSEFX) motstrøms med en oppgang på 2,0 %. Kron-kundene utnyttet børs-uroen til å kjøpe fond for 396 millioner kroner, og med uttak på 94 millioner endte netto tegning på 302 millioner kroner i årets første høstmåned.

Høyrentefond i vinden for Kron-kundene2.8.2023 08:02:42 CEST | Pressemelding

Juli ble nok en oppgangsmåned, hvor amerikanske aksjer målt ved S&P500 indeksen steg for 5. måneden på rad. Den norske kronen styrket seg imidlertid kraftig gjennom måneden, og for de fleste norske investorer med globale fond, endte måneden dermed i minus. Kron-kundene tegnet fond for 356 millioner kroner og innløste for 86 millioner, slik at netto tegning for måneden endte på 270 millioner med høyrente- og indeksfond som mest populære valg.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye