KS

Kommunene strekker seg langt for å innfri BPA

Del

En ny undersøkelse viser at norske kommuner innvilger de aller fleste søknader om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) for funksjonshemmede.

Det har kommet sterke påstander fra brukerorganisasjonene for funksjonshemmede om at kommuner jobber aktivt mot lovpålagt rett for funksjonshemmede. Tidligere i år sendte helseminister Bent Høie et brev til alle landets ordførere der han uttrykte bekymring for manglende iverksettelse av Stortingets rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistent-ordning (BPA).

KS og kommunesektoren mener BPA er et viktig tiltak som sikrer at funksjonshemmede kan leve normale liv. Det er derfor gledelig at undersøkelsen, som er gjennomført av Agenda Kaupang, bekrefter at de aller fleste søknadene om BPA innvilges, og at kommunene også tilbyr BPA til mottakere av tjenester som faller utenfor rettighetsområdet. Kommunene opplever i stor grad at de innfrir brukernes rettigheter til BPA og at de strekker seg langt for å imøtekomme brukernes ønske om tjenesten organisert som BPA. 90 kommuner fikk tilsendt undersøkelsen, og 69 har svart.

Med BPA er det brukeren som har rollen som arbeidsleder og som påtar seg ansvar for organisering og innhold ut fra sine egne behov. Kommunene har en plikt til å sikre at tjenesten kan leveres på en faglig og forsvarlig måte. Respondentene opplyser at mange søkere trekker søknaden sin fordi de ikke har kunnskap om BPA eller innser at det er svært krevende å være arbeidsleder for en BPA-ordning. Det er avgjørende at brukers mulighet til å være arbeidsleder er vurdert forsvarlig i saksbehandlingen. Samtlige kommuner i utvalget oppgir at de ved avslag på søknad om BPA alltid gir tilbud om andre tjenester.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om KS

KS
KS
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo

24 13 26 01http://www.ks.no

Følg saker fra KS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom