Tegneserier om demens lanseres på Alzheimerdagen

Del
Nå kommer Norges første tegneserier om demens, tegnet og fortalt til unge. Den prisbelønte tegneren Anders N. Kvammen har skapt fortellingene.
"Jeg husker ikke" . Tegneserieboka om demens er fortalt av tegneren Anders N Kvammen
"Jeg husker ikke" . Tegneserieboka om demens er fortalt av tegneren Anders N Kvammen

Det er Kirkens Bymisjon som gir ut boka «Jeg husker ikke – historier om demens».

Lanseringen skjer på den internasjonale Alzheimer-dagen 21.9.

- Vi har lenge sett behov for å nå unge med gjenkjennelig litteratur om demens. Flere og flere unge opplever at foreldrene deres får demens, og at det preger deres og familiens hverdag, sier Kari Ødelund Danielsen, leder for Pårørendeskolen i Kirkens Bymisjon i Oslo, og prosjektleder for tegnserie-prosjektet.

Det er den prisbelønte tegneren Anders N. Kvammen (Brageprisen 2016 for "Ungdomsskolen"), som har fått oppdraget med å gjøre fortellinger om demens til tegnede ruter.

Boka «Jeg husker ikke» inneholder tre historier med ulike vinkler om å få demens i ung alder og det å være ung pårørende. En av fortellingene inkluderer en familie med minoritets-bakgrunn, der moren får demens.

-Jeg måtte ut av min egen komfortsone for å beskrive denne virkeligheten, som jeg visste lite om på forhånd. Jeg har lært mye underveis og jeg er stolt over å ta del i folkeopplysningen rundt den tragiske sykdommen som rammer så mange, sier tegneserie-forfatteren Anders N. Kvammen.

Pårørendeskolen har gjennom sitt kursarbeid og kontakt med pårørende erfart at pårørende i flere aldersgrupper, fagmiljøer og samfunnet forøvrig har behov for kunnskap om hvordan unge erfarer møtet med «folkesykdommen» demens.

Ikke bare eldre
Over 400 000 er nær pårørende til en med demens. Av alle som lever med demens i dag, antas at minst 2 000 er under 65 år (kilde: nasjonalforeninge.no).

-Man kan lett tro at demens kun rammer eldre, men også yngre personer kan få sykdommen. Demens gir et sykdombilde som kan være annerledes, vanskelig å forstå og for noen pinlig å forholde seg til. Derfor er vi glade for å kunne utvide kunnskapen om sykdommen med en lettlest tegneserie, sier prosjektleder Ødelund Danielsen.

«Jeg husker ikke – historier om demens» er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon, Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse og forlaget No Comprendo Press. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam.

Boka lanseres på Alzheimerdagen 21.9. kl. 17 med et kort arrangement i Deichmanske Bibliotek i Vika i Oslo. Arrangementet blir strømmet på https://youtu.be/nAuA3jV81Yg

Der deltar tegneserieskaperen Anders N. Kvammen, fagpersoner som arbeider med demens, og personer som selv har opplevd å bli pårørende i ung alder.

Kontakt for detaljer og intervju:
-Leder ved «Pårørendeskolen» i Kirkens Bymisjon, Kari Ødelund Danielsen,
tlf.:45969830, kari.odelund.danielsen@bymisjon.no

-Tegneserieforfatter Anders N. Kvammen, info@anderskvammen.com. tlf.: 93607347

-For lese-eksemplar, kontakt: No Comprendo Press: nocompre@online.no, tlf.: 48099560

Nøkkelord

Kontakter

kari.odelund.danielsen@bymisjon.no
per.frogner@bymisjon.no

Bilder

"Jeg husker ikke" . Tegneserieboka om demens er fortalt av tegneren Anders N Kvammen
"Jeg husker ikke" . Tegneserieboka om demens er fortalt av tegneren Anders N Kvammen
Last ned bilde

Om Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjon
Tollbugata 3
0152 Oslo

404 30 909http://www.kirkensbymisjon.no

Kirkens Bymisjon er en ideell organisasjon som arbeider i byer over hele Norge, blant mennesker som strever med hverdagen på ulike måter. Vår visjon er at mennesker i byen skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg. Kirkens Bymisjon vil påpeke og motvirke årsaker til at urett oppstår, avdekke krenkelser, gi hjelp og lindre nød. Kirkens Bymisjon har røtter tilbake til 1855. I dag er vi en ideell aktør som blant annet driver innen eldreomsorg, barnevern, rusomsorg og arbeidsmarkedstiltak. I tillegg til våre gatenære tiltak.  

Følg pressemeldinger fra Kirkens Bymisjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kirkens Bymisjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kirkens Bymisjon