Kirkens Bymisjon: Norge kan ikke utvise EØS-borgere som før etter høyesterettsdom

Del
I går slo Høyesterett fast at utvisningen av en mann på grunn av tyveri var ugyldig. Kirkens Bymisjon mener dommen betyr at færre nå kan utvises fra landet.

Adelheid Firing Hvambsal er generalsekretær i Kirkens Bymisjon, og jubler over dommen.

- Denne seieren i Høyesterett er både julaften og bursdag på én gang. Dommen viser at EØS-borgere har blitt utvist på ulovlig grunnlag, og dette er deres seier.

Kirkens Bymisjon jobber for at fattige tilreisende EØS-borgere skal få sine rettigheter ivaretatt, blant annet at de ikke skal sendes ut av landet uten tilstrekkelig grunn. I denne saken ble en rumensk mann utvist fra landet på grunn av tyveri. Høyesterett slår enstemmig fast at vilkårene for utvisning ikke er oppfylt, og at vedtaket er ugyldig.

- Saken inngår i en omfattende praksis, hvor fattigdom brukes som begrunnelse for utvisning. Kirkens Bymisjon mener det er prinsipielt problematisk, og tok derfor saken til Høyesterett, forteller Hvambsal.

- Det er en urimelig praksis som rammer allerede utsatte grupper særlig hardt. Vi har klaget praksisen inn for ESA, og venter avgjørelse derfra også. Norsk utvisningspraksis er under lupen.

Generalsekretæren føyer til at det er en instruks fra regjeringen som ligger til grunn for dagens praksis, og at Kirkens Bymisjon mener regjeringen nå må trekke den tilbake i lys av høyesterettsdommen, som har slått fast at terskelen for å utvise er høyere enn det utlendingsmyndighetene legger til grunn.

- I en tid med ellers dystre nyheter, varmet denne godt, avslutter Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

Dommen kan du lese her.

Om Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjon
Tollbugata 3
0152 Oslo

404 30 909http://www.kirkensbymisjon.no

Kirkens Bymisjon er en ideell organisasjon som arbeider i byer over hele Norge, blant mennesker som strever med hverdagen på ulike måter. Vår visjon er at mennesker i byen skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg. Kirkens Bymisjon vil påpeke og motvirke årsaker til at urett oppstår, avdekke krenkelser, gi hjelp og lindre nød. Kirkens Bymisjon har røtter tilbake til 1855. I dag er vi en ideell aktør som blant annet driver innen eldreomsorg, barnevern, rusomsorg og arbeidsmarkedstiltak. I tillegg til våre gatenære tiltak.  

Følg pressemeldinger fra Kirkens Bymisjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kirkens Bymisjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kirkens Bymisjon

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye