Kron

Kron-kundene knallet til med 500 millioner i fond i desember

Del

Årets siste måned markerte avslutningen på et veldig godt investeringsår, og verdensindeksen målt i norske kroner endte året opp med en avkastning på imponerende 28 % målt i norske kroner. Kron-kundene investerte hele 496 millioner i fond i løpet av måneden, og med uttak på 117 millioner endte netto tegning på 379 millioner kroner.

Joar Hagatun, porteføljeforvalter Kron fra Storebrand
Joar Hagatun, porteføljeforvalter Kron fra Storebrand Foto: Tobias Østmoen

AI, slankemedisin og svakere krone tok indeksen til topps i 2023

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla og Meta steg i snitt utrolige 74 % målt i lokal valuta, mens resten av selskapene i verdensindeksen i snitt hadde en oppgang på 12 %. Dette skyldes i stor grad optimismen rundt generativ kunstig intelligens, og var driveren for den kraftige oppgangen som varte fra januar til august. Oppgangen i årets siste måneder har vært bredere, og løftet langt flere selskaper.

Slankemedisinene til Novo Nordisk bidro til en oppgang i aksjen på imponerende 48 % målt i lokal valuta, noe som var nok til å løfte selskapet forbi luksusmerket LVMH som Europas mest verdifulle selskap i løpet av 2023. Dette var dermed også en god bidragsyter, både for globale og nordiske indeksfond.

Den norske kronekursen hentet seg kraftig inn i løpet av desember, og endte opp 4 % mot dollar og 7 % mot euro for året som helhet.

- Investeringsåret 2023 ble særdeles godt for norske fondssparere med globale fond, og på linje med kanonårene 2019 og 2014, hvor vi også hadde avkastning på opp mot 30 %. Ved inngangen av året var avisoverskriftene preget av pessimisme, så dette er nok et bevis for at det stort sett lønner seg å holde seg til planen og beholde markedseksponering selv med tilsynelatende mørke skyer på horisonten sier Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron fra Storebrand.

Mulig også å tape penger på fond i 2023

Avkastningen for fondene norske fondssparere eier varierer for 2023. Globale indeksfond har gitt god avkastning på i underkant av 30 %, norske indeksfond i underkant av 10 %, nordiske indeksfond 21- 25 % og indeksfond i nye markeder (EM) 12-16 %. Blant de tematiske fondene og aktive forvalterne varierer avkastningen selvsagt en god del, og på bunnen av avkastningslisten på Krons fondstorg finner vi fem fond som alle investerer i Kina, hvor mange hadde høyere forventning til effekten av gjenåpningen etter pandemien. Disse fem fondene leverte i 2023 en negativ avkastning på mellom – 17 og 21 %.

På toppen av avkastningslisten finner vi teknologi- og vekstfond som har hatt store posisjoner i AI- selskaper som Nvidia, Microsoft, Meta og Alphabet. De fem beste fondene har levert en avkastning på imponerende 53 til 70 %.

- Det store spriket mellom de beste og dårligste fondene viser viktigheten av å ha god risikospredning både på både geografi og sektor. Du kan aldri føle deg for sikker på hvor de gode aksjene dukker opp forklarer Hagatun.

Beste fond Kron fondstorg

Avkastning 2023

JPM US Technology

70.04%

Franklin Technology                              

56.46%

BGF US Growth

56.35%

MS INVF US Growth

53.73%

BGF World Technology

53.49%

Dårligste fond Kron fondstorg

Avkastning 2023

Templeton China A

-21.44%

JPM China A

-21.00%

BNP Paribas China Eq

-18.39%

Amundi Funds - China Equity A2 USD

-17.33%

Danske Invest China

-16.67%

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Joar Hagatun, porteføljeforvalter Kron fra Storebrand
Joar Hagatun, porteføljeforvalter Kron fra Storebrand
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Kron

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kron på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kron

Største oppgang for verdensindeksen på tre år2.12.2023 08:55:17 CET | Pressemelding

Globale aksjer hadde i november sin beste måned siden november 2020 da oppfinnelsen av Covid-vaksinen satte fyr på markedet. Denne gangen handler det om håp om rentekutt på grunn av en voksende tro på at Federal Reserve og andre store sentralbanker snart kan vinne kampen mot inflasjonen. MSCI All-Country World-indeksen steg med hele 9 %. Kron-kundene investerte i november 396 millioner kroner i fond. Med uttak på 116 millioner, endte netto fondskjøp på 280 millioner kroner i rekordmåneden.

Gikk motstrøms og kjøpte fond for 396 millioner2.11.2023 09:12:50 CET | Pressemelding

Oktober ble preget av at 10-årige amerikanske statsrenter passerte 5 % og krigen i Midtøsten. Verdensindeksen falt dermed for 3. måned på rad målt i dollar, og endte på – 2,6 %. Den norske kronen svekket seg imidlertid, og målt i norske kroner endte indeksen i pluss 1,4 %. Kron, som nå er en del av Storebrand, ser at kundene i oktober utnyttet børs-uroen til å kjøpe fond for 396 millioner kroner, og med uttak på 98 millioner endte netto tegning på 298 millioner kroner i årets andre høstmåned.

Kron-kundene kjøpte fond for 400 millioner i årets svakeste måned2.10.2023 08:06:58 CEST | Pressemelding

September ble preget av økt frykt for at rentene skal holde seg høye lenge, og endte som årets hittil verste måned for globale fond med en nedgang for verdensindeksen på ca. 3,7 % målt i norske kroner og 4,3 % i lokal valuta. I tråd med økte oljepriser gikk Oslo Børs (OSEFX) motstrøms med en oppgang på 2,0 %. Kron-kundene utnyttet børs-uroen til å kjøpe fond for 396 millioner kroner, og med uttak på 94 millioner endte netto tegning på 302 millioner kroner i årets første høstmåned.

Høyrentefond i vinden for Kron-kundene2.8.2023 08:02:42 CEST | Pressemelding

Juli ble nok en oppgangsmåned, hvor amerikanske aksjer målt ved S&P500 indeksen steg for 5. måneden på rad. Den norske kronen styrket seg imidlertid kraftig gjennom måneden, og for de fleste norske investorer med globale fond, endte måneden dermed i minus. Kron-kundene tegnet fond for 356 millioner kroner og innløste for 86 millioner, slik at netto tegning for måneden endte på 270 millioner med høyrente- og indeksfond som mest populære valg.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye