Trosser fryktmåned og laster opp

Del

Kron-kundene nettokjøpte fond for 265 millioner i løpet av august og aksjefond dominerer topplisten på tross av at september er kjent for å være en dårlig aksjemåned.

Investeringsdirektør Kron
Investeringsdirektør Kron Tobias Østmoen

Lunefull aksjemåned

September skiller seg ut som den dårligste aksjemåneden, når vi ser på data for den amerikanske S&P 500 indeksen siden 1928. Mens de fleste andre måneder ender i pluss, har september i gjennomsnitt gitt minus 1,2 %

- Det er lett å la seg lure av statistikk - det dårlige ryktet skyldes negativ gjennomsnittlig avksasting på grunn av noen veldig dårlige enkeltår. I september 1931 under den store depresjonen falt markedet hele 31 % og Lehman Brothers gikk dessuten konkurs i september 2008. Det er dermed ikke gitt at avkastningen i september blir negativ, selv om det er lett å frykte. Kron-kundene ser ut til å skille seg litt fra andre fondsinvestorer ved å i større grad holde seg til strategien fremfor å forsøke å time markedet, sier Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron.

Skattegunstige rentefond også i vinden

På topp 10 listen for august er det også to høyrentefond fra Alfred Berg og Holberg. Med en avkastning på henholdsvis 11,0 og 8,9 % hittil i år ligger de langt foran de fleste norske aksjefond som investerer på Oslo Børs. Mens avkastning for aksjefond beskattes som aksjegevinst med 37,8 % for privatpersoner, beskattes rentefond kun med 22,0 %.

- Alt søkelyset på skatteflyktningene som rømmer landet, delvis på grunn av økt aksjeskatt, har nok fått flere og flere til å kjenne på "skatteallergien" og forsøke å innrette også privat sparing i mer skattegunstig retning, sier Hagatun.

- Selv om de fleste enkeltmåneder ender i pluss har mange høyrentefond en nedsiderisiko som ligger nærmere aksjefond enn likviditetsfond, det kommer først til syne i større nedturer. Det er derfor de over tid gir såpass god avkastning, avslutter Hagatun.

Topp 10 mest kjøpte fond august

Kron Indeks Global
KLP AksjeGlobal Indeks
Alfred Berg Nordic High Yield
DNB Global Indeks
DNB Teknologi
Holberg Kreditt
DNB Europa Indeks
Storebrand Global Indeks
iShares Core S&P 500 UCITS ETF
Storebrand Indeks - Alle Markeder

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Kron

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kron på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kron

Største oppgang for verdensindeksen på tre år2.12.2023 08:55:17 CET | Pressemelding

Globale aksjer hadde i november sin beste måned siden november 2020 da oppfinnelsen av Covid-vaksinen satte fyr på markedet. Denne gangen handler det om håp om rentekutt på grunn av en voksende tro på at Federal Reserve og andre store sentralbanker snart kan vinne kampen mot inflasjonen. MSCI All-Country World-indeksen steg med hele 9 %. Kron-kundene investerte i november 396 millioner kroner i fond. Med uttak på 116 millioner, endte netto fondskjøp på 280 millioner kroner i rekordmåneden.

Gikk motstrøms og kjøpte fond for 396 millioner2.11.2023 09:12:50 CET | Pressemelding

Oktober ble preget av at 10-årige amerikanske statsrenter passerte 5 % og krigen i Midtøsten. Verdensindeksen falt dermed for 3. måned på rad målt i dollar, og endte på – 2,6 %. Den norske kronen svekket seg imidlertid, og målt i norske kroner endte indeksen i pluss 1,4 %. Kron, som nå er en del av Storebrand, ser at kundene i oktober utnyttet børs-uroen til å kjøpe fond for 396 millioner kroner, og med uttak på 98 millioner endte netto tegning på 298 millioner kroner i årets andre høstmåned.

Kron-kundene kjøpte fond for 400 millioner i årets svakeste måned2.10.2023 08:06:58 CEST | Pressemelding

September ble preget av økt frykt for at rentene skal holde seg høye lenge, og endte som årets hittil verste måned for globale fond med en nedgang for verdensindeksen på ca. 3,7 % målt i norske kroner og 4,3 % i lokal valuta. I tråd med økte oljepriser gikk Oslo Børs (OSEFX) motstrøms med en oppgang på 2,0 %. Kron-kundene utnyttet børs-uroen til å kjøpe fond for 396 millioner kroner, og med uttak på 94 millioner endte netto tegning på 302 millioner kroner i årets første høstmåned.

Høyrentefond i vinden for Kron-kundene2.8.2023 08:02:42 CEST | Pressemelding

Juli ble nok en oppgangsmåned, hvor amerikanske aksjer målt ved S&P500 indeksen steg for 5. måneden på rad. Den norske kronen styrket seg imidlertid kraftig gjennom måneden, og for de fleste norske investorer med globale fond, endte måneden dermed i minus. Kron-kundene tegnet fond for 356 millioner kroner og innløste for 86 millioner, slik at netto tegning for måneden endte på 270 millioner med høyrente- og indeksfond som mest populære valg.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye