Kirkens Bymisjon advarer mot å fortsette stengingen av fritidstilbud for barn i Oslo

Del

Kirkens Bymisjon forventer at Oslo kommune mykner opp i koronarestriksjonene for barn og unge – i takt med nye nasjonale retningslinjer.

Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon ber Oslo kommune tillate fritidstilbud for alle barn i nye koronarestriksjoner.
Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon ber Oslo kommune tillate fritidstilbud for alle barn i nye koronarestriksjoner.

Barn og unge i Oslo betaler en uforholdsmessig høy pris nå som fritidstilbud holdes stengt over tid. Vi vet at koronarestriksjonene rammer sårbare grupper i større grad enn andre, og det er ofte barna som rammes hardest.

- Når Oslo kommune kommer med nye retningslinjer har vi en forventning om at koronarestriksjoner for barn og unge myknes opp, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

La alle barn få lov

Byrådsleder Raymond Johansen varsler muligheten for målrettede tiltak i bydeler hvor smitten er høyere. Samtidig sier han at de vil prioritere lettelser for barn og unge, om smittesituasjonen gjør det mulig.

- Dersom byrådet velger å innføre ulike tiltak i ulike bydeler basert på smittenivå, må dette ikke gjelde tilbud til barn og unge. Å la barn spille fotball i en bydel, mens barn i andre bydeler ikke får spille, vil kun forsterke skillene i byen, sier Hvambsal.

I Oslo driver Kirkens Bymisjon lavterskel tiltak for barn og unge, og flere dører har vært stengt siden nyttår. Barn og unge som allerede er utsatt, enten de har det vanskelig hjemme eller i familier med dårlig råd, får det enda vanskelige når fritidstilbudene og møteplassene stenger.

- De mister da den «kjellerstuen» de ikke har hjemme, hvor de møter venner, spiser et sunt måltid, møter voksne som kan hjelpe med lekser og snakker med dem om dagligdagse og utfordrende temaer. Voksne kan også avdekke alvorlige situasjoner i hjemmet, og kan ta tak i dette. Nå vet vi at mange unge ikke møter voksenpersoner utenfor hjemmet, sier Hvambsal.

Unge mister sosiale arenaer

Frustrasjon over at mye er stengt fører til at spenningen øker i mange hjem og skaper dårligere relasjon mellom barn, unge og deres foreldre, spesielt der familier bor trangt. Mange av ungdommene vi møter forteller at de savner fritidsklubber som kan tilby aktiviteter:

«Jeg savner det, fordi når man er ute med venner nå så gjør man det samme hele tiden. Klubbene åpnet muligheter for ungdommene som vi lenger ikke får muligheten til å benytte, det er noe vi savner, og det er derfor mindre felleskap».

En annen sier: «Svømmehallarenaer, fotball, innendørsaktiviteter, kino, bowling, alt er stengt og man er lukket. Kommer til å dra på kino når ting åpner opp, er lei av Netflix».

Lett byrden for barna

De negative effektene av koronanedstengingen for barn og unge er godt dokumentert. Og det er ikke bare Kirkens Bymisjon som roper varsko. Mange fagmiljøer advarer mot at smitteverntiltak går utover de mest utsatte barna.

«Vi har hele tiden sagt at vi skal prioritere barn og unge når smittesituasjonen gjør det mulig», sa statsminister Erna Solberg da hun presenterte nye nasjonale retningslinjer for smittevern denne uken. Etter endringene kan barn og unge trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt, både ute og inne. «Vi vet hvor viktig disse arenaene er for dem», presiserte Solberg.

- Nettopp derfor ber Kirkens Bymisjon om at Oslo kommune letter på tiltaksbyrden for alle barn og unge i Oslo, avslutter Hvambsal.

Nøkkelord

Kontakter

Tove Bø
Kommunikasjonsrådgiver Kirkens Bymisjon
tlf 97 09 55 99
tove.bo@bymisjon.no

Bilder

Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon ber Oslo kommune tillate fritidstilbud for alle barn i nye koronarestriksjoner.
Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon ber Oslo kommune tillate fritidstilbud for alle barn i nye koronarestriksjoner.
Last ned bilde

Om Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjon
Tollbugata 3
0152 Oslo

404 30 909http://www.kirkensbymisjon.no

Kirkens Bymisjon er en ideell organisasjon som arbeider i byer over hele Norge, blant mennesker som strever med hverdagen på ulike måter. Vår visjon er at mennesker i byen skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg. Kirkens Bymisjon vil påpeke og motvirke årsaker til at urett oppstår, avdekke krenkelser, gi hjelp og lindre nød. Kirkens Bymisjon har røtter tilbake til 1855. I dag er vi en ideell aktør som blant annet driver innen eldreomsorg, barnevern, rusomsorg og arbeidsmarkedstiltak. I tillegg til våre gatenære tiltak.  

Følg pressemeldinger fra Kirkens Bymisjon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kirkens Bymisjon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kirkens Bymisjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom