Sex og Politikk

Klar for nye 70 år i kampen for seksuelle rettigheter

Del

I dag, 24. november, feirer den verdensomspennende organisasjonen International Planned Parenthood Federation (IPPF) 70 år. I India var norske Elise «Ottar» Ottesen Jensen en av syv framsynte damer som dannet organisasjonen i 1952.

Den norske delegasjonen på IPPF-konferansen i Colombia: styreleder Jon Lomøy, styremedlem i SNU Ari Sigurdason, rådgiver Ingeborg Skov Høye og daglig leder Tor-Hugne Olsen.
Den norske delegasjonen på IPPF-konferansen i Colombia: styreleder Jon Lomøy, styremedlem i SNU Ari Sigurdason, rådgiver Ingeborg Skov Høye og daglig leder Tor-Hugne Olsen.

Denne uka deltar den norske foreningen Sex og Politikk sammen med over 100 medlemsorganisasjoner på jubileumskonferansen i Colombia, her planlegges framtidas kamp for seksuelle rettigheter.

IPPF har i løpet av de 70 årene vokst fra medlemsorganisasjoner i syv land i Asia og Europa til medlemsorganisasjoner i 120 land, og aktiviteter i 146 land over hele verden. Foreningen Sex og Politikk er den norske medlemsorganisasjonen, som sammen med sine søskenorganisasjoner er pådrivere for seksuelle rettigheter for alle, med særlig vekt på seksualitetsundervisning, prevensjon og trygg abort.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er sammen med en rekke andre menneskerettigheter under stadig press. Abortlover strammes inn, skeive risikerer dødsstraff i flere land, det gis ingen eller mangelfull seksualitetsundervisning og i mange land er det nesten umulig å få tak i prevensjonsmidler.

For å ruste seg for framtida og finne fram til felles front for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) verden over, møtes IPPFs medlemsorganisasjoner denne uka i Bogota for å vedta en ny strategi for de neste seks årene. Nå legges grunnlaget for de neste 70 årene med kamp for seksuelle rettigheter. Organisasjonen benytter samtidig anledningen til å feire de mange fremskrittene som har skjedd på området siden 1952. Både Sex og Politikk og ungdomsorganisasjonen SNU er til stede på konferansen.

«Møtet i Bogota er også med å skape nettverk og forståelse på tvers av organisasjonen, og diskusjonene og møtene mennesker imellom er del av styrken til IPPF-familien,» uttaler Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.

«Det er noe magisk ved å kunne diskutere med indonesiske kolleger om morgenen, lære om kampen for transrettigheter på Trinidad om formiddagen, utveksle erfaringer med malawiske kollegaer til lunsj og diskutere sexarbeiders rettigheter om ettermiddagen, med colombiansk fest med jentetrommeband som for oss alle til å synge «We Will Rock You» om kvelden».

En organisasjon i endring

Organisasjonen er i stadig endring. Der hvor norske «Ottar», for øvrig som leder for IPPFs svenske medlem RFSU, var i forkant for 70 år siden, med kamp for kvinners rettigheter og tilgangen til prevensjon, leder Sex og Politikk arbeidet i organisasjonen med å inkludere skeives rettigheter og sikre alle i verden tilgang til god seksuell helse.

I den nye strategien inkluderes skeives situasjon, samt en interseksjonell tilnærming i IPPFs arbeid. Dette er første gang det skjer, og relativt unikt i en så global organisasjon.

I morgen skal Sex og Politikk vise filmen «The Art of Sin», om den første sudaneren som sto fram som homofil og som flyktet til Norge. Etter filmen blir det debatt om hvordan IPPF kan bidra til at også skeives rettigheter inkluderes i organisasjonens arbeid, og sikre at færre tvinges til å flykte fra sine land.

«Det er viktig at en så stor organisasjon som IPPF har en policy som er i forkant, og i tråd med de nye utfordringene i verden. I dag er hoved-debatten på konferansen om rasisme og seksuelle rettigheter, der vi både ser innover i organisasjonen og eksternt» forteller Olsen.

«Det at mangfold er et så stort problem i for eksempel fotball-VM, viser at det viktig å holde fokus på alle menneskerettighetene, også de rettighetene som gjelder vår seksualitet og identitet.»

Globalt og lokalt

Sex og Politikk deltar i flere konkrete samarbeid med lokale IPPF-medlemmer. I europeisk sammenheng har EØS-midler som Active Citizens Fund vært en inngang til prosjektsamarbeid med søskenorganisasjoner i flere land.

«Europeisk samarbeid er en viktig del av Sex og Politikk sitt arbeid for seksuelle rettigheter,» uttaler Olsen.

«Ved å bringe norske erfaringer til andre europeiske partnere, og motsatt, er vi i stand til å styrke partnerskap, dele gode praksiser, bygge internasjonal solidaritet, og styrke organisasjonens arbeid om SRHR nasjonalt og internasjonalt.»

I 2022 har Sex og Politikk lagt ned mye arbeid opp i samarbeidet med søskenorganisasjonen Slovak Family Planning Association. Hovedfokus har vært utvikling av seksualitetsundervisning for å redusere kjønnsbasert vold.

Sex og Politikk benyttet anledningen til å fange essensen i denne typen IPPF-samarbeid i en femminutters film, til inspirasjon og feiring av de mulighetene IPPF-bevegelsen gir for gjensidig samarbeid og læring på tvers av land og kulturer. Se filmen her

«Denne typen møter gir ny motivasjon og inspirert til hva man kan gjøre. Spesielt for folk som jobber i land med store utfordringer. Dette er veldig givende og nødvendig,» uttaler Zuzana Bendikova, daglig leder i den slovenske foreningen under deres besøk i Oslo.

Det slovenske reisefølget dro fra Oslo samme dag som byen opplevde den tragiske skyteepisoden utenfor London Pub. Bare noen få måneder senere skjedde en lignende tragisk skyteepisode i Bratislava. Dette er en ekstra sterk påminnelse om at man kan være til god støtte for hverandre og at alle vi deler noen felles utfordringer og erfaringer på godt og vondt.

PRIVAT TIL REDAKSJONEN
Dersom det er ønskelig med mer informasjon fra konferansen i Bogota, kommentarer fra den norske delegasjonen, vennligst ta kontakt med vår pressevakt.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Den norske delegasjonen på IPPF-konferansen i Colombia: styreleder Jon Lomøy, styremedlem i SNU Ari Sigurdason, rådgiver Ingeborg Skov Høye og daglig leder Tor-Hugne Olsen.
Den norske delegasjonen på IPPF-konferansen i Colombia: styreleder Jon Lomøy, styremedlem i SNU Ari Sigurdason, rådgiver Ingeborg Skov Høye og daglig leder Tor-Hugne Olsen.
Last ned bilde
Unikt bilde: Norske Elise «Ottar» Ottesen Jensen (nede til høyre) var med å starte IPPF i 1952- (Foto: IPPF)
Unikt bilde: Norske Elise «Ottar» Ottesen Jensen (nede til høyre) var med å starte IPPF i 1952- (Foto: IPPF)
Last ned bilde
ZuzanaBendikova, leder for IPPF-organisasjonen i  Slovakia.
ZuzanaBendikova, leder for IPPF-organisasjonen i Slovakia.
Last ned bilde
Fra filmen om samarbeidet med søskenorganisasjon i Slovakia.
Fra filmen om samarbeidet med søskenorganisasjon i Slovakia.
Last ned bilde

Lenker

Om Sex og Politikk

Sex og Politikk
Sex og Politikk
Christian Krohgs gate 34
0186 Oslo

22 11 55 13https://sexogpolitikk.no/

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom